Eurostat: Μείωση 15,6% της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα

 

Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στην ΕΕ το 2020 κατέγραψε μείωση άνευ προηγουμένου, κατά 8%, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα την Παρασκευή (19/11) στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος καταγράφοντας μείωση της καταναλωτικής δαπάνης -15,6% κατά το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα -22%, την Κροατία -16,2%, την Ισπανία -15,8%, την Ελλάδα -15,6% και την Κύπρο -14,1%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών παρατηρήθηκαν για τα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» (-38% σε σύγκριση με το 2019), για την «ένδυση και υπόδηση», για τις «μεταφορές» και την «αναψυχή και πολιτισμός» (όλα -17%). Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» (+3%) και στις «επικοινωνίες» (+2%).

Η Eurostat εκτιμά ότι η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών οφείλεται  στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως σημειώνει επηρεάστηκαν σοβαρά οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, των εθνικών lockdown που επιβλήθηκαν, στους περιορισμούς μετακινήσεων και μη βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφηκαν στα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» -38% σε σύγκριση με το 2019, στην «ένδυση και υπόδηση», για τις «μεταφορές» και την «αναψυχή και πολιτισμός», όλα -17%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις  καταγράφηκαν στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» +3% και στις «επικοινωνίες» +2%.

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο, το 26% των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αφιερώθηκε σε «στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», καθιστώντας τα το μεγαλύτερο στοιχείο δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, μπροστά από το «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» 15% και τις «μεταφορές» 12%.

Παράλληλα πρόσφατη έκθεση της Eurostat για την πορεία των τιμών στα τρόφιμα δείχνει ότι οι τιμές στη χώρα μας αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ στα τρόφιμα τα οποία, λόγω χαμηλού εισοδήματος αποτελούν στην Ελλάδα πιο μεγάλο μέρος της δαπάνης για τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιμα και χυμούς φτάνει στο 19,4% του συνόλου (στοιχεία 2020),  έναντι 12.5% μέσου όρου στην Ευρωζώνη. 


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου