Η ''λανθάνουσα γλώττα'' Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

 

Αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα αναγνωρίσει και άλλες διαφορές με την Τουρκία ως συζητήσιμες γιατί το κρύβει ακόμα; Προφανώς διότι φοβάται την αντίδραση…

Του Θέμη Τζήμα

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΙ, στις 26-10-2021, λεπτό 23ο, δευτερόλεπτο 20ο και επόμενα: μεταδίδονται δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τη Σαουδική Αραβία, σε δημοσιογράφο από τις ΗΠΑ. Απαντά σε ερωτήσεις περί των ελληνοτουρκικών, εξηγεί γιατί δεν περιμένει πόλεμο ή οτιδήποτε σχετικό μεταξύ των δύο κρατών και κάπου εκεί, σε άψογα αγγλικά, αναφέρεται σε “one main outstanding issue” με την Τουρκία, στον καθορισμό δηλαδή των θαλασσίων ζωνών.

Εκείνο το οποίο αποτελούσε την μόνη διαφορά μετατράπηκε στην κύρια διαφορά διά στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού, άνευ περαιτέρω εξηγήσεων. Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός αγγλικά γνωρίζει, αφετέρου δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία προβαίνει σε τέτοιες ακροβασίες, προκύπτει εύκολα πως δεν πρόκειται περί λάθους αλλά περί συνειδητής ανατροπής (στα μουλωχτά) της μέχρι πρότινος πάγιας ελληνικής θέσης.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα ερωτήματα – για όποιον θέλει να τα θέσει, αν και δεν είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν: Πότε αποφασίστηκε αυτή η μετατόπιση θέσης; Με ποια πιθανά ανταλλάγματα; Γιατί;

Αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα αναγνωρίσει και άλλες διαφορές με την Τουρκία ως συζητήσιμες γιατί το κρύβει ακόμα; Προφανώς διότι φοβάται την αντίδραση του κόσμου. Επιλέγει έτσι τα υπονοούμενα και τις μυστικές διαπραγματεύσεις (;) Είναι ενήμεροι οι επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης; Γιατί δεν λέει κανένας τους τίποτα;

Επειδή δε, η αφέλεια είναι πολύ κακός σύμβουλος στην ανάλυση των τεκταινομένων, δεν μας βγαίνει από το μυαλό ότι με νονό την Ουάσιγκτον και με το βλέμμα του υπερατλαντικού πάτρωνά μας στην μετα-ερντογανική εποχή, προετοιμάζεται το έδαφος μιας εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κρατών. Οι αυξομειώσεις της έντασης αρχίζουν έτσι να δείχνουν μάλλον ως ένα μέρος της προετοιμασίας και της προώθησης της διαπραγμάτευσης, χωρίς να αποκλείεται και μια πιο έντονη κλιμάκωση στο μέλλον βεβαίως και ταυτοχρόνως με επαναβεβαίωση του ρόλου του αμερικανικού παράγοντα.

Όλα αυτά εξελίσσονται με τον ελληνικό λαό φυσικά στο σκοτάδι. Υποθέτουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η απόπειρα “ζύμωσης” στην ιδέα της μετακίνησής μας από “παρωχημένες” απόψεις περί μίας μόνο διαφοράς, ιδίως αν κάποιος άλλος αντικαταστήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Το έχουμε πει και άλλοτε από το “Κοσμοδρόμιο”: την Τουρκία μετά τον Ερντογάν (αυτήν την οποία εύχονται διάφοροι στα καθ’ ημάς ευρω-ατλαντιστές) εμείς θα κληθούμε να την δελεάσουμε με τις αναγκαίες παραχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή παρεμπιπτόντως, ο ΣΚΑΙ, με μια ακόμα επίδειξη δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την λέξη “main”, την μετέφρασε ως “μοναδική”.

Ίσως πρέπει τελικά να ζητήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα αγγλικών, από κάποιο φροντιστήριο της γειτονιάς τους για τους συντάκτες τους. Αρνούμαστε να σκεφτούμε ότι είναι δυνατόν, συνειδητά να καλύπτουν τον εκτεθειμένο πρωθυπουργό.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου