Κίνα – Ρωσία: Συντονισμός για το ρόλο τους στη «νέα παγκόσμια τάξη»

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία και την Κίνα καταδίκασαν σήμερα τις παράνομες και αντιπαραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί, στην ανατολική Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί διήμερη σύνοδος αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από τότε που η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε μια «ειδική επιχείρηση» όπως την χαρακτηρίζει η Ρωσία, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης.

Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα αναζητώντας στήριξη και συνεργασίες καθώς απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης…και τη δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.


«Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή».

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV.

«Δεν υπάρχει όριο στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειές μας να πετύχουμε ειρήνη, να προστατεύσουμε την ασφάλεια και να αντιταχθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Ο Λαβρόφ, που χθες δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα είναι στο ισχυρότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ, μετέβη στην Κίνα για συνομιλίες με οικοδεσπότη τον Γουάνγκ που επρόκειτο να περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τους Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν καθώς και από το Πακιστάν, το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.


Διαβεβαιώσεις για τη σταθερή φιλία


Αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση και την ενότητα των δυτικών δημοκρατιών, οι οποίες υιοθέτησαν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο εναντίον της, η Ρωσία δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στην κινεζική ισχύ για να ξεφύγει από μια πλήρη οικονομική απομόνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ επωφελήθηκε από μια διμερή συνάντηση στην ανατολική Κίνα με τον ομόλογό του Γουάνγκ Γι για να ανακοινώσει την έλευση μιας νέας παγκόσμιας τάξης την οποία ονειρεύονται οι δύο χώρες.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», δηλώνει σε βίντεο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του.

«Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτού του σταδίου, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (…) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, οι δύο χώρες αναφέρουν πως θέλουν «να συνεχίσουν την εμβάθυνση του συντονισμού στην εξωτερική πολιτική» και «να διευρύνουν την κοινή δράση», όμως χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα.


«Αντίθεση στην ηγεμονία»


Οι δυτικές δυνάμεις προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην υποστηρίξει το καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που θα επέτρεπε στη Μόσχα να μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν σύνεση στις ανταλλαγές τους με τη Ρωσία, φοβούμενες μήπως πληγούν εμμέσως από τις κυρώσεις αυτές.

Ο Λαβρόφ χρειάστηκε συνεπώς να αρκεσθεί σε μια εκ νέου διαβεβαίωση για την απεριόριστη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ.

«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του ρώσου υπουργού.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ουάνγκ Γι είχε μάλιστα χαιρετίσει τη «στέρεη σαν βράχο» φιλία με τη Μόσχα και είχε υπεραμυνθεί των «εύλογων» ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της.

Μερικές εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο ίδιος γίνει θερμά δεκτός από τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Οι δύο χώρες είχαν ήδη από τότε κάνει λόγο για μια φιλία «χωρίς όρια» και είχαν καταγγείλει «την επέκταση» του ΝΑΤΟ.


Το Αφγανιστάν στο μενού


Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συμμετάσχει στην Κίνα σε δύο ημέρες συνεδριάσεων με θέμα το Αφγανιστάν, στη διάρκεια των οποίων θα βρεθεί δίπλα σε ένα αμερικανό διπλωμάτη.

Το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν δει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Καμπούλ μια απόδειξη της εξασθένησης της Αμερικής.

Στις συνεδριάσεις, οι οποίες οργανώνονται στο Τουνσί, στη μεγάλη περιφέρεια της Σανγκάης, στην ανατολική Κίνα, μετέχουν επτά χώρες γειτονικές του Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Παραλλήλως πρόκειται να διεξαχθεί μια σύνοδος ενός «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, αλλά και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Αφγανιστάν, ο Τομ Γουέστ, πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται μια εβδομάδα μετά μια επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στην Καμπούλ, για πρώτη φορά από την άνοδο στην εξουσία των φονταμενταλιστών ισλαμιστών τον περασμένο Αύγουστο.

Η Κίνα έχει με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους μόλις 76 χιλιομέτρων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Το Πεκίνο εκφράζει από καιρό φόβους ότι ο γείτονάς του μπορεί να αποτελέσει μια βάση αναδίπλωσης για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων που αποτελεί την πλειονότητα στην εκτεταμένη βορειοδυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου