Είναι ακόμα άξιοι βραβείων οι CEO των «Big Pharma», κυρία Πρόεδρε;

 

Η απληστία των «Big Pharma» και η άρνηση των κυβερνήσεων για άνοιγμα των πατεντών συντείνουν στη διαρκή επανάκαμψη της πανδημίας με μεταλλάξεις

Του Θέμη Τζήμα

Όταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας μας βράβευε τον κ. Μπουρλά (και όχι τους επιστήμονες ερευνητές των εμβολίων) κάποιοι λίγοι είχαμε τονίσει το απαράδεκτο και πολιτικώς ανήθικο της εν λόγω πράξης: αντί για την επιστημονική κοινότητα η οποία σώζει ζωές, η πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευε έναν εκπρόσωπο εκείνων, οι οποίοι κερδοσκοπούν πάνω στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η απληστία των «Big Pharma» και η ένοχη άρνηση των κυβερνήσεων να επιβάλλουν άνοιγμα των πατεντών εν μέσω πανδημικής κρίσης (κρίση η οποία μεταφράζεται σε περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά σε υπερπλουτισμό του πολύ μεγάλου κεφαλαίου του φαρμακευτικού κλάδου) έχουν προκαλέσει ή τουλάχιστον έχουν συντείνει καταλυτικά στη διαρκή επανάκαμψη της πανδημίας με μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Την ώρα που η κακομαθημένη Δύση δεν αξιοποιεί τα εμβόλια τα οποία έχει και τα οποία δωρεάν δίνονται στους πολίτες της, η παγκόσμια περιφέρεια δεν έχει καμία ή ελάχιστη πρόσβαση σε αυτά. Παραλλήλως, η υπερχρέωση και η εξάρτηση της παγκόσμιας περιφέρειας, η οποία έχει προκαλέσει χρόνια αδυναμία δημιουργίας δημοσίων συστημάτων υγείας «δαγκώνει» ξανά πρώτα τους λαούς της και έπειτα, στην τωρινή κρίση και σε μια εκδοχή ιστορικής ειρωνείας, των καπιταλιστικών μητροπόλεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά: από την έλλειψη φαρμάκων κατά της διάρροιας, έως το AIDS, οι φαρμακευτικές της Δύσης έχουν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτων. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε διαφορετικό σήμερα.

Η διαφορά ωστόσο στην σημερινή πανδημική κρίση έγκειται στο ότι η ανισότητα και η δυστυχία την οποία η Δύση έχει επιβάλλει στις φτωχότερες χώρες επιστρέφει σαν μπούμερανγκ εναντίον της. Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανεμβολίαστων (ανεμβολίαστων όχι από επιλογή αλλά επειδή δεν τους δίνονται εμβόλια) ενισχύεται και φυσικά σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο ταξιδεύει παντού. Την ίδια μέρα κατά την οποία η μετάλλαξη «Όμικρον» ταυτοποιήθηκε στην Νότια Αφρική εντοπίστηκε και στην Ευρώπη.

Εκατομμύρια θα πεθάνουν όπως συνέβη και με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε στην άρση των πατεντών επί των εμβολίων ξανά. Φυσικά, η Ε.Ε., ο Μπιλ Γκέιτς (ο οποίος ξαφνικά έχει πάψει να δείχνει ο τόσο «καλοκάγαθος προφήτης» ενός βιώσιμου μέλλοντος) και τα μεγάλα μονοπώλια εμπόδισαν κάθε τέτοια σκέψη. Είναι πολλά τα λεφτά από την πανδημία προκειμένου να πρυτανεύσει το αγαθό όχι μόνο της υγείας αλλά και αυτής καθ’ εαυτής της γενικής βιωσιμότητας του ίδιου του καπιταλιστικού μοντέλου.

Εδώ μάλιστα αναδεικνύονται και οι θεμελιακές (αυτο-)καταστροφικές αντιφάσεις, μαζί με την απανθρωπιά, του καπιταλισμού: η δουλειά των επιστημόνων, δουλειά η οποία ουδόλως χρειάζεται το εν λόγω μοντέλο, μετατρέπεται σε εργαλείο μεγιστοποίησης των κερδών μιας χούφτας εταιρειών, εις βάρος όχι μόνο της ζωής εκατομμυρίων αλλά και της οικονομικής επιβίωσης άλλων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι μετά βεβαιότητας θα πληγούν έως και σε καταστροφικό βαθμό αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας ακόμα χειρότερης μετάλλαξης.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Δημοκρατία, ακόμα και αν ήθελε, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το αντικοινωνικό μοντέλο. Ωστόσο, αφενός διαθέτει έναν ορισμένο βαθμό επιρροής και αφετέρου στέλνει τα δικά της μηνύματα τόσο διεθνώς όσο και ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαρκώς πιέζει για υγειονομικά διαβατήρια στο επίπεδο της Ε.Ε., ωστόσο για το θέμα των πατεντών δεν έχει να πει τίποτα. Στην πραγματικότητα δια της σιωπής του τις αγκαλιάζει και τις υποστηρίζει ολόθερμα. Παρομοίως, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία κατά τα λοιπά είναι ενεργητικότατη όταν πρόκειται να κάθεται προσοχή μπροστά στον πρέσβη των ΗΠΑ ή να βραβεύει τους CEO δεν έχει τίποτα να πει για το δράμα το οποίο οι ίδιοι άνθρωποι προκαλούν με θύματα τους λαούς του κόσμου και τελικά τον ελληνικό λαό.

Για να μην μείνει πίσω και ο Οικουμενικός Πατριάρχης φρόντισε να τιμήσει τον CEO της Pfizer κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Αυτές είναι οι ηγεσίες μας, οι οποίες κατά τα λοιπά αποπειρώνται να «νουθετήσουν» τον λαό αλλά μπροστά στα λεφτά των υπερπλουσίων (χορηγών τους;) κάθονται προσοχή. 


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου