Άνοιγμα σχολείων: Το Δημόσιο σχολείο αξίζει καλύτερη τύχη

 

«Κύριοι, αν δεν καταλαβαίνετε ότι το Σεπτέμβριο το κύριο πρόβλημα των σχολείων δε θα είναι η αξιολόγηση, αλλά το να λειτουργήσουν, τότε, χρειάζεστε επειγόντως... διακοπές»

Του Ηλία Παπαχατζή *

Είχα κάνει και πέρσι τέτοιο καιρό μια διαπίστωση ότι εκεί στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση χρειάζονται διακοπές. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά κάποιο πουλάκι τους είπε ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, όταν ψηφίζουν μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδια, την ώρα που οι ενδιαφερόμενοι λείπουν.

Πέρα απ' τη γελοία απόπειρα να διαιρέσουν το λαό με βάση το αν θα εμβολιαστεί ή όχι  π.χ. ποιος θα μπαίνει στο λεωφορείο και ποιος θα το ελέγχει... (εννοώ το ανεφάρμοστον του πράγματος), θέλουν να "μεταρρυθμίσουν" την Παιδεία. Κύριο κριτήριο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα είναι η τσέπη του μπαμπά και όχι η επίδοση... Κι έτσι - προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα - χάνουν πολλούς ψηφοφόρους και κάνουν χιλιάδες νοήμονες ανθρώπους να καταλάβουν με ποιους έχουμε μπλέξει.

Επιμένουν στην Τράπεζα Θεμάτων για τη χρονιά, που έρχεται, θέλοντας να αποκλείσουν τους μαθητές από τα Λύκεια (Γενικά και ΕΠΑΛ).

Επιδιώκουν να ψηφίσουν νέο νόμο για την αξιολόγηση θεσμοθετώντας, πέραν όλων των άλλων, τεστ πανελλαδικού τύπου στη Στ' Δημοτικού και τη Γ' Γυμνασίου, για να τους βοηθάνε, λέει, στην αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Δηλ. καταργούν στην πράξη ολόκληρες επιστήμες όπως η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, όπως κατάργησαν τις κοινωνικές επιστήμες και τις Τέχνες στο Λύκειο. Και σωστά: "εμείς θα μετρήσουμε τι αξίζετε με τα δικά μας κριτήρια και δε μας νοιάζει αν το σχολείο σας είναι π.χ. σε ορεινή περιοχή ή αν οι μαθητές δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα οι οικογένειές τους. Βρείτε χορηγούς, αλλιώς θα σας το κλείσουμε"

Αν κάπως έτσι σκέπτονται στην κυβέρνηση και το υπουργείο, επιμένω στην πρότασή μου να πάνε επειγόντως διακοπές. Αν όχι, τότε δε θα φταίνε μόνο αυτοί για τη χειροτέρευση της δημόσιας παιδείας... Θα ΄χουν ευθύνη και όλοι όσοι παριστάνουν τους αδιάφορους ή τους τιμητές, ενώ δεν έχουν συμφέρον για ένα σχολείο που θα το διαφεντεύουν οι επιδιώξεις της αγοράς και θα εξοντώνει δασκάλους, παιδιά και γονείς (τους τελευταίους κυρίως οικονομικά κατ' αρχάς).

Για να μην αδικήσω κάποιους λοιπόν, μπορούμε ν' αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει...που θα κοινωνικοποιεί τα παιδιά και δε θα  βιάζεται (όπως και τώρα γίνεται) να τα ρίξει στην αγέλη του ανταγωνισμού και της ατομικής επιβίωσης από την εφηβεία ήδη.

Κύριοι, το Σεπτέμβρη το κύριο πρόβλημα των σχολείων δε θα είναι η αξιολόγηση, αλλά να λειτουργήσουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΣΑΣ 

* Ηλίας Παπαχατζής, εκπαιδευτικός

Πηγή: alfavita.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου