Το μεγάλο ριφιφί στις συντάξεις (παραμονή Πρωτοχρονιάς)

 

Με διπλή περικοπή ή «πάγωμα» συντάξεων, κατά περίπτωση, ακόμη και χηρείας ή αναπηρίας, κάνει... ποδαρικό σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους η κυβέρνηση!

Του Δημήτρη Κωστάκου

Με την υγειονομική κρίση σε έξαρση και το κύμα ακρίβειας να σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών, η κυβέρνηση της “αλματώδους ανάπτυξης” αποφάσισε να συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων, το οποίο έχει πληγεί βάναυσα την τελευταία 10ετία. 

Σημερινών, αλλά και μελλοντικών.

Το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον «νόμο Κατρούγκαλου», ούτε στον μεταγενέστερο «νόμο Βρούτση», με (παρ)ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε, διαχωρίζει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, επισημαίνοντας ότι δικαιούχος με δύο ή και περισσότερες συντάξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνει από κάθε πηγή εθνική σύνταξη.

Στο ψυγείο…

Με τον τρόπο αυτό, για τους συνταξιοδοτηθέντες έως τις 12 Μαϊου 2016 το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την επιπλέον εθνική σύνταξη θεωρείται προσωπική διαφορά, συνεχίζεται η καταβολή του και συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση («πάγωμα» σύνταξης).

…και στο χειρουργείο

Όμως, από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο υπολογισμός των δύο ή περισσοτέρων συντάξεων (πχ, γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) γίνεται με βάση το δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να καταβάλλεται περισσότερες από μια φορά στον ίδιο δικαιούχο.

Το υπουργείο Εργασίας περιγράφει περικοπή των συντάξεων ως προς το σκέλος της εθνικής σύνταξης ακόμη κι αν πρόκειται για δικαιούχο σύνταξης χηρείας, ο οποίος μετά την παρέλευση τριετίας εφόσον λαμβάνει και δική του σύνταξη έχει περιορισμό από το 70% στο 35% του ποσού που λάμβανε ο θανών…

Κι αυτό γιατί με βάση το «νόμο Κατρούγκαλου», για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας λαμβάνεται υπόψη και η εθνική σύνταξη του θανόντος, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο…

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, σχολίασε:

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς…

Τα κρούσματα δεκάδες χιλιάδες….

Η ανασφάλεια, ο θάνατος και ο φόβος βρίσκονται παντού…

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ.Τσακλόγλου, με μια κατάπτυστη εγκύκλιο, προχωράει σε μειώσεις συντάξεων, σε ποιους;

Στις χήρες, στα ορφανά και στους αναπήρους.

‘Απίστευτο’ θα πει κανείς, ‘υπερβολές’!

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα, με ένα παράδειγμα:

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους €600 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €288 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €312). Ο ασφαλισμένος σύζυγος πεθαίνει το 2020 και δικαιούτο σύνταξης ύψους €900 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €384 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €516).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και η σύνταξη λόγω θανάτου που θα λάβει αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών (50% x €900 = €450 και αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €192 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €258).

Σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου: €1.050 (Ε.Σ. 288+192 και Α.Σ. 312+258).

Με την εορταστική «εγκύκλιο Τσακλόγλου» το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα( σύνταξη χηρείας και αναπηρίας), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Συνεπώς η ίδια ανάπηρη χήρα στο ίδιο παράδειγμα, αν ο σύζυγος απoβιώσει αύριο, θα λάμβανε από την Εθνική Σύνταξη λιγότερα 96 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα λάβει, αντί για 1.050€, 954€ ευρώ συνολικά.

Η πολιτική τους μυρίζει θάνατο και φτώχεια….

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου