Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ακόμα και αν το εμβόλιο υπήρχε σήμερα σε κυκλοφορία θα ήθελε μήνες για να φθάσει στην Ελλάδα


Δεν είναι καλό να δίνουμε στους πολίτες ψεύτικες ελπίδες.

Ακόμη και αν το εμβόλιο κυκλοφορούσε σήμερα, στην Ελλάδα θα έπαιρνε πολλούς μήνες για να λάβουμε ικανές ποσότητές του.

Ήδη, οι μεγάλες και ισχυρές χώρες του πλανήτη ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει πρώτη το μεγαλύτερο απόθεμα κάποιου πιθανού εμβολίου. Λέμε πιθανού εμβολίου γιατί κανένα εμβόλιο δεν έχει παραχθεί. Πολλά βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών, όμως τα στάδια μέχρι την ευρύτερη κυκλοφορία τους είναι πολλά και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να κυκλοφορήσουν.

Μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των δοκιμών παρενέργειες σημαντικές, τέτοιες που θα κάνουν το κόστος στην υγεία από το εμβόλιο μεγαλύτερο από την ασθένεια. Γι’ αυτό άλλωστε οι διαδικασίες παραγωγής εμβολίων είναι χρονοβόρες, για να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο δε θα είναι χειρότερο απ’ αυτό που έρχεται να θεραπεύσει.

Αλλά πάραυτα, οι ισχυρές χώρες σπεύδουν και αγοράζουν πολλά εκατομμύρια εμβόλια που η προοπτική τους μοιάζει ελπιδοφόρα, ξοδεύουν τεράστια ποσά για την προμήθειά τους με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το εμβόλιο που θα δώσει την ευκαιρία να απεγκλωβιστούν από τον κορωνοϊό και να αποκτήσουν οικονομικό προβάδισμα σε σχέση με άλλες χώρες που δε θα έχουν το εμβόλιο.

Υπάρχει λοιπόν, πέρα από τη χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και ένας παγκόσμιο ανταγωνισμός πανίσχυρων χωρών για τον έλεγχο του πιθανού εμβολίου. Και αυτός ο ανταγωνισμός αφήνει τις λιγότερες ισχυρές ή τις ανίσχυρες χώρες στο περιθώριο. Η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή χώρα, θα λάβει το εμβόλιο σε δεύτερη φάση, όταν θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των ισχυρών χωρών.

Γι’ αυτό λέμε, όσοι ελπίζουν σε ένα εμβόλιο που θα βγει γρήγορα, καλά θα κάνουν να κρατάνε μικρό καλάθι, για να μην απογοητευθούν.

Τέλος, καλό είναι να πούμε ότι ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο αποτυπώνει και την πιθανότητα ο κόσμος που θα προκύψει εφόσον ξεπεραστεί η πανδημία θα είναι ένας κόσμος μεγαλύτερων αντιθέσεων και ανισοτήτων, γιατί το προτέρημα που θα αποκτήσουν οι ισχυρές χώρες έναντι των άλλων που θα συνεχίσουν να πλήττονται από τον κορωνοϊό θα είναι μεγάλο, και θα αποτυπωθεί στη μεγέθυνση των ήδη πολύ μεγάλων ανισοτήτων.

Πηγή: ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου