Τα αμερικανικά γεράκια θέλουν να τελειώσουν την δουλειά


Του Δημήτρη Χρήστου

Ο 80χρονος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή το 2024 και κάλεσε τους ψηφοφόρους να του επιτρέψουν «να τελειώσει την δουλειά» που ξεκίνησε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ποια όμως είναι η δουλειά; Λέει θέλει να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: με ποια μέσα και ποιους τρόπους θα γίνει αυτό; Δυστυχώς, στην μέχρι τώρα θητεία του, αποκαλύπτεται πως για να γίνει η Αμερική ξανά μεγάλη, απαιτούνται στρατιωτικά μέσα! Το μήνυμα είναι πως απαγορεύεται (!) σε οποιαδήποτε χώρα να γίνει μεγαλύτερη από την Αμερική! Και το μήνυμα αυτό αφορά κυρίως την Κίνα.

Και για να μην υπάρχουν απορίες, όπως έγραψαν πρόσφατα οι Times του Λονδίνου: «Βρετανίδα αξιωματούχος ασφαλείας προειδοποιεί για την απειλή από την Κίνα». Η επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Λίντι Κάμερον, προειδοποιεί ότι η Δύση είναι αντιμέτωπη με μια ιστορικών διαστάσεων πρόκληση από την Κίνα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν (!) γίνει παγκόσμια πρωτοπόρος στην τεχνολογία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη ανέφερε σε συνέντευξή του ο Νοάμ Τσόμσκι. Και εξήγησε πως οι ΗΠΑ ήξεραν πολύ καλά πως η σχεδιαζόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που έγινε εφικτή μετά το πραξικόπημα του 2014, θα προκαλούσε την απάντηση της Μόσχας, καθώς αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις για διαβουλεύσεις ακόμη και η συμφωνία του Μινσκ για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που παραβιάστηκε με εντολή της Δύσης από το Κίεβο.

Αυτά για την ιστορία. Ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα από αυτόν τον πόλεμο που έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία; Για την ακολουθούσα τυφλά τα αμερικανικά σχέδια Ευρώπη ύφεση, ακρίβεια, ενεργειακή ανασφάλεια, αναστάτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όλα τα λεφτά για όπλα

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 2022 το επίπεδο όπου βρίσκονταν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταγράφοντας αύξηση άνευ προηγουμένου εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, καθώς τους έδωσε ώθηση η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε όλες τις ηπείρους μαζί, οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν το 2022 σε νέα κορύφωση, ανήλθαν σε 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή με άλλα λόγια στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκαλύπτει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Χρήματα για τα υπερκέρδη του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος που αφαιρούνται από τις κοινωνικές δαπάνες. Βλέπουμε ήδη τι συμβαίνει στη Γαλλία.

Πλην όμως οι δονήσεις δεν άφησαν εκτός της Αμερική. Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και του Twitter, Έλον Μασκ, υποστήριξε πρόσφατα ότι η χρεοκοπία των ΗΠΑ είναι απλώς θέμα χρόνου, τα δυτικά συστημικά Μέσα τον αγνόησαν. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, προειδοποίησε σε ομιλία του ότι το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο και αποτελεί απειλή για το έθνος και πρόσθεσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να χρεοκοπήσει επιτιθέμενος στον Πρόεδρο Μπάιντεν επειδή αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μέτρα μείωσης δαπανών.

Η κατάσταση όμως είναι σοβαρή, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση της υπουργού οικονομικών Τζάνετ Γέλεν που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης και η επακόλουθη χρεοκοπία, «θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή». Γιατί όμως παρόλα αυτά η διοίκηση Μπάιντεν επιμένει και εμποδίζει κάθε πρωτοβουλία για ειρηνευτική διευθέτηση των διαφορών Κιέβου-Μόσχας; Στην πράξη, προκύπτει πως θεωρούν την υποταγή της Ρωσίας κρίσιμο βήμα για να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Και η ομάδα που κινεί τα νήματα έχει σκοπό να τελειώσει του δουλειά.

Η ομάδα των γερακιών

Ποια ομάδα; Σημειώστε το γκρουπ που αποφασίζει. Πρώτος ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υιός του οποίου σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής Daily Mail χρηματοδοτούσε βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία έκαναν πειράματα με θανατηφόρους ιούς. Όπως αποκαλύπτεται από τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου, ο Χάντερ Μπάιντεν εξασφάλισε χρηματοδότηση εκατομμυρίων για έναν Αμερικανό εργολάβο στην Ουκρανία που ειδικεύεται στην έρευνα για θανατηφόρους ιούς.

Ακολουθούν: Αντόνι Μπλίκεν υπουργός Εξωτερικών, Λόιντ Όστιν υπουργός Άμυνας, Αλεχάνδρο Μαγκόρκα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γουίλιαμ Μπερνς διοικητής της CIA και πάνω από όλους το πιο άγριο γεράκι η Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργός εξωτερικών υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ουκρανικής καταγωγής από τον πατέρα της και εγκεφάλου της εξέγερσης στην πλατεία Μαϊντάν το 2014 που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στους ηγέτες της ομάδας αυτής περιλαμβάνονται επίσης ο γνωστός Πωλ Γούλφοβιτς και ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, σύζυγος της Νούλαντ.

Αν και ο Κέιγκαν εμφανίζεται πλέον δημόσια μόνο ως θεωρητικός, είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς την επιρροή του στην πρακτική διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο αδελφός του, Φρέντερικ, θεωρείται στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνδέεται άμεσα με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως σύμβουλος του επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος τώρα λειτουργεί ως μία από τις κύριες “ομιλούσες κεφαλές” στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση. Η Κίμπερλι Κέιγκαν, σύζυγος του Φρέντερικ, είναι επίσης διαβόητη ως ιδρύτρια και επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, του οποίου οι καθημερινές ενημερώσεις και οι κατάφωρα κομματικές αναλύσεις αποτελούν τη βάση για την παγκόσμια κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τα μέσα ενημέρωσης.

Δυστυχώς αυτό είναι μέρος της δουλειάς που θέλει να τελειώσει ο Αμερικάνος πρόεδρος, που αν κερδίσει τις εκλογές του 2024 θα είναι στο τέλος της δεύτερης θητείας 86 ετών! Και αυτό με την προϋπόθεση πως μέχρι τότε δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα. Γιατί αν χρησιμοποιηθούν ίσως δεν υπάρχουμε για να τον κρίνουμε!

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου