Ντροπή για το Facebook τα δύο μέτρα και σταθμά για τον Μόσιαλο

 

Του Γιώργου Αδαλή

Από πότε ένας υπουργός της κατά τεκμήριο πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση μπορεί να θεωρείται asset για την χώρα; Από πότε κάποιος που συνέβαλε στην κονιορτοποίηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να επανέρχεται σαν “σωτήρας”; Ο λόγος φυσικά για τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος κατάφερε να εξοργίσει εκατομμύρια Χριστιανούς, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους!

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί τους Έλληνες. Υπάρχει στο διαδίκτυο το βίντεο με δηλώσεις του, που ως υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011, αντί να προσπαθεί να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, μας έστησε συλλήβδην στον τοίχο: «Οι Έλληνες έκαναν σπίτια με δανεικά των Γερμανών και δεν επιτρέπεται να έχουμε περισσότερες ιδιόκτητες πρώτες κατοικίες από τους Γερμανούς»!

Πόσο αχρεία είναι αυτή η δήλωσή του, όταν το 2009, η Γερμανία κατείχε μόλις το 7% του ελληνικού χρέους και επιπλέον με εξόφθαλμα ενοχοποιητικό-αντιεπιστημονικό τρόπο συνέκρινε μόνο πρώτες κατοικίες κι όχι συνολικές αποταμιεύσεις. Ήταν ένας τρόπος να “εξαγνίσει” τα Μνημόνια και να θάψει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. O Μόσιαλος, άλλωστε, προκαλεί συχνά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, προκειμένου να εξασφαλίσει δημοσιότητα! Και όπως βλέπουμε τα καταφέρνει.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Μόσιαλος ουδέποτε έχει λάβει τη λαϊκή ψήφο. Το 2009 είχε τοποθετηθεί από τον ΓΑΠ τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έτσι έγινε βουλευτής και υπουργός. Και τώρα έχει οριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα υγείας! Όταν λοιπόν κάποιος έχει θεσμικό ρόλο, οφείλει να συμπεριφέρεται με ευθύνη και σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών και όχι να συμπεριφέρεται σαν τρολ.

Σύμβουλος στα “Ελληνικά Hoaxes”

Πριν μερικά χρόνια, ο Μόσιαλος εντάχθηκε στα “Ελληνικά Ηoaxes” ως σύμβουλος. Μάλιστα πέρυσι στο Forum των Δελφών, ήταν ταυτόχρονα καλεσμένοι ως ομιλητές, ο συντονιστής και μοναδικός δημοσιογράφος των Hoaxes και ο Μόσιαλος. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, φαίνεται ότι τα Hoaxes επιφυλάσσουν στο συνεργάτη τους προνομιακή μεταχείριση στο Facebook.

Μια αιτία που μπορούν να σε τιμωρήσει το FB είναι εάν προσβάλεις τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των χρηστών. Και πολύ καλά κάνει. Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, ουδείς μπορεί να εκφέρει απόψεις που θίγουν το θρησκευτικό συναίσθημα. Γι’ αυτό και ορθά, όταν κάποιος ποστάρει ανάρτηση τέτοιου περιεχομένου ή κάνει τέτοιο σχόλιο τιμωρείται με μερικό ή και ολικό αποκλεισμό.

Ουδείς μπορεί να αναρτήσει ατιμωρητί έστω και σατυρικά memes που προκαλούν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων, των εβραίων, των καθολικών, ή των ινδουιστών, ούτε καν τέτοια links. Φαίνεται, όμως, ότι στο γενικό αυτό κανόνα του Facebook υπάρχει εξαίρεση. Ο κανόνας δεν ισχύει για τον Μόσιαλο. Τα ελληνικά Hoaxes, που είναι κάτι σαν αστυνομία και δικαστές για λογαριασμό του Facebook έκαναν “γαργάρα” την πρόκληση του εκλεκτού συνεργάτη τους!

Έχω μπροστά μου πάνω από 200 screen shots που τράβηξαν φίλοι μου χρήστες του Facebook, οι οποίοι έκαναν αναφορά στο επίμαχο post του Μόσιαλου και άπαντες έλαβαν την απάντηση ότι «δεν παραβαίνει τους όρους χρήσης της κοινότητας»! Είναι προφανές ότι η “μισή Ελλάδα” έκανε αναφορά για κατάχρηση των όρων περί προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος. Το Facebook πρέπει να δέχτηκε τις περισσότερες καταγγελίες από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν κρίνω από το πλήθος των αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα και από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι πιστοί.

Προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος

Εδώ εγείρεται ένα ερώτημα: Αν κάποιος είχε αναρτήσει κάτι αντίστοιχα προσβλητικό για τον Μωάμεθ ή για τον θεό των Εβραίων, με την ανάρτηση του Μόσιαλου για την Παναγία, τί θα είχε συμβεί; Σε μερικά λεπτά θα είχε κατεβεί η ανάρτηση και ο δράστης θα είχε αποκλειστεί πιθανότατα οριστικά. Γιατί δεν έγινε το ίδιο με την ανάρτηση του Μόσιαλου; Προφανώς, επειδή έχει προνομιακή μεταχείριση. Εκτός αν το Facebook, όταν λέει ρητορική μίσους ή προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων, εννοεί όλες τις θρησκείες πλην της Ορθοδοξίας.

To γεγονός ότι ο Μόσιαλος επέλεξε την ημέρα που 400.000.000 Ορθόδοξοι και άλλα 2.000.000.000 χριστιανοί άλλων δογμάτων γιόρταζαν την γέννηση του Χριστού να ανεβάσει τέτοια ανάρτηση φέρνει το Facebook σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Το brand name του καταρρακώθηκε, όπως και η αξιοπιστία του. Κι αυτό, επειδή ο σύμβουλος των Hoaxes που ελέγχουν τις αναρτήσεις στην Ελλάδα, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά τα οποία υποτίθεται ότι τα Hoaxes ελέγχουν και καταπολεμούν. Και κυρίως έπραξε τα αντίθετα ατιμωρητί. Η επιλεκτική αυτή συμπεριφορά του Facebook, το οποίο προφανώς γνωρίζει καλά όλα τα παραπάνω, έχει καταστεί αντικείμενο καταλυτικής κριτικής. Και λογικό, αφού με την ανοχή του επιβεβαιώνει ότι κάποιοι ελάχιστοι “είναι πιο ίσοι από τους άλλους”, όπως έλεγε ο Όργουελ.

Ο Μόσιαλος ουδέποτε έχει προσβάλει άλλες θρησκείες σε σχέση με τον κορονοιό. Ουδέποτε έγραψε κάτι για το έθιμο των σιϊτών να αυτομαστιγώνονται στις πλατείες εν μέσω πανδημίας. Ουδέποτε έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι ΜΚΟ απειλούν με αγωγές εάν οι πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα τεθούν υπό καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ουδέποτε έχει αναφερθεί σε μαζικές προσευχές άλλων δογμάτων. Ουδέποτε έχει αναφερθεί στις συγκεντρώσεις στα εκατοντάδες παράνομα τζαμιά. Γιατί; Επειδή προφανώς θεωρεί ότι τον παίρνει να χλευάζει και να προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Μόσιαλος είχε την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Το μόνο που είπε είναι ότι «αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, προστασίας της ζωής τους»! Ας υποθέσουμε ότι λέει αλήθεια! Θα τολμούσε άραγε να κάνει αντίστοιχο σατυρικό ποστ για τις ανακοινώσεις μεγάλων ΠΑΕ και οπαδών, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές; Θα τολμούσε ο κύριος καθηγητής να κάνει ένα αντίστοιχο σατυρικό ποστ για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Ιβάν Σαββίδη; Εκεί ο “ειδικός” καταπίνει την γλώσσα του. Ως πολιτική “οπορτούνα” χλευάζει μόνο εκεί που ξέρει ότι δεν θα έχει ούτε επαγγελματικές ούτε πολιτικές συνέπειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναρωτιέται γιατί για ψύλλου πήδημα τιμωρείται ακαριαία από το FaceBook ενώ ο συνεργάτης των Hoaxes και συνεπώς συνεργάτης του FB απολαμβάνει τέτοιας ασυλίας, από την πλατφόρμα;

Είναι διάχυτη η πεποίθηση στην κοινή γνώμη, ότι το Facebook, ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεικνύει ζήλο και τιμωρεί άμεσα όσους χλευάζουν άλλα θρησκευτικά δόγματα, ενώ όταν χλευάζεται η Ορθοδοξία κάνει τα στραβά μάτια. Η θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο από πολίτες αλλά και από την επίσημη Εκκλησία δεν αφήνει περιθώρια για να υπεκφυγή. Το Facebook είναι υποχρεωμένο να δώσει απάντηση στο πλήθος των χρηστών του. Και επειδή δεν κάνουν το καθήκον τους τα Ελληνικά Hoaxes, ήρθε η ώρα να μιλήσει το ίδιο το Facebook.

Προφανώς, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και το εν Ελλάδι Facebook δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής αντίδρασης που προκάλεσε το ατόπημα του Μόσιαλου. Και σ’ αυτό το ατόπημα πλέον προστίθεται η οργή για τα δύο μέτρα και σταθμά, που εκθέτουν και το Facebook, αλλά και την κυβέρνηση που υπεκφεύγει δια της σιωπής.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου