Σαβιάνο: Οι Ταλιμπάν παράγουν το 90% της ηρωίνης παγκοσμίως

 

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Ακούω την κραυγή της γυναίκας από το Αφγανιστάν προς τους ηγέτες της Δύσης: «Μην αναγνωρίζετε τους Ταλιμπάν». Ύστερα, ακούω τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπορέλ να λέει πως «θα συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν, που είναι οι νικητές του πολέμου» και φρικιώ! Αυτό ήδη συνιστά «αναγνώριση»! Την ίδια στιγμή ο Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο, ο συγγραφέας του Gomorra, γράφει στην Corriere della Sera ότι οι Ταλιμπάν, οι νέοι επικυρίαρχοι της Καμπούλ, αντλούν τη δύναμή τους από την παραγωγή και το εμπόριο οπίου, με το οποίο προμηθεύουν κάθε είδους μαφία και καρτέλ. Τονίζει δε ότι η Δύση δεν χτύπησε ποτέ τους Ταλιμπάν σ’ αυτό το σημείο.

Ο Σαβιάνο μας καλεί να διαβάσουμε τις εκθέσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC): «Για τουλάχιστον είκοσι χρόνια(σ.σ. όση η διάρκεια της παρουσίας των Αμερικανών στο Αφγανιστάν), θα βρίσκετε πάντα τα ίδια δεδομένα: πάνω από το 90% της ηρωίνης στον κόσμο παράγεται στο Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν, μαζί με τους ναρκέμπορους της Νότιας Αμερικής, είναι οι πιο ισχυροί έμποροι ναρκωτικών στον κόσμο», σημειώνει ο Σαβιάνο. Αλλά η ηρωίνη δεν είναι η μόνη ειδικότητά των Ταλιμπάν. Την τελευταία δεκαετία, οι Ταλιμπάν «άρχισαν επίσης να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση χασίς και μαριχουάνας». Και ο συγγραφέας απορεί, εκφράζοντας τη λύπη του, που μιλάμε πάντα για το Αφγανιστάν «αποφεύγοντας τη βασική δυναμική της σύγκρουσης, αγνοώντας τις πηγές που χρηματοδοτούν τον πόλεμο», που είναι το όπιο. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι "πόλεμος του οπίου" τονίζει: «Πριν από τα θρησκευτικά σχολεία, πριν από την υποχρέωση των γυναικών να φορούν μπούρκα, πριν από τους αναγκαστικούς γάμους νεαρών κοριτσιών, οι Ταλιμπάν είναι πρώτα και κύρια διακινητές ναρκωτικών, των οποίων, στο όνομα της ηθικής αυστηρότητάς τους, καταδικάζουν σθεναρά την κατανάλωση και την κουλτούρα τους.», γράφει ο Σαβιάνο.

Όπως παρατηρούν άλλοι αναλυτές στις περιοχές που έχουν επέμβει οι ΗΠΑ, το εμπόριο ναρκωτικών σ' αυτές ανθεί. Θυμίζουμε ότι κάποτε οι ΗΠΑ έκαναν ολόκληρους «πολέμους» με πρόσχημα τα ναρκωτικά. Τον Απρίλιο του 2000 ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το «Σχέδιο Κολομβία», που ήταν μια τεράστια βοήθεια προς την Κολομβία (στο στρατό και την αστυνομία της κυρίως) σε χρήμα, υποδομή και τεχνογνωσία. Στην πραγματικότητα ήταν ένα πιλοτικό σχέδιο μιας νέας μορφής παρέμβασης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με το πρόσχημα του «αντι-ναρκωτικού αγώνα» και στόχο τα τοπικά αντάρτικα κινήματα(όπως το FΑRC). Όπως αποκάλυψε και ο Gary Webb, όταν η CIA ήθελε να χρηματοδοτήσει τους κόντρας της Νικαράγουας, εσκεμμένα δημιούργησε μια επιδημία κοκαΐνης στα γκέτο των μαύρων του Λος Αντζελες. Έτσι, με ένα σμπάρο η CIA πετύχαινε δυο τρυγόνια: την «ειρηνοποίηση» των Νικαραγουανών (με τις  σφαίρες) αλλά και των μαύρων (με τα ναρκωτικά).

Άραγε, μαζί με το νέο κύμα προσφύγων, θα έχουμε κι ένα τσουνάμι ηρωίνης, που θα προκαλέσει ο "σεισμός" στο Αφγανιστάν; Ενδεχομένως.

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ μέσω των Ταλιμπάν είναι έτοιμες να χτυπήσουν την Κίνα στο μαλακό υπογάστριό της. Στο εσωτερικό ήδη της Κίνας υπάρχουν οι τουρκόφωνοι Ουιγούροι που ζητούν να αποσχιστούν. Το «έργο» μόλις ξεκίνησε…

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου