Μετά τα ζώα «τσιπάκια» και στους ανθρώπους;

 

Τι εννοούσε ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος, όταν- μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το «ηλεκτρονικό φάκελο υγείας»- δήλωνε πως «θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και για τους ανθρώπους»;

Του Λάμπρου Τόκα

Εύλογα ερωτηματικά και δικαιολογημένες αντιδράσεις, προκάλεσε μια τοποθέτηση που έκανε την περασμένη βδομάδα ο αρμόδιος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θόδωρος Λιβάνιος. Υπεραμυνόμενος από το βήμα της Βουλής, του υποχρεωτικού ηλεκτρονικού φακελώματος σε σκύλους και γάτες, με μικροτσίπ, ο υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μετά τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς θα ακολουθήσει η τοποθέτηση μικροτσίπ και στους… ανθρώπους.

Έτσι, χαρακτηρίζοντας αδιανόητες τις αντιδράσεις των κυνηγών, που απειλούνται με την αφαίρεση κυνηγετικής άδειας επειδή έχουν ατσιπάριστο σκυλί, ο υφυπουργός είπε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης για μικροτσίπ στα κατοικίδια και συμπλήρωσε: «Αυτό θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς, και μετά θα γίνει για τους ανθρώπους»!

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα με τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή Θ. Λιβάνιος για το επίμαχο θέμα, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν- μαζί με το σχετικό βίντεο- σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας pronews.gr, που έχει ως εξής.

«Δύο λόγια για τους κυνηγούς. Λέει ότι η αφαίρεση άδειας θήρας είναι έμμεση ρατσιστική συμπεριφορά. Πότε συμβαίνει αυτό; Αν έχουν ατσιπάριστο το ζώο. Για μένα είναι αδιανόητο κυνηγοί να έχουν ατσιπάριστο το ζώο. Είναι αδιανόητο να βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα σκυλιά στα βουνά επειδή δεν τους κάνουν το κυνήγι. Είναι πολύ απλό. Επιδοτούμε εκτός από την στείρωση και σε ευπαθείς ομάδες και το ίδιο το τσιπάρισμα. Και το μητρώο είναι μία σημαντική καινοτομία. Ελπίζω μέχρι τέλος Οκτωβρίου να δημοπρατηθεί το έργο και μέσα στο επόμενο εξάμηνο μετά τη σύμβαση να έχει ολοκληρωθεί. Θα το πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι πλήρως προσβάσιμο. Είναι διαθέσιμο για όλους. Έχει τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του σκύλου ή της γάτας, ώστε αν εγώ πάω με το σκύλο μου διακοπές για παράδειγμα στη Νάξο, ο κτηνίατρος εκεί αν χρειαστεί να το εξετάσει να έχει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό. Αυτό τώρα θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς, και μετά θα γίνει για τους ανθρώπους».


Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Λιβάνιος είπε στον ελληνικό λαό- σε ελεύθερη μετάφραση- πως μετά το επιδοτούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος στα ζώα συντροφιάς, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, που θα προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση «μικροτσίπ» και στους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα. Υποτίθεται, βέβαια, πως η υποχρεωτική τοποθέτηση μικροτσίπ- σε κατοικίδια ζώα συντροφιάς και σε ανθρώπους- αποσκοπούν στο …«κοινό καλό» και την προστασία της δημόσιας υγείας!

Δυστυχώς, όμως, η ιστορία διδάσκει πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, έχουν γίνει με πρόσχημα την προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και γενικότερα των δικαιωμάτων ή κατακτήσεων, των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι οι σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου για ηλεκτρονικό φακέλωμα υφυπουργού Θ. Λιβάνιο, πέρασαν «στα ψιλά» των εφημερίδων και χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ΟΛΟΥΣ μας. Μακάρι να μην κατάλαβα καλά, το περιεχόμενο των δηλώσεων του υφυπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ποιους αφορά το φακέλωμα και με τα ηλεκτρονικά τσιπάκια.

Επειδή, όμως μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης το 2001, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες ένα άγριο φακέλωμα στους πολίτες όλου του κόσμου, αρχικά με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη συνέχεια για . Επειδή αυτές οι πολιτικές του άγριου φακελώματος των πολιτών, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν πιστά από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις της Ελλάδας. Επειδή, ο ελληνικός λαός έχει βιώσει στο πετσί του της συνέπειες του έντυπου φακελώματος, που εφαρμόστηκε σε όλη την περίοδο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (οι χιλιάδες φάκελοι της Ασφάλειας με τη δράση των αριστερών και άλλων δημοκρατικών πολιτών καταστράφηκαν το 1989). Επειδή, επειδή, επειδή…

Για όλους τους παραπάνω και για πολλούς, δεν επιτρέπεται σε κανέναν μας να αποδέχεται άκριτα, να εφησυχάζει και να επαναπαύεται, στην εφαρμογή πολιτικών που επιτρέπουν στους κυβερνώντες να παραβιάζουν ασύστολα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες και άλλες λαϊκές κατακτήσεις, με το «έτσι θέλω» ή ακόμα και με επιχειρήματα του τύπου «ο λαός μας ψήφισε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας»!


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου