Κυβέρνηση: «Θα σας λυπηθούνε οι πάροχοι»

 

Λύση από το νεοφιλελεύθερο… πανέρι έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου για όσους καταναλωτές πλήττονται από την ενεργειακή κρίση: όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος να τηλεφωνούν να κλαφτούν στην εταιρεία και αυτή ίσως συγκινηθεί και δείξει κατανόηση!

Του Γιάννη Μπασκάκη

Παγιδευμένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της βρίσκεται η κυβέρνηση, γεγονός που εντείνει την αδυναμία της να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι της ακρίβειας, το οποίο πλήττει σφοδρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και φθείρει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την κυβερνητική εικόνα.

Αυτή η προσκόλληση της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντιλήψεις γίνεται συχνά εμφανής από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών που έχουν νευραλγικά πόστα στο κυβερνητικό σχήμα. Μια τέτοια τοποθέτηση ήταν και η χθεσινή του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για την κοινωνική ασφάλιση, Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», όπου και ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να παρέμβει προκειμένου να μην κόβεται για παράδειγμα το ρεύμα στις μεγάλες εκείνες κατηγορίες πληθυσμού, ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, που δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους και που βλέπουν τον λογαριασμό του ρεύματος ή τον λογαριασμό του πετρελαίου θέρμανσης να είναι τέτοιος που δεν φτάνει όχι μόνο η σύνταξη ενός μήνα αλλά ούτε δύο ή τριών μηνών.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αφού πρώτα αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις ρεύματος και στο ήδη ανακοινωμένο πλαίσιο μέτρων ανακούφισης, το οποίο όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά παραδεχτεί ότι είναι κατώτερο των περιστάσεων, απάντησε στο παραπάνω ζήτημα με τρόπο πολύ ενδεικτικό για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση. Τι είπε λοιπόν;

Είπε ότι «για το συγκεκριμένο πράγμα το οποίο αναφέρατε, διάβαζα κι εγώ σε εφημερίδες ότι κόπηκε το ρεύμα σε συνταξιούχο πολύ μεγάλης ηλικίας. Αυτές είναι κάποιες πραγματικά ακραίες περιπτώσεις το οποίο νομίζω ότι οποιοσδήποτε από τους αντίστοιχους θιγομένους έρθει σε επαφή με τον πάροχό του, εκεί -είναι ζήτημα του παρόχου βεβαίως, δεν λέω- αλλά νομίζω ότι εκεί θα δείξουμε την αντίστοιχη κατανόηση».

Πέραν, λοιπόν, του ότι περιόρισε το πλήθος των πολιτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια μόνο σε «κάποιες ακραίες περιπτώσεις», ουσιαστικά απέρριψε κάθε παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού που δεν θα έχουν δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους και τους έστειλε ήδη να τα βρουν μόνοι τους με τον... πάροχο. Για τον οποίο πάροχο προεξόφλησε ότι θα συγκινηθεί και θα δείξει «κατανόηση» για την ανέχεια των πολιτών, φανερώνοντας έτσι για άλλη μια φορά την παγίδευση της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες λογικές που αποστρέφονται τις παρεμβάσεις στην αγορά και θεωρούν ότι τη λύση την έχουν οι εταιρείες μόνες τους.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα πει εκεί για το θέμα του λιγνίτη και αν θα θίξει το ζήτημα της επιλογής του για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη μεγέθυνση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: efsyn.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου