Ερντογάν: Στα όρια του ισλαμο-φασισμού

 

Του Μιχάλη Ψύλου *

Η Σεζέν Ακσού είναι ίσως η διασημότερη ποπ τραγουδίστρια στην Τουρκία. Γνωστή και με το παρατσούκλι «Μικρό Σπουργίτι», η 67χρονη τραγουδίστρια βρέθηκε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες στο «στόχαστρο» ισλαμιστών και εθνικιστών, ακόμη και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, που απείλησε «να της κόψει τη γλώσσα»!

Αφορμή αποτέλεσε ένα -«βλάσφημο», όπως χαρακτηρίστηκε- τραγούδι της Σεζέν, το «Sahane Bir Sey Yasamak» («Πόσο υπέροχο να είσαι ζωντανός»), που είχε κυκλοφορήσει προ πενταετίας χωρίς να προκαλέσει τότε κάποιο πρόβλημα. Η Σεζέν αποφάσισε να το αναρτήσει εκ νέου την Πρωτοχρονιά στο κανάλι της σto You Tube, ευχόμενη στους συμπατριώτες της για το νέο έτος. Το «κακό» ήταν τώρα ότι συνόδευσε το τραγούδι με ευχές για «άνευ όρων ελευθερία» και «εγκαθίδρυση πραγματικής Δικαιοσύνης». Ευχές που άνοιξαν για τη διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια τις «Πύλες της Κολάσεως»: Ξεκίνησαν άγριες επιθέσεις εναντίον της με υβριστικές αναρτήσεις στο Twitter.Συνεχίστηκαν στοχοποίησή της από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet). Ισλαμο-εθνικιστές, μέλη του αυτοαποκαλούμενου «Κινήματος Εθνικής Επιβίωσης», που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ πολιόρκησαν το σπίτι της Ακσού στην Κωνσταντινούπολη, απειλώντας να την σκοτώσουν.

Το σύνθημα έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν στην μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, λέγοντας: «Ουδεμία γλώσσα μπορεί να δυσφημίζει τον προφήτη μας Αδάμ» και «να λέει αυτές τις λέξεις για την μητέρα μας Εύα», τόνισε. «Είναι καθήκον μας να κόψουμε αυτές τις γλώσσες!»

Ενας υπερσυντηρητικός δικηγόρος υπέβαλε μήνυση κατά της Ακσού για «προσβολή θρησκευτικών αξιών», που μπορεί να οδηγήσει την τραγουδίστρια στη φυλακή για έξι μήνες έως ένα χρόνο, γράφει η εφημερίδα Evrensel .

Και φυσικά, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έδωσε ήδη εντολή στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να μην μεταδίδουν το τραγούδι.

Τι λέει τέλοςπάντων, αυτό το τραγούδι που άνοιξε τις «πύλες της Κολάσεως» για την Ακσού; «Ευχαρίστηση και πόνος, σχέδια και παιχνίδια, να στέκεσαι ψηλά ή να πιάνεις πάτο, είναι υπέροχο να είσαι ζωντανός», λένε οι στίχοι του τραγουδιού. «Να ‘μαστε, σε ένα τρενάκι του τρόμου, πηγαίνοντας κατευθείαν στην καταστροφή, απλά πείτε γεια στον Αδάμ και στην Εύα, που δεν γνώριζαν».

«Δεν μπορείς να με σκοτώσεις»

Για την ιστορία, η Σεζέν Ακσού είναι ότι η Εντίθ Πιαφ για την Τουρκία. Όπως η Πιαφ ήταν «το σπουργιτάκι του Παρισιού», η Σεζέν Ακσού έχει το ίδιο παρατσούκλι,από ένα τραγούδι της με αυτόν τον τίτλο, που έγραψε το 1978. Η Σεζέν Ακσού έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια, έχει γαλουχήσει αρκετούς νέους καλλιτέχνες και είναι αναμφίβολα το σύμβολο της τουρκικής ποπ μουσικής,κυριαρχώντας επί μισό αιώνα σχεδόν στη μουσική ποπ σκηνή της Γείτονος.

H Σεζέν Ακσού

Ηταν φυσικό να μην πτοηθεί από τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της ο Ερντογάν. Απάντησε στο «κυνήγι μαγισσών», με ένα άλλο τραγούδι: «Είμαι το θήραμα, εσύ είσαι ο κυνηγός / Απλά τράβα τη σκανδάλη / Δεν μπορείς να με νιώσεις / Δεν μπορείς να συνθλίψεις τη γλώσσα μου / Ποιος είναι ο ταξιδιώτης και ποιος ο ξενοδόχος / Ας περιμένουμε / Μπορείς 'σκοτώστε με / έχω τη φωνή μου, το σάζι μου, τα λόγια μου / Δεν μπορείς να με σκοτώσεις». Η Ακσού ανέβασε το νέο της τραγούδι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ιστολόγιό της, ευχαριστώντας τους χιλιάδες συμπατριώτες της που έσπευσαν να την στηρίξουν. Ο Ερντογάν πρέπει να ενημερωθεί ότι όταν κάποτε στη Γαλλία κάποιοι ζητούσαν από τον πρόεδρο Ντε Γκωλ να συλλάβει τον μεγάλο φιλόσοφο και συγγραφέα, Ζαν Πολ Σαρτρ για τις «ανατρεπτικές» του ιδέες, απάντησε: «Ο Σαρτρ είναι η Γαλλία.» Ομοίως, η Σεζέν Ακσού είναι η πραγματική Τουρκία...

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη

Η βίαιη επίθεση κατά της τραγουδίστριας έχει φυσικά την εξήγησή της: Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει την επιρροή του στους ακραίους ισλαμικούς κύκλους, αλλά και να αλλάξει την ατζέντα, καθώς η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί και η επανεκλογή του είναι πλέον αμφίβολη. Το παραδέχτηκε έμμεσα η ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Akit: «Μας κατηγορούν ότι αντιδράσαμε πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ότι χρησιμοποιήσαμε αυτήν την ιστορία για να αποσπάσουμε την προσοχή από τον πληθωρισμό ή την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά όχι, απλώς δεν το ξέραμε πριν», έγραψε η ισλαμιστική εφημερίδα.

«Ο ισλαμοφασισμός στην Τουρκία έχει νέο στόχο: την τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη. «Το ΑΚΡ, που παίζει τον ρόλο του «μουσουλμάνου δημοκράτη» από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, έχει βάλει τη δημοκρατία στην άκρη του δρόμου, υιοθετώντας ισλαμο-αυταρχικά μέτρα. Μετά τη συνταγματική τροποποίηση το 2010, το «μουσουλμανικό» AKP δεν χρειαζόταν πλέον τη «δημοκρατία». Τα μέτρα που ελήφθησαν έκτοτε όχι μόνο απομάκρυναν την Τουρκία από τη δημοκρατία, αλλά και τη νεολαία, που θα έπρεπε να είχε γίνει πιο αφοσιωμένη, στο Ισλάμ. Ισλαμιστές συγγραφείς ανησυχούν ότι η νέα γενιά της Τουρκίας γυρίζει την πλάτη στο Ισλάμ. Ο συγγραφέας Γιουσούφ Καπλάν, ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν έγραψε πρόσφατα: «Τούρκοι και Κούρδοι γυρίζουν την πλάτη τους στο Ισλάμ όλο και πιο γρήγορα και οδηγούνται στο αδιέξοδο του ντεϊσμού, του αθεϊσμού!», καλώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν να πάρει μέτρα εναντίον τους…

Η αυτοκτονία ενός αδιόριστου δασκάλου

H Cumhuriyet δημοσίευσε χθες ως πρώτο θέμα την αυτοκτονία ενός 28χρονου αδιόριστου δασκάλου, του Μουράτ Καγιά, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, αφήνοντας ένα μικρό σημείωμα στην οικογένειά του με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2022 :«Αποχαιρετώ τη ζωή. Εργάστηκα και σπούδασα στο πανεπιστήμιο, έκανα τη στρατιωτική μου θητεία, δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπώ πολύ τον αδερφό μου και τη μητέρα μου. Μου λείπει ο πατέρας μου», έγραψε ο άτυχος νέος από την πόλη Σανλιούρφα, στο σημείωμά του. «Είναι ντροπή για όσους έκλεψαν το μέλλον της λαμπρής νεολαίας αυτής της χώρας», είναι ένα από τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο hashtag που άνοιξε στο Twitter με το όνομα #MuratTeacherGittin «για τον δάσκαλο Μουράτ Καγιά, ο οποίος δεν μπορεί να διοριστεί πιά».

Ο Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την λαϊκή κατακραυγή και καταφεύγει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό. Αν κάποιος θελήσει να κρεμάσει ένα πανό που να γράφει :«Σταματήστε τις αυξήσεις τιμών! Δεν τα βγάζουμε πέρα! », κινδυνεύει με πρόστιμο …1200 ευρώ. Και επειδή ο μέσος Τούρκος πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο, κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή. Το κράτος του Ερντογάν είναι προετοιμασμένο όμως γι` αυτό: Στον εφετινό προϋπολογισμό ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεσμεύσει περί τα 130 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων φυλακών. Για να… φιλοξενηθούν όλοι όσοι αμφισβητούν τη «δημοκρατία αλά Ερντογάν».


Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου