Το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα: Το έλλειμμα φιλολαϊκών ηγετών!

 

Της Αίθρας Γενναδίου *

Μέχρι τώρα, μες έκοβαν τη ρευστότητα. Τώρα μας αφήνουν και χωρίς ενέργεια! Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για μια χώρα, το να μη διαθέτει ενεργειακή αυτονομία και να εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια που μπορεί να έχει έλλειψη, διεθνώς, όπως συμβαίνει σήμερα δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε! Χωρίς ενέργεια περιστέλλεται ή παύει εξ ολοκλήρου, κάθε οικονομική δραστηριότητα! Θα πεινάσει και θα ξεπαγιάσει κόσμος! Και η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά, των κυβερνώντων, όχι μόνο με όσα κάνουν, αλλά και με όσα δεν κάνουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα, για το λαό και τη χώρα.

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται στη διεθνή έλλειψή του. Με άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, η Ρωσία δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την παραγωγή του φ.α., είτε επειδή δεν μπορεί, είτε για να πιέσει την ΕΕ για την κατασκευή του Nord stream2. Αλλά ούτε και οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή υγροποιημένου φ.α. LNG, από σχιστόλιθο, επειδή η παραγωγή του συνοδεύεται με την έκκληση μεθανίου που είναι επικίνδυνο στοιχείο για την ατμόσφαιρα. Ένας άλλος λόγος είναι επειδή η Κίνα και οι άλλες χώρες της Άπω Ανατολής έχουν τριπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τις εισαγωγές τους σε υγροποιημένο φ.α. LNG από ΗΠΑ και Κατάρ που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς παγκοσμίως και πληρώνουν με συμφερότερους όρους. Λόγος που προηγούνται στις προτιμήσεις των προμηθευτών φ.α. Τα πράγματα, συνεπώς, είναι πολύ σοβαρά!

Η χώρα μας, αφού διέκοψε, κατ’ επιταγή των ΗΠΑ και της ΕΕ κάθε οικονομική συναλλαγή με τη Ρωσία και την κατασκευή του ρωσικού αγωγού (αντίθετα με τη Γερμανία που συνεχίζει να προμηθεύεται φ.α. από τη Ρωσία) προμηθεύεται φ.α. από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και από ΗΠΑ και Κατάρ, υγροποιημένο φ.α. LNG με τάνκερς (σημειώστε το αυτό!). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα εκφόρτωσαν φέτος 22 δεξαμενόπλοια από 38 πέρυσι, με τις μειώσεις να αφορούν κυρίως σε φορτία LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες (-41%) και το Κατάρ (-35%). Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει 12 – 14 δις ευρώ για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Που σημαίνει απώλεια πολύτιμου συναλλάγματος που δεν μας περισσεύει!

Λόγος που θέτει την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον κύριο πρωθυπουργό, ενώπιον των ευθυνών του, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας. (μέχρι το 2023). Παρότι η ΕΕ δίνει παράταση μέχρι το 2050. Υπόψη ότι η Γερμανία παρατείνει τη χρήση του λιγνίτη μέχρι το 2038 και οι άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, ακόμα πιο αργά,

Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή πολύ απλά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, από κτίσεως νεοελληνικού κράτους εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα των ελίτ, που τις εκλέγουν στην εξουσία με τα ιδιόκτητά τους ΜΜΕ και όχι το δημόσιο συμφέρον και τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, από γενέσεως νεοελληνικού κράτους! Η λεγόμενη. κακοδαιμονία του Έλληνα: Το έλλειμμα φιλολαϊκών ηγετών! Και ο νυν πρωθυπουργός δεν αποτελεί εξαίρεση! Κάθε άλλο μάλιστα! Μας είναι γνωστές οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του, του «όλα στους ιδιώτες»!

Με σκανδαλωδώς ωφελημένους από την αντικατάσταση του φτηνού, εγχώριου λιγνίτη, από το φυσικό αέριο, τους μετόχους, φυσικά, της ανώνυμης εταιρίας «ΣΕΝΦΛΟΥΓΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ» (αγνώστων λοιπών στοιχείων, αφού δεν διαθέτει ιστοσελίδα), που κατέχει το 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ(Διαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου) Με το Δημόσιο να κατέχει το μόλις, 34%, με βάση την ιστοσελίδα της ΔΕΣΦΑ ΑΕ: (βλ. Ιστορικό > Μέτοχοι)

Υπόψη ότι η ΔΕΣΦΑ ΑΕ, είναι θυγατρική 100% της δημόσιας επιχείρησης ΔΕΠΑ(Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Στο Ιστορικό της οποίας διαβάζουμε, τα εξής: «Το 2005, ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ν.3428 για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ο οποίος προβλέπει τη δηµιουργία θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ µε την επωνυµία Διαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ). Ο νόµος προβλέπει απόσπαση του κλάδου Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και μεταβίβασή του στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ και λειτουργική ανεξαρτησία των δύο νοµικά διαχωρισµένων πλέον εταιρειών».

Λόγος που οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν αποδεκτές και τις απαράδεκτες αυξήσεις του φόρου του διοξειδίου, από την ΕΕ, ενώ άλλες χώρες αρνήθηκαν! Για να γίνει ο λιγνίτης πιο ακριβός από το φυσικό αέριο, επειδή έτσι συμφέρει σε κάποιους διαπλεκόμενους με το δημόσιο! Και επειδή έτσι συμφέρει και τη Γερμανία, για την προώθηση των γερμανικών ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)που ωστόσο δεν είναι σταθερής απόδοσης, επί 24ώρου βάσεως. Απόδειξη ότι, προαπαιτούμενο της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 30,5 δις ευρώ σε επτά χρόνια, είναι η διάθεση του 38,5% των κονδυλίων για την εισαγωγή πράσινης ανάπτυξης!

Όσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάτι θα έβρισκαν να πουν! Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να επιδράσει στο μεγάκοσμο! Τα πάνω και τα κάτω στις θερμοκρασίες της γης, είναι αποτέλεσμα των μεταβολών στη δραστηριότητα του ήλιου (ηλιακές εκρήξεις)! Απόδειξη ότι υπήρξε εποχή που η παγωμένη σήμερα, Γροιλανδία, ήταν πράσινη. Εξού και το όνομά της (Green land).

Με βάση τη γνώμη των ειδικών, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, δηλαδή, ο φτηνός εγχώριος λιγνίτης, θα πρέπει να συμμετέχουν κατά 60% στο ενεργειακό μείγμα, για την ασφάλεια του δικτύου. Λόγος που η κυβέρνηση θα εγκληματήσει αν δεν θέσει σε επαναλειτουργία τα λιγνιτωρυχαία, μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους, πριν να είναι πολύ αργά! Πόσο μάλλον, που ο λιγνίτης δίνει και θέσεις εργασίας στους κατοίκους των γύρω περιοχών της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, που δεν προσφέρονται για αγροτικές καλλιέργειες. Αν όχι, υπάρχει κίνδυνος να πεινάσει, να μεταναστεύσει και να ξεπαγιάσει κόσμος! Το ακόμα χειρότερο δεν θέλουμε να το σκεφτούμε! Με τις επιδοτήσεις στα αδύναμα νοικοκυριά, απλά μας εμπαίζουν! Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά! Χρειάζεται νέος ενεργειακός σχεδιασμός, από ειδικούς τεχνολόγους. Όπως και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξόρυξη του ελληνικού φυσικού αερίου. Επειδή ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον η Ελλάδα να έχει ενεργειακή αυτάρκεια! Λόγος που οι δηλώσεις του υπουργού των εξωτερικών κυρίου Δένδια ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα» δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τα εθνικά συμφέροντα, αλλά των ολίγων (ελίτ) με τους οποίους και συναγελάζονται οι κυβερνώντες που είναι και το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, από γενέσεως νεοελληνικού κράτους! Η κακοδαιμονία του Έλληνα! Το έλλειμμα φιλολαϊκών ηγεττών! Άμποτε το επιλύσουμε, θα σωθούμε!

Και αυτό, μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να το επιλύσει! Αυτό το ανήμερο θεριό, φτάνει να «λυθεί» από τα «μάγια» που του έκαναν και αποφασίσει να πάρει τη τύχη του και τη τύχη της χώρας στα χέρια του, για να συνεχίσει να υπάρχει Ελλάδα και ελληνικό έθνος! Επειδή μόνο αυτός βλέπει την Ελλάδα σαν πατρίδα του και όχι σαν μια αγελάδα για άρμεγμα, όπως τη βλέπει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο! Μια απόφαση είναι! Όλα είναι χάρτινες τίγρεις!

* Οικονομολόγος

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου