Μια πρόταση για την ειρήνη στην Ουκρανία και τον πλανήτη

 

Ο συνωστισμός στις Βρυξέλλες με νατοϊκούς και ευρωπαιοενωσίτες δίνει ένα λάθος μήνυμα στην ανθρωπότητα. Τι θα μπορούσε να γίνει;

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Απορεί κανείς με τον τρόπο που σκέφτονται οι ηγεσίες του πλανήτη μας. Έχει ξεσπάσει ένας άδικος πόλεμος κι αντί να φροντίζουν να σταματήσει ο αφανισμός των συνανθρώπων μας με συζητήσεις για μια διπλωματική λύση, προχωρούν προς αντίθετες κατευθύνσεις καταβάλλοντας μάλιστα ιδιαίτερες προσπάθειες για να διατηρηθεί η ένταση με ύβρεις που αλληλοεκτοξεύουν και με αύξηση πολεμικών προετοιμασιών για μια ενδεχόμενη τελική αναμέτρηση. Επίσης, ο συνωστισμός στις Βρυξέλλες με νατοϊκούς και ευρωπαιοενωσίτες δίνει ένα λάθος μήνυμα στην ανθρωπότητα.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σταματήσουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για να καταλαγιάσει η ατμόσφαιρα έντασης.

Δεύτερον, να συνεχιστούν οι διμερείς συνεννοήσεις των ηγετών της Δύσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Τρίτον, να προταθεί στον Ρώσο πρόεδρο η έναρξη επισήμων συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που να καλύπτουν τα εξής θέματα:

1.  Συνεργασία και αδιαίρετη ασφάλεια. Ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.               

2.  Για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών θα διεξάγονται διμερείς ή πολυμερείς διαβουλεύσεις με την επαναλειτουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

3.  Επιβεβαίωση των δύο μερών ότι δεν θεωρεί αντίπαλο το ένα το άλλο.

4.  Απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων.

5.  Περιορισμός στη χρήση επίγειων πυραύλων μέσου και βραχέος βεληνεκούς.

6.  Επιστροφή στις διαβεβαιώσεις του 1990 περί μη περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. 

7.  Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Η έκταση του εδάφους της αποχώρησης θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. 

8.  Συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις συμφωνίες του Μινσκ.

9.  Άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

Προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών είναι η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός σ’ όλη την Ουκρανία και η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ προς επίβλεψη.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα ενσωματωθούν σε συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι παρατηρητές που θα εποπτεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας θα προέρχονται από χώρες του ΟΑΣΕ που δεν θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η πρόταση αυτή προς την ειρήνη είναι μια πρόταση προδήλως καλύτερη από οιαδήποτε άλλη πρόταση που προβλέπει το αντίθετο.

Ας γίνει η προσπάθεια μήπως έτσι σωθεί η ανθρωπότητα.

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου