Πρόγραμμα Ν.Δ: Όταν ο Κυριάκος Mητσοτάκης βλέπει «οράματα» και γράφει «Fantasy»


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

«Θα επιχειρήσω, σήμερα να σας πω μία ιστορία, πως οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια…»

Πάρα πολύ σωστά, ξεκίνησε με αυτή την φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν την Τετάρτη ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Oποιος μπήκε στο κόπο να διαβάσει το πολυσέλιδο κείμενο με τις «5 Ελλάδες» διαπίστωσε ότι οι λογογράφοι του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να κάνουν μερικά λαθάκια όταν αναφέρονται στην 21η πρώτη Απριλίου και την χούντα ,υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες την «τιμούν» ή την «υποδέχονται», όμως είναι εξαιρετικοί συγγραφείς Fantasy Λογοτεχνίας. Οι προεκλογικοί όσο και γαλάζιοι Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (Άρχοντας των Δακτυλιδιών) ή Τ.Ρ Μάρτιν (Το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς – Game of Thrones).

Για όσους δεν γνωρίζουν σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο «Fantasy Λογοτεχνία» ή «Λογοτεχνία του Φανταστικού», «είναι είδος με δική του μορφή και δικά του σύμβολα. Ο όρος
“φανταστικό” που τη διαχωρίζει από τα άλλα είδη, αναφέρεται συνήθως σε φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα».

Είναι ένας ορισμός που περιγράφει με αξιοσημείωτη ακρίβεια το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάστηκε, δηλαδή ένα «πρωθυπουργικό όραμα» της Ελλάδας η οποία μοιάζει με μια σύγχρονοι «χώρα των ξωτικών», έναν τόπο που συνεχώς ακμάζει με τους κατοίκους του να έχουν οικονομική άνεση, ελάχιστα προβλήματα, εξαίρετο κρατικό μηχανισμό, κυκλοφορούν χαμογελαστοί, είναι αδύνατοι και δεν καπνίζουν.

Ας δούμε, όμως, κάπως πιο αναλυτικά:

Στις «5 Ελλάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οικονομικές απολαβές των εργαζομένων μοιάζουν να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που διεκδικούσαν τα συνδικάτα πριν το 2009 και το ξεκίνημα των μνημονίων. Όπως μας δήλωσε ο πρωθυπουργός ο μέσος όρος των μισθών θα είναι τα 1500 ευρώ. Πρόκειται για ένα νούμερο που «χτυπάει ωραία στο μάτι». Μπορεί μάλιστα να κάνει κάποιον εύπιστο να πιστέψει ότι σχεδόν οι πάντες θα έχουν μισθούς τουλάχιστον διπλάσιους-τριπλάσιους από τους σημερινούς. Αυτό αν προσπεράσει το πρόβλημα της …πρακτικής αριθμητικής, που μας λέει ότι ένας μέσος όρος αποδοχών 1500 ευρώ, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει πως ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας θα αμείβεται με 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή κάποιο μειοψηφικό τμήμα θα έχει τετραπλάσιες η πενταπλάσιες αποδοχής. Δηλαδή πάνω – κάτω αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Όσο για τον βασικό μισθό των 950 ευρώ που επίσης περιέλαβε στο «όραμα» του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτός «μεταφέρεται» στο τέλος της επόμενες τετραετίας που η Ν.Δ ευελπιστεί να μείνει στην διακυβέρνηση της χώρας δηλαδή στο 2027! Προφανώς ουδείς θα μπορεί να «ζητήσει τον λόγο» σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί από έναν απερχόμενο πρωθυπουργό που (με βάση πάντα τα σχέδια του Μαξίμου) θα έχει κυβερνήσει επί 8 χρόνια. Άλλωστε δεν θα τον απασχολεί καν.

Επίσης, στο «Βασίλειο των 5 Ελλάδων», που μας παρουσίασαν οι λογογράφοι του Μαξίμου, όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας, όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνεται η Ν.Δ και Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουν σχεδόν επιλυθεί. Το δημόσιο χρέος θα έχει πέσει από το 200% σε σχέση με το ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 120% (διότι χωρίς χρέος …δεν γίνεται), ενώ η ανάπτυξη θα καλπάζει με αύξηση 70% και τις εξαγωγές στα πάνω τους κατά 60%.

Στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς θα «βρέχει ευρώ» μια και θα «πέφτουν» 30 δις το χρόνο, ενώ τα εγχώρια logistics θα είναι από τα καλύτερα στο κόσμο. Αυτά ενώ η ανεργία θα πέσει σε επίπεδα Γερμανίας κινούμενη στο 8% (διότι ούτε χωρίς ανεργία γίνεται). Φυσικά, ποιος ακριβώς θα κερδίσει από όλα αυτά -μια και ουσιαστικά περιγράφεται μια επιχειρηματική ανάπτυξη- δεν διευκρινίζεται. Όπως δεν διευκρινίζεται και πώς πολύ μικρότερης εμβέλειας ανάλογοι στόχοι τις τελευταίες δεκαετίες πληρώνονται πολύ ακριβά από τους εργαζόμενους με απώλειες μισθών και εργασιακών επιδομάτων.

Στις «5 Ελλάδες» της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν οι λέξεις «ακρίβεια» και «πλειστηριασμοί», καθότι μιας και το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί – όπως είπαμε – δείγμα της φανταστικής λογοτεχνίας, τέτοια θέματα επιλύονται με …μαγικούς τρόπους. Απλά εξαφανίζονται από την προεκλογική ατζέντα. Φυσικά οι 700.000 και πλέον υποθήκες ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που έχουν στα κατάστιχά τους τα περίφημα funds δεν θα χαθούν. Ούτε πρόκειται να αλλάξουν οι κερδοφόροι ισολογισμοί και προϋπολογισμοί των εγχώριων «καρτέλ» στον χώρο της ενέργειας, των καυσίμων και των ειδών διατροφής.

Εξυπακούεται πως στις «5 Ελλάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα θα «λειτουργούν ρολόϊ». Έτσι, στην ίδια χώρα όπου δύο τρένα συγκρούστηκαν μεταξύ τους τροχοδρομώντας στην ίδια ράγα με 57 νεκρούς, η Νέα Δημοκρατία μας εγγυάται πως θα υπάρχει «πρόσβαση του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από τη κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές». Επίσης, ότι θα έχουμε «μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027». Όλα αυτά δίχως ουσιώδεις αλλαγές στα ποσοστά του προϋπολογισμού που θα διατίθενται για την Υγεία.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τέλος, στο φωτεινό μέλλον αυτής της χώρας οι κάτοικοι πρέπει να έχουν και το ανάλογο …στιλ: Να είναι high tech άτομα, αφού «το 94% της χώρας θα καλύπτεται με 5G έως το 2027», με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού «τίθενται σε λειτουργία 8.900 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές σε κοινόχρηστους χώρους αστικών κέντρων». Επίσης, όλοι θα είναι λεπτοί, μιας και θα υπάρξει «μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (σε 24,5% (330.000) έως το 2030» και φυσικά δεν θα καπνίζουν, αφού κι εκεί υπάρχει στόχος: «Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027».

Α, να μην το ξεχάσουμε: Σε περίπτωση που για όλα αυτά θελήσετε να έχετε ένα αναμνηστικό βίντεο, μην ανησυχείτε καθόλου. Όπως μας λέει το πρόγραμμα της Ν.Δ θα νομοθετηθεί «εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες»


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου