Τι «τρέχει» με τον ρυθμό αναπαραγωγής του κοροναϊού (Rt);

Του Θανάση Παπαγεωργίου *

Οι ευλογημένοι στο βασίλειο των ουρανών θα βλέπουν τις τιμωρίες των καταραμένων 
κι έτσι η ευδαιμονία τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη»


Θωμάς ο Ακινάτης
Summa Theologiae 1265-1274
(SCHADENFREUDE : H ανθρώπινη χαιρεκακία)


Οφείλω να ομολογήσω, πως ο κος Τσιόδρας στη πρόσφατη τηλεοπτική επανεμφάνισή του υπήρξε εντυπωσιακά αποκαλυπτικός αν και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η μακρά απουσία του από το πεδίο της ενημέρωσης, καθώς και η σχετική αρθρογραφία περί διάστασης απόψεων μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης.

Ωστόσο παραμένει το ερώτημα κατά πόσον κατάφερε να δώσει μια σοβαρή εξήγηση για την πρόσφατη καταφανή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Για πρώτη φορά λοιπόν έκπληκτοι ακούσαμε τον κο Τσιόδρα, να μας ανακοινώνει ξαφνικά, ότι :

«... ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής βρίσκεται στη μονάδα.», ενώ μέχρι στις 28 Ιουλίου το επιδημιολογικό παρατηρητήριο του ΕΟΔΥ έδιδε για τον εν λόγω δείκτη την τιμή του 0,36.




Και στη συνέχεια μας είπε ότι :

«..με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ήτοι μια δεύτερη κατά κάποιο τρόπο, μια δεύτερη επιδημία, ένα δεύτερο μεγάλο κύμα...» επιβεβαιώνοντάς το λίγο αργότερα διευκρινίζοντας :

«... Αν είχαμε ένα R πάνω από το 1, θα σας έλεγα ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα...»


Ωστόσο η καθημερινή αύξηση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να γίνονται εκτεταμένα μαζικά test στην κοινότητα, παρά μόνο στις πύλες εισόδου, σε συνδυασμό με αυτή την τελευταία επισήμανση του κου Τσιόδρα, μας ανησύχησε περισότερο δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τιμή του δείκτη που ανέφερε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σοβαρών Διεθνών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων είναι ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ 1, και βρίσκεται περίπου στο 1,5 !!!

Εφ’όσον οι εκτιμήσεις αυτές τοποθετούν το δείκτη αυτό σε ύψη, που χαρακτηρίζει ως επικίνδυνα ο ό ίδιος ο κος Τσιόδρας, ο ΕΟΔΥ που αποτελεί το επιδημιολογικό παρατηρητήριο και τροφοδοτεί τους επιστήμονες με στοιχεία και εκπονεί τα μοντέλα, έχοντας τελικά την ευθύνη για την εκτίμηση του κινδύνου οφείλει να μας δώσει μια εξήγηση περί αυτού, διότι η ανησυχία μας είναι εύλογη.

Σύμφωνα πάντα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των ξένων Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, φαίνεται ότι ο δείκτης αυτός δεν εκτινάχθηκε πρόσφατα, αλλά ήδη από το προηγούμενο διάστημα κινούνταν σε ανησυχητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ίσως :

Αυτή τη στιγμή είμαστε η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια συμφωνα πάντα με τα ως άνω Ινστιτούτα.

Υπενθυμίζουμε, ότι τα ως άνω Ινστιτούτα, όπως φαίνεται από τις αναγραφόμενες πηγές επάνω στα διαγράμματα, τροφοδοτούνται από πηγές, οι οποίες αντλούν τα στοιχεία τους από το ECDC, John Hopkins, στους οποίους ο ΕΟΔΥ αποστέλει τα ίδια ακριβώς δεδομένα που ο ίδιος χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς του.


Επομένως επιβεβαιώνεται η φράση του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου: Οι πρώτοι έσονται έσχατοι (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον κεφ. 20)

και φαίνεται ότι διαψεύδεται η δήλωση του κου Χαρδαλιά ότι : «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από όλες τις άλλες χώρες».

Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε λοιπόν τη μέχρι τώρα τακτική και να πάψουμε να επιδιδόμαστε σε ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες, που θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα και να δώσει την εντύπωση ότι προσβάλλεται η ίδια η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ότι επιχαίρουμε δηλαδή για τα δεινά των άλλων.


Φαίνεται ότι τα τελευταία δεδομένα και οι εκτιμήσεις των Διεθνών Επιστημονικών Ινστιτούτων υπερίσχυσαν των εκτιμήσεων του ΕΟΔΥ και οδήγησαν το Αμερικανικό State Department, να εκδώσει στις 6 Αυγούστου, μόλις χθες ταξιδιωτική οδηγία με την οποία κατατάσει τη χώρα μας στο επίπεδο 3, δηλαδή μόλις πριν από το στάδιο της απαγόρευσης.



Μετά την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της νέας πραγματικότητας από τον κο Τσιόδρα, «ανατράπηκε» ολόκληρο το success story της κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν φάνηκε πως από πρώτοι και καλύτεροι, που επί μήνες μας ανέβαζαν γίναμε τελευταίοι και χειρότεροι.

Ποιος δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως με τη δήλωση – ομολογία αυτή, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και προς το παρόν σε ένα μόνο τμήμα της η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που ποζάριζε μέχρι πρότινος, πλασματικά βελτιωμένη.

Χάρις τη στρατηγική αυτή, που με «θρησκευτική ευλάβεια» υλοποιείται από τον ΕΟΔΥ, δεν είμαστε σε θέση ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι είχαμε στη διάθεσή μας πέντε ολόκληρους μήνες, να γνωρίζουμε την έκταση, το μέγεθος και τις τάσεις της διασποράς στην κοινότητα.

Στο σημείο αυτό ο κος Τσιόδρας εμφανίζεται εκ νέου αποκαλυπτικός, όταν αναφέρει σαν πρώτη αιτία της αύξησης των κρουσμάτων:

«...όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων....»

δηλαδή την αύξηση του αριθμού των test !!


Με άλλα λόγια ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν επειδή γίνονται περισσότερα test
.

Δηλαδή αν μειώναμε τον αριθμό των test, θα μειώνονταν και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Αυτή λοιπόν ήταν η μέθοδος που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αν όχι σε επιδημιολογικό επίπεδο, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό.

Είναι αυτονόητο ότι ο αριθμός των ανιχνευθέντων κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των test που πραγματοποιούνται. Τα ανιχνευθέντα κρούσματα δεν είναι παρά ένα μέρος των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ κρουσμάτων τα οποία είναι εις τη νιοστή περισσότερα.

Επομένως μας ενδιαφέρει να κάνουμε μαζικούς ελέγχους για να ανιχνεύσουμε έγκαιρα όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να απομονώσουμε τις επαφές τους με στόχο την περιστολή της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Δεν θα πρέπει να μας τρομάζει ο αριθμός των κρουσμάτων που βρίσκουμε, αλλά αυτών που δεν βρίσκουμε.

Η πρόσφατη τοποθέτηση ότι δεν έχουμε ουσιαστική αύξηση της διασποράς του ιού στη χώρα, και απλώς ότι ανιχνεύουμε περισσότερα κρούσματα σήμερα, επειδή τώρα διενεργούνται παραπάνω test, αποτελεί όχι μόνο ομολογία ελλείμματος ενεργειών του κράτους, αλλά και ομολογία εγκληματικής παραπληροφόρησης των πολιτών.

Με δεδομένο ότι αυτή η τοποθέτηση εμπεριέχει την παραδοχή, ότι πάντοτε κατά τους τελευταίους μήνες, υπήρχε παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων, που ΔΕΝ ανιχνευόνταν επειδή πριν κάναμε λιγότερα test, προκύπτει το αμείλικτο ερώτημα:

Γιατί ποτέ κανείς, τον τελευταίο μήνα δεν προειδοποίησε τον κόσμο για την ύπαρξη πολυάριθμων αδιάγνωστων κρουσμάτων, αντιθέτως παρουσιαζονταν η Ελλάδα ως ένας παράδεισος ελεύθερος του ιού, «COVID free», με επίσημη μάλιστα πανηγυρική ανακοίνωση 2 ή 3 κρουσμάτων την ημέρα;

Ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας στη πρώτη του συνέντευξη μετά το «lockdown» στο Star, δήλωνε οτι στην Ελλάδα « πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα».

Αυτή η τακτική της ανακοίνωσης σχεδόν μηδενικών κρουσμάτων σε συνδυασμό με την ανοιχτή πρόσκληση εκατομμυρίων τουριστών στη χώρα μας με θέλγητρο την απουσία κρουσμάτων, έδωσε στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νέους το λάθος μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, με φυσική συνέπεια τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας! Στο στόμα όλων υπήρχε το απλό επιχείρημα, «δεν χρειάζεται πλέον να τηρώ τα μέτρα, αφού είναι ως και απίθανο να έρθω σε επαφή με τα ελάχιστα κρούσματα που επισήμως ανακοινώνει η ελληνική κυβέρνηση στα 10 εκατομμύρια πληθυσμού»!

Αποτέλεσμα αυτής της απίστευτης παραπληροφόρησης είναι σήμερα η αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ενώ ακόμη και σήμερα ΔΕΝ γίνονται επαρκή μαζικά test στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ώστε να περιχαρακωθεί ο ιός.

Όσο για την αύξηση του αριθμού των διενεργούμενων test, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Αν αφαιρέσει κανείς από το σύνολο που δηλώνει ο ΕΟΔΥ στις επίσημες ανακοινώσεις του για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως στις 2 Αυγούστου:

545439 στις 2 Αυγούστου

και 315982 την 1η Ιουλίου

και τον αριθμό των test, που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κος Χαρδαλιάς για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή 210.185, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι :

545.439 – 315.982 = 229.457
229.457 – 210.185 = 19.272

Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟΝ 19.272 test ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ !!!

Αριθμός τραγικά μικρός, που διαψεύδει τα τιτιβίσματα του προέδρου του ΕΟΔΥ και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του:

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε ότι πλέον γίνονται 10 χιλιάδες test την ημέρα ενώ στις αρχές της πανδημίας γίνονταν μέχρι χίλια, για αυτό τώρα εντοπίζονται και περισσότερα κρούσματα.

Πηγή: iefimerida.gr

επειδή τα 229.457 αναφέρονται στο σύνολο τότε
229.457 : 33 = 6.953

και επιμέρους προφανώς κατανέμονται ως εξής:
210.185 : 33 = 6.369 στις πύλες
19.272 : 33 = 584 στην κοινότητα

Ο υπολογισμός αυτός καταρρίπτει και τις κατά καιρούς δηλώσεις και τιτιβίσματα και άλλων υπαλληλικών παραγόντων του οργανισμού, περί «χιλιάδων» test που διενεργούνται σε καθημερινή βάση., θέτοντας το ερώτημα :

Πόσες χιλιάδες και που;

Αλλά και ο κος Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης και πρόεδρος στο Εθνικό συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, δίνει μια εξήγηση όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε συσχέτιση με τα test :

«... οι άνθρωποι οι οποίοι δεν τους κάναμε test παλαιότερα, αλλά απλώς τους απομονώναμε, τώρα τους κάνουμε test...»


Ο ίδιος ο κος Τσιόδρας διευκρίνησε σχετικά με τον αριθμό των test που διενεργούνται σήμερα ότι :«... δεν είχαμε τόσα test...»


Είναι άξιον απορίας γιατί ο κος Τσίοδρας αποσιώπησε παντελώς όλα τα σημεία του λόγου του ΓΓ. του ΠΟΥ, που αναφέρονταν στις κατευθυντήριες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές, απομονώνοντας ένα μόνο σημείο που αφορούσε τη χρήση μάσκας και μάλιστα κουτσουρεμένο.

Για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ, ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στις Βασικές Πολιτικές της Δημόσιας Υγείας και ελέγχου της νόσου κάνοντας μαζικούς ελέγχους (testing), απομονώνοντας τα κρούσματα, με ιχνηλάτηση και απομονώνοντας τις επαφές τους.

Δηλαδή ως πρώτη προτεραιότητα και ευθύνη των κυβερνήσεων για ακόμη μια φορά ο Γ.Γ. του ΠΟΥ προσδιόρισε τα μαζικά test στην κοινότητα και την απομόνωση των επαφών τους.

Η προτεραιοποίηση αυτή προφανώς δεν είναι αυτή που ακολουθείται από τον ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι το κομμάτι της μαζικής ανίχνευσης του ιού στην κοινότητα (testing), απουσιάζει στην πράξη από τη μεθοδολογία που ακολουθεί, και δεν έχει ακόμα οργανωθεί ένα δίκτυο μαζικών ελέγχων.

Επιπλέον ο ΓΓ, διαχώρισε σαφώς από την υποχρέωση των κυβερνήσεων να κάνουν μαζικούς ελέγχους τα άλλα μέτρα ατομικής προστασίας, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων εξαρτάται και από την ατομική ευθύνη κάθε πολίτη, (μάσκα, απόσταση, πλύσιμο χεριών κλπ) αναφέροντάς τα ξεχωριστά και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών.



Φυσικά ο κος Τσιόδρας σε καμία περίπτωση δεν ενεργεί αυτοβούλως, αλλά εκφράζει τη βασική κατευθυντήρια γραμμή της κυβέρνησης. Μπορεί βέβαια, μέχρι την αποχώρησή του, να κατάφερε να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μονοπωλεί μέσα από τα ΜΜΕ, μια εικονική πραγματικότητα, όσον αφορά την πανδημία, ωστόσο σήμερα που η πραγματική εικόνα τείνει να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο, πολύ φοβάμαι ότι ο κος Τσιόδρας σήμερα πλέον δεν μπορεί να πείσει κανέναν, ιδιαίτερα τους νέους, που μόλις πρόσφατα όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν.

*Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι ιατρός. 

Πηγή: tvxs.gr

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Με δεδομένο τα στοιχεία που παρατίθενται στό άρθρο, προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα, το πλέον αμείλικτο και λυπάμαι διότι δεν επισημαίνεται. Με δεδομένο ό,τι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι εις την νιοστή πολλαπλάσιος όπως φαίνεται, προκύπτει κατά συνέπεια ό,τι η δραστικότητα και αποτελεσματικότητα τού ιού είναι εις την νιοστή ανάλογη..πρός τα κάτω. Θυμηθήτε τους 150 ασυμπτωματικούς στο κρανίδι. Μιλάμε γιά το απόλυτο αλλά άκρως επικίνδυνο φιάσκο. Είμαστε γιά γέλια..αν δεν ήμαστε γιά κλάματα..λυπάμαι αλλά δεν πείθετε..το διαζύγιο από την λογική είναι γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή