''Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον'': Ιστοσελίδα με διαθέσιμες φιλοξενίες πυρόπληκτων και ζώων

 

«Αν έχουν και κοριτσι περιπου στην ηλικία της κόρης μου, θα ξεχαστεί το παιδί με τα παιχνίδια και τη θάλασσα. Το σπίτι είναι διώροφο, θα διαμορφώσω τον κάτω όροφο ώστε να είναι αυτόνομοι. Η περιοχή είναι ασφαλής, αν θέλουν τους πληρώνουμε και τα εισιτήρια. Έχουμε πολλα παιχνίδια και αυλή, ίσως να μπορέσουν να κάνουν κι ένα νέο ξεκίνημα εδώ. Θα προσπαθήσουμε. Αν δεν βρεθεί οικογένεια και υπάρχει άλλος άνθρωπος που χει ανάγκη, ευχαρίστως να ρθει». Το παραπάνω μήνυμα, μίας γυναίκας κατοίκου ενός νησιού, συνοδεύει μία από τις εκατοντάδες προσφορές για φιλοξενία που έχει σταλεί στην ιστοσελίδα filoksenies.gr, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βρεθεί προσωρινή κατοικία για πυρόπληκτους και τα ζώα τους. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, πολίτες δήλωσαν πρόθυμοι μέσω των κοινωνικών δικτύων να ανοίξουν τα σπίτια τους για όσους επλήγησαν από τις καταστροφές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Του Θάνου Καμήλαλη

Ο Θανάσης, προγραμματιστής στο επάγγελμα, έβλεπε τέτοιες αναρτήσεις και σκέφτηκε να τις συγκεντρώσει σε ένα σημείο, με σκοπό να φτάσει το μήνυμα σε όσους έχουν ανάγκη. «Την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπα διάσπαρτες αναρτήσεις στα social media που προσφέρανε φιλοξενίες. Αλλά επειδή κυκλοφορούσε τόση πολλή πληροφορία, χάνονταν όλες. Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέρος που να είναι όλα μαζεμένα. Οπότε αρχικά, έφτιαξα μία φόρμα για να δηλώνει εκεί κάποιος ότι προτίθεται να φιλοξενήσει, δίνοντας ένα όνομα κι ένα τηλέφωνο. Αυτό ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, με σκοπό να τρέχει μόνο από τον κόσμο, χωρίς την παρέμβαση από κράτος, δήμους κλπ» εξηγεί στο TPP.

«Άρχισε να πηγαίνει καλά και να μπαίνει κόσμος, αλλά είδα ότι στις κοινοποιήσεις ήταν κάπως δύσχρηστο. Δηλαδή έπρεπε να ανεβάζουν δύο συνδέσμους, έναν για τη φόρμα και έναν με τη λίστα. Εγώ δουλεύω σε εταιρεία πληροφορικής, που έχει hosting κλπ, οπότε επικοινωνώ κατευθείαν με το αφεντικό μου, του εξηγώ την ιδέα. Αυτός κατοχύρωσε κατευθείαν το όνομα της σελίδας, για να είναι όλα έτοιμα και ξεκίνησα την Κυριακή να κάνω το σάιτ», συνεχίζει. Η ιστοσελίδα (μπορείτε να την βρείτε με ένα κλικ εδώ)  ολοκληρώθηκε άμεσα και ξεκίνησε να κυκλοφορεί από την Τρίτη, 10 Αυγούστου.

Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, τα διαθέσιμα σπίτια για φιλοξενία έχουν φτάσει περίπου τα 400, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί και η σελίδα με διάθεση πραγμάτων, όπως έπιπλα, στρώματα κλπ. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, με τους πολίτες που έχουν διαθέσιμο χώρο για φιλοξενία να συμπληρώνουν μία φόρμα, χωρίς προσωπικά δεδομένα πέρα από ένα όνομα και ένα τηλέφωνο, ενώ οι διαθέσιμες φιλοξενίες καταγράφονται σε μία ξεχωριστή λίστα.

«Παρά το ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να φιλοξενηθούν σε φίλους ή συγγενείς, υπάρχουν αρκετοί που είναι μόνοι τους και αυτό που θέλουμε είναι να φτάσει αυτή η πληροφορία σε αυτούς και να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό νομίζω ότι θα πάρει κάποιο διάστημα, αλλά το παρήγορο είναι ότι πολύς κόσμος που διατίθεται να φιλοξενήσει, στο πεδίο όπου συμπληρώνει το χρονικό διάστημα γράφει “για όσο χρειαστεί”. Άρα, ακόμη κι αν περάσουμε τον Αύγουστο, απλώνεται ένα δίχτυ αλληλεγγύης που χρονικά έχει ένα εύρος» δηλώνει στο TPP η Κική Μουστακίδου, που εργάζεται στον χώρο του Digital Marketing. Η Κική είδε μία ανάρτηση του Θανάση και επικοινώνησε μαζί του, με σκοπό να συνεισφέρει στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει. «Ήθελα με κάποιον τρόπο να συμμετέχω σε αυτό, οπότε έτσι ήρθαμε σε επαφή. Εγώ τον βοήθησα με τα κείμενα, με επαφές με ανθρώπους, είτε δημοσιογράφους, είτε άτομα με κάποια επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Τώρα έχουμε μία δυνατή ομάδα, ασχολούμαστε αρκετές ώρες τη μέρα με αυτό και θέλουμε να το εξελίξουμε και να φτάσει στον τελικό του στόχο, δηλαδή να βρουν κάποιοι άνθρωποι φιλοξενία».

Το βασικό τώρα, όπως τονίζουν και οι δύο, είναι το μήνυμα να φτάσει εκεί που πρέπει. «Γιατί εμείς μπορεί να τα βλέπουμε από εδώ αλλά είναι πιο δύσκολο να φτάσει σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ελπίζουμε ότι η απήχηση που παίρνει τώρα θα το βοηθήσει, ενώ παράλληλα αρχίζουμε και έχουμε και επαφές με κόσμο που είναι εκεί πέρα και βοηθάει» σημειώνει ο Θανάσης. «Να μην μείνει στο τέλος ότι θα φτάσουμε να έχουμε προσφορά από 500 άτομα και να μην μπορούμε να δώσουμε βοήθεια σε κανέναν» συμπληρώνει η Κική. Πάντως, η προσπάθεια και η αλληλεγγύη ήδη αποδίδουν καρπούς. Όπως αναφέρουν, ήδη δύο οικογένειες, ένας πατέρας με δύο παιδιά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχουν επικοινωνήσει, αναζητώντας στέγαση, ενώ έχει βρεθεί στέγη και για κατοικίδια, ή κάποια συλιά που διασώθηκαν από τη φωτιά.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφή, πολλές χιλιάδες ανθρώπων προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς, με όποιον τρόπο μπορούν. Εθελοντές πυροσβέστες, άτομα με απήχηση που συγκέντρωσαν χρήματα, πολίτες που προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, στέγαση, χρήματα, καθηγητές που θα παραδώσουν δωρεάν μαθήματα με τη νέα σχολική χρονιά και πολλά ακόμα. Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στις στάχτες. Την Τρίτη, άρχισαν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα για επιτήδειους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πληγέντες, μέσα από την προσφορά στέγασης και λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων. Τέτοια περιστατικά είναι λογικό να δημιουργούν καχυποψία σε αρκετό κόσμο, προς οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Στην ιστοσελίδα, εμφανίζεται επανειλημμένα ένα μήνυμα που τονίζει πως «ΠΟΤΕ και για κανένα λόγο δε θα ζητήσουμε χρήματα ή περισσότερα στοιχεία από αυτά που συμπληρώνεις στη φόρμα. Αν σου ζητηθεί κάτι που δεν υπάρχει στη φόρμα από οποιονδήποτε να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί μας». Παράλληλα, ο Θανάσης και η Κική έχουν προσθέσει και από ένα προσωπικό τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεχθήκαμε κι εμείς τέτοια μηνύματα» αναφέρουν. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε από μεριάς μας, προσπαθούμε να το διασφαλίσουμε από όλες τις πλευρές. Στην ουσία εμείς κρατάμε μόνο το τηλέφωνο του ανθρώπου που θα δηλώσει την προσφορά, δεν το κοινοποιούμε δημόσια και αν ένας πυρόπληκτος έχει επιλέξει ένα σπίτι, τότε τους φέρνουμε σε επαφή, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια και εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη. Δεύτερες σκέψεις πάντα υπάρχουν και καλό είναι ο καθένας να είναι προσεκτικός στα πάντα, απλώς για μένα η πρόθεση και όλο αυτό το κομμάτι της αλληλεγγύης υπερβαίνει τον σκεπτικισμό. Γιατί αν λέγαμε όλοι πως δεν θα κάνουμε κάτι επειδή μπορεί να γίνουν 200 άλλα πράγματα, δεν θα καταφέρναμε και τίποτα» προσθέτει η Κική Μουστακίδου.

Ο στόχος πάντως είναι, η ιστοσελίδα να συνεχίσει και μετά τις καταστροφές, ακόμα και πέρα από αυτές. «Ιδανικά, αφου ξεκίνησε αυτό το πράγμα και είδαμε ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να ανοίξει τα σπίτια του για κόσμο που το έχει ανάγκη, εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσουμε. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει γενικά σπίτια. Αν περιμένουμε να γίνει κάτι από το κράτος για τους άστεγους, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Οπότε εφόσον έχουμε κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο, μπορούμε να το πάρουμε και πάνω μας. Οπότε πραγματικά ελπίζω να συνεχίσει αυτό και μετά από όλα αυτά. Όπως το έχω τώρα στο μυαλό μου πρόχειρα, σε κανέναν μήνα από τώρα θα ξεκινήσω να επικοινωνώ με όλους στη λίστα, όσες και αν είναι οι απαντήσεις, για να δω αν είναι πρόθυμοι να το συνεχίσουν έτσι» αναφέρει ο Θανάσης. «Θα ήταν ευχής έργον να το συνεχίσουμε, γιατί το ζήτημα της αστεγίας, είτε σε μια τέτοια συνθήκη, είτε γενικότερα, είναι κάτι που το παραβλέπουμε, και ως Πολιτεία, αλλά και σε επίπεδο εθελοντισμού. Θεωρώ ότι γενικά θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα, οπότε αν αυτή η πρωτοβουλία αποτελέσει αφορμή για κάτι πιο μεγάλο, θεωρώ ότι θα ήταν κάτι πολύ αισιόδοξο» συμπληρώνει από την πλευρά της η Κική.

Το σημαντικό εξάλλου για όλους μας, είναι, ακόμα και όταν ξεθυμάνουν οι καπνοί, να είμαστε εκεί.«Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον», είναι η πρώτη φράση που αναγράφεται στη σελίδα και στη φόρμα για προσφορά στέγασης. «Τώρα ακόμα οι άνθρωποι είναι στο πεδίο, στην αναστάτωση. Το σημαντικό είναι να δίνουμε το παρόν και μετά τον Αύγουστο. Μην το ξεχάσουμε δηλαδή και απλά συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Πηγή: thepressproject.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου