Η λεηλασία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα


Του Παύλου Δερμενάκη

Με το νέο νομοσχέδιο που έχει τον «πιασάρικο» τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» μπαίνουμε σε νέα φάση λεηλασίας της λαϊκής κατοικίας και των εισοδημάτων.

Πτώχευση ίσον ρευστοποίηση

Στο πρώτο του άρθρο το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει τους σκοπούς του: «Η πτώχευση αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη.». Συνεπώς έχουμε ένα νέο νόμο με σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών με τη ρευστοποίηση όλης της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) του οφειλέτη… και όπως θα δούμε παρακάτω θα συνεχίζει να οφείλει και να πληρώνει ακόμα και μετά από αυτή τη ρευστοποίηση.

Μετά την πτώχευση πάλι πληρώνεις

Στο άρθρο 18 προβλέπεται ότι «ανήκει στην πτωχευτική περιουσία το μέρος του ετησίου εισοδήματός του (οφειλέτη) που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η διάταξη; Ότι μετά τη ρευστοποίηση του συνόλου κινητής και ακίνητης περιουσίας εάν υπάρχει υπόλοιπο οφειλής αυτή δεν διαγράφεται. Συνεχίζει να υπάρχει και συνεπώς για την εξυπηρέτησή της συνεχίζεις να πληρώνεις από το όποιο εισόδημα έχεις στο βαθμό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ουσιαστικά δηλαδή εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί ακόμα και το ακατάσχετο για το ποσό των 1.250 ευρώ και βάζει ως όριο τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που φέρνει σε δυσμενέστερη θέση ένα πολύ μεγάλο αριθμό οφειλετών.

Η διαδικασία να συνεχίζεις να οφείλεις και να πληρώνεις ακόμα και μετά την πτώχευση ισχύει α) για ένα έτος εάν ο οφειλέτης χάσει την περιουσία του και β) για τρία έτη εάν ο οφειλέτης δεν διαθέτει περιουσία. Μετά από αυτές τις περιόδους ισχύει η απαλλαγή από τις οφειλές.

Ανυπαρξία προστασίας κύριας-πρώτης κατοικίας

Η ισχύουσα κουτσουρεμένη σταδιακά προστασία της πρώτης κατοικίας εξαφανίζεται με το νομοσχέδιο. Όπως προαναφέραμε στη διαδικασία πτώχευσης ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη του κατοικία ακόμα και αν έχει ήδη τύχει προστασίας από το νόμο «Κατσέλη». Στο άρθρο 18 το νομοσχέδιο προβλέπει ρευστοποίηση και για «κάθε ακίνητο ιδιοκτησίας του οφειλέτη το οποίο έτυχε τυχόν προστασίας με απόφαση δικαστηρίου κατ’ εφαρμογή του ν. 3869/2010». Σημειώνουμε ότι παράλληλα σε άλλο νομοσχέδιο ετοιμάζονται διαδικασίες εξπρές για την ολοκλήρωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων με το νόμο «Κατσέλη» ενώ παράλληλα ξανάρχισαν και επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί.

Για όσους είναι «ευάλωτοι» και μένουν άστεγοι η κυβέρνηση έχει «φροντίσει». Όταν ρευστοποιείται η πρώτη κατοικία τους τότε το κράτος παρεμβαίνει με σκοπό να μην γίνει η έξωση!

Με απόφαση του κράτους θα επιλεγεί ιδιωτικός φορέας για την αγορά των ακινήτων πρώτης κατοικίας. Όσοι χάνουν το σπίτι τους για να συνεχίζουν να μείνουν σε αυτό θα πληρώνουν ενοίκιο στον ιδιωτικό φορέα σε τιμές αγοράς και θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου μετά από 12 χρόνια, στην τότε εμπορική αξία (!) χωρίς να έχει έστω αφαιρεθεί το ποσό των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν. Για κάποια περίοδο το κράτος στις περιπτώσεις αυτές θα καταβάλλει επίδομα ενοικίου. Καθυστέρηση τριών ενοικίων σημαίνει άμεση διαδικασία έξωσης. Με αυτό το κυβερνητικό «ευεργέτημα» υλοποιείται απόλυτα η λαϊκή ρήση «γίναμε νοικάρηδες στο σπίτι μας».

Το παραμύθι της ρύθμισης οφειλών

Φυσικά το νομοσχέδιο περιέχει και διατάξεις περί ρύθμισης των οφειλών χωρίς να καταλήξει ο οφειλέτης στη διαδικασία πτώχευσης. Μάλιστα στη διαδικασία της ρύθμισης οφειλών το κράτος θα προχωρά στην επιδότηση της δόσης των δανείων της πρώτης κατοικίας, ως ένα βοήθημα αλλά και κίνητρο για την κάλυψης όλων των υποχρεώσεων του δανειολήπτη.

Το ερώτημα είναι από που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν οι ρυθμίσεις όταν για τους ιδιώτες το σύνολο των οφειλών είναι 80 και πλέον δισ. ευρώ. Συνεπώς οι όποιες διατάξεις του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις οφειλών αποτελούν απλά το πρόσχημα για να κρυφτεί ο πραγματικός σκοπός του νόμου. Η οριστική πτώχευση των λαϊκών στρωμάτων για το ξεπούλημα της περιουσίας τους.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου