«Ο Γέρος και το Οβάλ Γραφείο»

 
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο τέλειος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, γιατί στα μάτια πολλών ψηφοφόρων έχει ένα μειονέκτημα πάνω από όλα: την ηλικία του

Του Μιχάλη Ψύλου *

Ακούγοντας τον 80χρονο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο σε δύο χρόνια, έρχεται στο νου ο Ερνστ Χεμινγουέι και το θρυλικό μυθιστόρημά του: «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

Ένα υπέροχο βιβλίο για το οποίο ο μεγάλος Χεμινγουέι πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του. Ένας γέρος ψαράς που δεν τα παρατάει. Δεν απελπίζεται, δεν το βάζει κάτω, παρά τα χρόνια του, την κούραση και την εξάντληση. Συνεχίζει να παλεύει, να υπερασπίζεται όσα έχει κερδίσει. «Ο Γέρος και το Οβάλ γραφείο», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά το γερμανικό Der Spiegel σε μια προφανή μεταφορά του έργου του Χεμινγουέι στο πρόσωπο του Μπάιντεν.

Η λατρεία για το …Οβάλ γραφείο ώθησε λοιπόν τον Μπάιντεν; Τι σκοπεύει να κάνει με τη νέα υποψηφιότητά του; «Για να τελειώσει τη δουλειά», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους την εντολή για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Αναμφίβολα, ο Μπάιντεν, μπορεί να μην είναι χαρισματικός σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς προκατόχους του, τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο εσωτερικό της χώρας του όμως κατάφερε να κάνει το Κογκρέσο να υιοθετήσει φιλόδοξα σχέδια που θα αλλάξουν βαθιά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών είτε για τεράστιες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση. «Κανένας δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τους εργάτες των κατασκευών, τους δασκάλους, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς ή τις νοσοκόμες», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία του ενώπιον 3.500 συνδικαλιστών στην Ουάσιγκτον, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητά του.

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο τέλειος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, γιατί στα μάτια πολλών ψηφοφόρων έχει ένα μειονέκτημα πάνω από όλα: την ηλικία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών αντιλαμβάνεται την ηλικία ως εμπόδιο για μια άλλη θητεία. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών των Δημοκρατικών, σχεδόν το 50% αμφιβάλλει για τη συνεχιζόμενη ικανότητα του Μπάιντεν για το αξίωμα. Όσο και αν η Εκθεση Υγείας του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρη: «Ο πρόεδρος παραμένει ικανός για τα καθήκοντά του και εκτελεί πλήρως όλα τα καθήκοντά του χωρίς εξαιρέσεις ή προσαρμογές».

Η δουλειά του προέδρου των ΗΠΑ είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη, όσο και αν φροντίζεται ιατρικά όσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο.

Οι Δημοκρατικοί μπορεί να ήθελαν βέβαια να αναζητήσουν κάποιον νεότερο. Αλλά ένας επιτυχημένος και βετεράνος πρόεδρος όπως ο Μπάιντεν όχι μόνο είχε τη δύναμη να δημιουργήσει έναν διάδοχο, αλλά και την υποχρέωση να το κάνει. Αυτό θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη και ίσως πιο σημαντική κληρονομιά του.

Αλλά 18 μήνες πριν από τις εκλογές, είναι ξεκάθαρο πώς δεν υπάρχει εναλλακτική απέναντι στους πιθανούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων: Είτε τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ή στον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της παγκόσμιας πολιτικής. Και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν μεγάλη αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους από την Κίνα. Με διάφορες περιφερειακές δυνάμεις να αποσπώνται σταδιακά από την αμερικανική «αγκάλη ασφαλείας».

Στο μέσον της θητείας του, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν στις ενδιάμεσες εκλογές να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Κάτι  που ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, δεν κατάφερε. Αυτό μετράει πολύ περισσότερο από το σαρδόνιο γέλιο που προκαλεί ο Τζο όταν μπερδεύεται σε μια ομιλία ή πέφτει από το ποδήλατό του.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν σημαίνει και ότι θα νικήσει. Αλλά μέχρι τότε, είναι ακόμα πολύς ο δρόμος. Αλλά εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ένα επιχείρημα που αναμφισβήτητα υπερτερεί όλων των άλλων: ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογές.

* Μιχάλης Ψύλος, psilosm@naftemporiki.gr, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου