Aegean: Μαζικές απολύσεις εργαζομένων παρά τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις


Παρά την πρόσφατη κρατική ενίσχυση 120 εκατομμυρίων ευρώ, τις επιδοτήσεις του προγράμματος SURE, το ρευστό που έλαβε το προηγούμενο διάστημα, τα δάνεια με εγγύηση των κρατικών ταμείων, τις ρήτρες περί μη απόλυσης και τις αναστολές συμβάσεων, η Aegean πραγματοποιεί απολύσεις μόνιμου προσωπικού και μάλιστα ακόμα και πάνω από το νόμιμο όριο(!), σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Με βάση «διαθέσιμα στοιχεία» που επικαλείται ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Νεφελούδης, τον Οκτώβριο η Aegean πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου προσωπικού (σ.σ με συμβάσεις αορίστου χρόνου).

Τον ίδια μήνα έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έγιναν 8 …οικειοθελείς απολύσεις. Τον Νοέμβριο ακολούθησαν 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Όπως σημειώνει ο Αν. Νεφελούδης «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο ”προσεκτική” σταμάτησε στον αριθμό 30».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία έκανε χρήση των οριζόντιων μέτρων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση για τον κλάδο της οικονομίας και τους εργαζόμενους. 

Όπως αποκάλυψε ο «Ημεροδρόμος» οι μέτοχοι της Aegean μέχρι στιγμής δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους παρά τα τεράστια ποσά, από τα μερίσματα επί των κερδών που έχουν λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Αντίθετα μέχρι στιγμής η Aegean και οι μέτοχοι της αντιμετωπίζουν την …κρίση με ρευστό από το κράτος (χωρίς να παραχωρούν μετοχές) και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού. 

Η διοίκηση λοιπόν αυτής της εταιρείας προχωρά στις απολύσεις εργαζομένων παρότι έλαβε ενισχύσεις προκειμένου να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας! Αυτή την αντεργατική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιβραβεύει προσφέροντας άλλα 120 εκατ. ευρώ στους μετόχους!!!

Πηγή : ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου