Παρέμβαση της Κίνας στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό


Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είχε πρόσφατα τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ

Την Τρίτη, ο Τσανγκ Τζουν, μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί με τη μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος για μια μόνιμη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παρακολουθείται με αγωνία από ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η βία στη Δυτική Όχθη κλιμακώθηκε με συχνές εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να το συνηθίσει και δεν μπορεί να το αφήσει ανεξέλεγκτο, είπε.

Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος με τη μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος. Υπάρχει ανάγκη να αντιταχθούμε στη βία και την υποκίνησή της και να επιδιώξουμε την κοινή ασφάλεια, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εισβάλει πολλές φορές στο τέμενος αλ Άκσα, ξυλοκοπώντας και απομακρύνοντας μουσουλμάνους, διαταράσσοντας την ηρεμία του Ραμαζανιού και πυροδοτώντας νέες εντάσεις.

Η Κίνα καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας κατά αμάχων και καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να βάλουν τέλος στη ριζοσπαστική και προκλητική ρητορική και στις αντίστοιχες ενέργειες.

«Η Παλαιστίνη και το Ισραήλ είναι γείτονες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο. Η ασφάλεια του ενός μέρους δεν μπορεί να βασίζεται στην ανασφάλεια του άλλου», δήλωσε ο Τσανγκ.

«Για να σπάσει από τα θεμέλιά του ο κύκλος της βίας και να εδραιωθεί διαρκής ειρήνη, πρέπει να δοθεί ίση προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια και των δύο πλευρών, οι οποίες πρέπει να ενθαρρυνθούν να επιτύχουν την κοινή ασφάλεια μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Η εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη. Η Κίνα προτρέπει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σταματήσει ουσιαστικά όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα μονομερή μέτρα για την αλλαγή του status quo της Ιερουσαλήμ είναι άκυρα. Η Κίνα ζητά σεβασμό για το ιστορικό status quo των Ιερών Τόπων στην Ιερουσαλήμ και για την κηδεμονία της Ιορδανίας πάνω τους, πρόσθεσε.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η διαβίωση των ανθρώπων και να προωθηθεί η παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη, είπε ο Ζανγκ, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη κατοχή και η συχνή αστάθεια έχουν περιορίσει σοβαρά τη βιωσιμότητα της παλαιστινιακής οικονομίας και οδήγησαν στην επιδείνωση της κατάστασης για τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ πρέπει να χαλαρώσει και να άρει τους παράλογους περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, καθώς και στη χρήση γης στα κατεχόμενα, να δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη των παλαιστινιακών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Κινέζος απεσταλμένος.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να παράσχει βοήθεια στην Παλαιστίνη μέσω πολλαπλών διαύλων για να βοηθήσει την Παλαιστίνη να αμβλύνει την οικονομική της κρίση και να εξασφαλίσει την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, είπε ο Τσανγκ, τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθεί η λύση των δύο κρατών και να προωθηθεί η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η πρόσφατη ύφεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν αποτελεί παράδειγμα για την εκτόνωση των διαφορών μέσω του διαλόγου. Σε άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής, θετικές εξελίξεις διαλόγου και συμφιλίωσης βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, είχε πρόσφατα ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Ενθάρρυνε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να λάβουν μέτρα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Η Κίνα αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τον συντονισμό, να πραγματοποιήσει ουσιαστικά βήματα και να καταβάλει αδιάκοπες προσπάθειες για να προωθήσει την επανέναρξη των παλαιστινιο-ισραηλινών συνομιλιών και να εφαρμόσει τη λύση των δύο κρατών, δήλωσε ο Τσανγκ.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου