Όλα του... Brexit δύσκολα


Του Μωυσή Λίτση

Δεν έχει προβλήματα μόνο με την Ε.Ε., αλλά και με τις ΗΠΑ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο λόγος; Η ψήφιση πρόσφατα του νόμου περί εσωτερικής αγοράς, ο οποίος θεωρείται απειλή για ενδεχόμενη επιστροφή σε σκληρά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο επιστροφής σε σκληρά σύνορα δεν απειλεί μόνο να διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., αλλά και να αναθερμάνει τη βία και την ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία τερματίστηκε μετά την περιβόητη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του βορειοϊρλανδικού ζητήματος λόγω Brexit ανησυχεί ιδιαίτερα την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πρόσφατα με μήνυμά του στο Twitter τη Βρετανία να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία του 1998 ως προϋπόθεση για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει των σχετικών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να πέσει θύμα του Brexit» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν. Ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην εξωτερική του πολιτική.

Δεν είναι ωστόσο μόνο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που σπεύδει να βγάλει κίτρινη κάρτα στον Τζόνσον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ για τη Βόρεια Ιρλανδία Μικ Μαλέινι προειδοποιούσε κατά του ενδεχόμενου «δημιουργίας σκληρού συνόρου (στη Βόρεια Ιρλανδία) από ατύχημα».

Οι διακομματικές προειδοποιήσεις της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένης της ειδικής σχέσης ΗΠΑ-Βρετανίας και της ολοκληρωτικής σχεδόν ταύτισης Ουάσιγκτον-Λονδίνου σε όλα τα μείζονα διεθνή ζητήματα. Επιπλέον ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες υπέρ του Brexit, φάνταζε «αδελφή ψυχή» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ποντάροντας στην αμερικανοβρετανική εμπορική συμφωνία ως αντιστάθμισμα για τις πιθανές απώλειες από το διαζύγιο με την Ε.Ε.

Όλα του... Brexit δύσκολα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή : naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου