Επιστροφή στην οικονομία Κατοχής: 120-350χιλ. χρυσές λίρες πούλησαν Έλληνες για επιβίωση

 

Η οικονομική καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα εν μέσω των απαγορεύσεων της πανδημίας ανάγκασε όσους πολίτες είχαν διαθέσιμες να βγάλουν από τα σεντούκια και τις θυρίδες 120.000 χρυσές λίρες για να τις πουλήσουν στις νόμιμες αγοράς των της ΤτΕ και των νόμιμων ανταλλακτηρίων όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και τουλάχιστον την διπλάσια ποσότητα στην «μαύρη αγορά»!

Επιστρέφοντας έτσι στις μαύρες μέρες της Κατοχής! Αυτό, μόνο το 2021!

Οι πωλήσεις χρυσών λιρών κλιμακώθηκαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία, μαζί με τα χρυσαφικά και συνεχίζονται μέχρι σήμερα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι πολίτες από την ακραία φτώχεια.

Συνολικά στο 9μηνο ρευστοποιήθηκαν 32.677 λίρες μόνο στην ΤτΕ.

Στον αριθμό των χρυσών λιρών Αγγλίας που πωλούνται στην εποπτική αρχή προστίθενται οι πωλήσεις στα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια, τότε ο αριθμός τους είναι σχεδόν διπλάσιος, αλλά αυτό αφορά μόνο τις καταγεγραμμένες πωλήσεις: Υπάρχουν διπλάσιες πωλήσεις, υπολογίζουν πηγές των ΤτΕ, στην μαύρη αγορά, άρα μιλάμε ότι το συνολικό νούμερο ξεπερνά τις 350.000 λίρες.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις από την ΤτΕ κυμαίνονται σε περίπου 10.000 τεμάχια.

Τι ποσό αντιπροσωπεύουν αυτές οι πωλήσεις των χρυσών λιρών Αγγλίας; Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσό, που μπορεί να λάβει κάποιος από την πώληση, κυμαίνεται στα 365,56 ευρώ από 276 ευρώ το 2011 όταν άρχισε μα διαμορφώνεται ο οικονομικός όλεθρος στην χώρα. Από τότε υπολογίζεται ότι έχουν ρευστοποιηθεί πάνω από 3 εκατ. χρυσές λίρες, στη νόμιμη και μαύρη αγορά.

Πάντως το γεγονός; ότι συνεχίζεται η ρευστοποίηση χρυσού και οικογενειακών πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων αποδεικνύει ότι η πανδημία ήρθε να ολοκληρώσει την φτωχοποίηση των Ελλήνων που είχε ξεκινήσει με τον μνημόνιο.

Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο», γεγονός, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 440 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή, που αποκτά λίρες από ιδιώτες, οπότε οργιάζει η μαύρη αγορά, όπως στην Κατοχή και στα «πέτρινα χρόνια» του Εμφυλίου.


Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου