Απολογισμός... λένε ψέματα

 

Του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου

Don't Look Up ("Μην Κοιτάτε Πάνω"): Ο καθηγητής φωνάζει, ο κομήτης πλησιάζει, η καταστροφή είναι ορατή, εκείνοι μιλούν για τα σπάνια ορυκτά του κομήτη, για τις δουλειές που θα ανοίξουν, για την ανάπτυξη, για τα 140 τρισεκατομμύρια δολάρια που θα αποφέρει. «Λένε ψέματα», κραυγάζει ο επιστήμονας, «ο πλανήτης θα καταστραφεί». Τον συλλαμβάνουν, τον φιμώνουν… το fiction. Και η πραγματικότητα: Ο Τζούλιαν Ασάνζ σαπίζει σε μία φυλακή του Λονδίνου, απομονωμένος σε μία μαύρη τρύπα σιωπής. Εκτελείται δια της “σιωπής”. Και στην Ελλάδα μία δημοσιογράφος, η Γιάννα Παπαδάκου διώκεται για τις αποκαλύψεις της! Don't Look Up

«Μην κοιτάτε ψηλά», «Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. 1 στα 4 άτομα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος των συνταγών τους. Εν τω μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της πανδημίας…», γράφει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στο τουίτερ.

Όχι, λέει ο Αζίμ Αζάρ, φταίει το "εκθετικό χάσμα", φταίει που δεν μπορούμε να τρέξουμε γρήγορα όσο οι νέες τεχνολογίες με τη φοβερή επιτάχυνση, φταίει που δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι στις αλλαγές, στο νέο!

"Λέει ψέματα"!

Η απληστία για το κέρδος ευθύνεται. Το κέρδος. Αυτό είναι το κινούν αίτιο του συστήματος. «Τα φράγκα! Τα χοντρά φράγκα! Χρήμα ίσον δύναμη. Δύναμη ίσον να τη σκαπουλάρεις με το φόνο. Φόνος ίσον ζωή. Όθεν, μη γαμάς τα μυαλά σου»!, λέει από το 1940 ο Χένρι Μίλερ.

Don't Look Up: Το κέρδος κι αυτοί που το κυνηγούν, εκείνοι που σκέφτονται με όρους οφέλους-ζημίας, αυτοί μας οδηγούν στην καταστροφή. Είναι η πρόεδρος της πλανητικής υπερδύναμης. Είναι ο υπερπλούσιος ιδιοκτήτης της πολυεθνικής νέων τεχνολογιών. Είναι κι ο Αλγόριθμος.

Όλα, η ζωή και ο θάνατος, ορίζονται από έναν αλγόριθμο. Το σύστημα έχει αποκτήσει τη σχετική αυτονομία του, τη νέα θρησκεία του. Ο ορθός λόγος, η κινητήρια δύναμη της επιστήμης, αντικαταστάθηκε από τη νέα «μαγεία». Η ίδια η ζωή έγινε ένας αλγόριθμος. Ο κόσμος έχει φτάσει στις έσχατες συνέπειες του τεχνολατρικού πολιτισμού. Ο πολιτισμός ελέγχεται από αλγόριθμους. Αν στις 25 Μαρτίου του 1955 οι αρχές των ΗΠΑ απαγόρευσαν το ποίημα «Ουρλιαχτό» του Γκίνσμπεργκ ως άσεμνο, το 2021, η αφίσα της νέας ταινίας του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ λογοκρίθηκε από το Instagram.

Don't Look Up: Ο αλγόριθμος προβλέπει ακόμα και τον τρόπο που θα πεθάνουμε! Προβλέπει το θάνατο της προέδρου, αλλά κάνει λάθος στην πρόβλεψη για το «μοναχικό θάνατο» του επιστήμονα! Οι δρώντες, οι επαναστάτες δεν πεθαίνουν ποτέ μόνοι. Αλλά η νέα μαγεία, η νέα αλχημεία κυριαρχεί. Ο τεχνοκρατικός ορθολογισμός και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν αποχωριστεί πλήρως από εκείνη τη μορφή κριτικής σκέψης που έχει ως βασικό κριτήριο την καρδιά και την ανθρωπιά και έχουν προσλάβει φονικά χαρακτηριστικά. Κι ας προειδοποιούσε η Χάνα Άρεντ: «Αν αποδεικνυόταν αλήθεια πώς η γνώση και η σκέψη έχουν χωρίσει οριστικά, τότε θα γινόμαστε πράγματι ανίσχυροι δούλοι... αστόχαστα πλάσματα στο έλεος της κάθε συσκευής που είναι τεχνικά δυνατή, αδιάφορο πόσο είναι φονική…».

Όλοι/ες κι όλα είμαστε πλέον data, πληροφορίες και αριθμοί, στοιχεία της νέας θρησκείας. Ο κόσμος είναι ένα συνονθύλευμα από τεχνικά γεγονότα, από ασήμαντα τεχνικά, εμπορεύσιμα στοιχεία. Η κουλτούρα της αγοράς είναι ολοκληρωτική. Όλα για το κέρδος. Όλα για την κονόμα. Κι ας καεί η Γη. «Θρησκεία τους η απληστία», γράφει πάλι ο Σάντερς.

Ο καπιταλισμός έχει χάσει τα φρένα του, έχει ξεχάσει να σταματά και οδηγεί κατευθείαν στο χάος. Αυτό δεν το διαπιστώνουν οι επικριτές του μόνο, αλλά και οι ίδιοι οι καπιταλιστές και οι θεωρητικοί τους (Modern Capitalism Needs a Revolution to Undo the Damage It Has Caused), γράφει ο Ronald Cohen στο περιοδικό Time.

Οι πανδημίες

Το 31% των επιδημιών, όπως οι ιοί Ebola, Zika και Nipah, συνδέονται με την αποψίλωση των δασών και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Covid-19 είναι μια ζωονόσος, μια ασθένεια που προέρχεται από τον κόσμο των ζώων. Η εξάπλωσή της έγινε εφικτή από την επέκταση του ανθρωπίνου οικοτόπου, την αποψίλωση των δασών, από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανθρώπινου είδους και του άγριου κόσμου. Οι κλιματικές αλλαγές, που συνδέονται άμεσα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αποτελούν τον πραγματικό πολλαπλασιαστή των απειλών. Αλλά οι «πάνω» βλέπουν τις απειλές και την καταστροφή σαν μια ακόμα ευκαιρία για κέρδη. Μιλούν για τον «πράσινο καπιταλισμό»!

Don't Look Up: «Λένε ψέματα», επιμένει ο επιστήμονας, «η καταστροφή είναι 100% βέβαιη». Ναι, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε ψέματα για την πανδημία γιατί «πουλάει το προϊόν» τουρισμός, θα ομολογήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Η ίδια πάντα λογική. Όλα καθορίζονται από την οικονομία της αγοράς, με όρους οφέλους, κονόμας, τα φράγκα!

Αυτή η λογική γεννάει ξανά και ξανά το φασισμό.

Ο φασισμός

Η Barbara F. Walter, καθηγήτρια πανεπιστημίου, μέλος επιτροπής της CIA που ονομάζεται «Πολιτική Αστάθεια Task Force», γράφει σε βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2022, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα είναι μια «anocratie» - «κάπου ανάμεσα στη δημοκρατία και το αυταρχικό κράτος» (Washington Post).

«Σκέπτομαι» έγραφε για τις ΗΠΑ ο Νόρμαν Μέιλερ (Μάγισσα τέχνη) ότι «αυτή την πλούσια και ισχυρή χώρα… αυτή την εταιρική γη δίχως ενστικτώδη αντίδραση στην αισθητική που τώρα διέδιδε σε ολόκληρο τον κόσμο, τη χειρότερη εφαρμοσμένη αισθητική στην ιστορία του κόσμου… αυτή τη λαίμαργη δημοκρατία που κατέψυξε το φαΐ της προτού το κάψει... αυτή τη σαδιστικά επαναστατημένη Δημοκρατία που τις άρεσαν τα πέτσινα, τα σαδομαζοχιστικά... ναι, αυτή η Αμερική, η τρομοκρατημένη, κάλλιστα χρειαζόταν την τηλεόραση - είμαι εδώ για να σε νεκρώσω, το χρειάζεσαι!»

Θα υπάρξει η αφύπνιση, θα γίνει η ανατροπή αυτής της πολυεπίπεδης κρίσης, της καπιταλιστικής λογικής, θα γίνει η επανάσταση*, που θα καταλύσει τον καπιταλισμό, ή θα πούμε μαζί με τον Ρεμπώ:

«Εμπρός! Στον ζυγό. Υποταγή, ερημιά, πλήξη και θυμός. Ακούω, τίνος να γίνω μισθοφόρος; Ποιο κτήνος να λατρέψω; Πείτε μου, ποιο εικόνισμα να καταστρέψω; Τίνος να ραγίσω την καρδιά; Από ποιο ψέμα να πιαστώ; Πάνω σε ποιο αίμα να πατήσω;»

*Η φωτογραφία από τον λαϊκό ξεσηκωμό πριν δύο χρόνια στη Χιλή

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου