Οι δηλώσεις Πνευματικού δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά από το παρόν


Του Δημήτρη Ζιαζιά *

«Ο πόλεμος είναι η καλύτερη περίοδος για την εξάλειψη όσων πάσχουν από ανίατες ασθένειες»

Αδόλφος Χίτλερ

Αυτά που είπε σήμερα ο ανεκδιήγητος καθηγητής Πνευματικός μπορεί να παραπέμπουν σε ναζιστικές πρακτικές, αλλά προφανώς δεν θα εφαρμοστούν αν τυχόν βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση κάποιος δικός του άνθρωπος.

Ούτε θα εφαρμοστούν για κάποιον καρκινοπαθή τελικού σταδίου που ανήκει στις τάξεις της αριστείας και του κόμματός της, ή έχει οικονομική επιφάνεια και διασυνδέσεις.

Δεν θα εφαρμοστούν καν στην κλινική του κ. καθηγητή όταν από το κόμμα του ζητήσουν να χειρουργήσει το σπασμένο πόδι επιφανούς καρκινοπαθή με προσδόκιμο επιβίωσης άλλους 3 ή 6 μήνες.

Θα εφαρμοστούν (εφαρμόζονται ήδη) για την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, τον απλό κόσμο.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα δεν ισχύουν μόνο για τους καρκινοπαθείς. Ισχύουν για όλες τις ασθένειες και όλες τις εποχές.

Εφαρμόστηκαν μέσα στην πανδημία όταν συνάδελφοι καθηγητές του κ. Πνευματικού έβαζαν από την πίσω πόρτα στις ΜΕΘ επιφανείς παπάδες, πολιτικούς και δημοσιογράφους εις βάρος των κοινών θνητών που πέθαιναν στους διαδρόμους. Οι περίφημες μελέτες των κ. Τσιόδρα και Λύτρα που έκανε ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός αφορούσαν τον απλό κόσμο. Όχι τους αρίστους και γόνους. 

Εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται καθημερινά στα νησιά και τα ορεινά, τη ρημαγμένη επαρχία και τα υποβαθμισμένα προάστια.  Καρότσες αγροτικών, ελλείψει ασθενοφόρων. Το “δε συμφέρει το κράτος να στηρίζει  δημόσια δομή υγείας όλο τον χρόνο σε μια τουριστική περιοχή” δεν ισχύει για όλους. Για τους γόνους και αρίστους υπάρχουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, ή, (κυρίως) τα δημόσια που ναυλώνονται αποκλειστικά γι’ αυτούς. Γιατί η ζωή τους αξίζει περισσότερο από αυτήν των κοινών θνητών. 

Το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις του Πνευματικού. Το πρόβλημα είναι  ότι μέχρι και ο Γιόζεφ Μένγκελε θα ζήλευε αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση του κου Πνευματικού την τελευταία τετραετία.  Σε καιρό ειρήνης μάλιστα. Και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 40.000 νεκροί από Covid, οι μισοί εκτός ΜΕΘ.  Χιλιάδες άλλοι με μόνιμες αναπηρίες. Υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο 12%. Μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 6 μήνες τουλάχιστον.

Μετά την “παρένθεση” της πανδημίας, ο συσχετισμός δύναμης γέρνει συντριπτικά κατά του ΕΣΥ, της Δημόσιας Περίθαλψης, της αξίας της ίδιας της ζωής. Ο κ. Πνευματικός είπε φωναχτά αυτό που σκέφτεται η κυβέρνηση. Αυτό που ήθελε να κάνει αλλά ήρθε η πανδημία. Αυτό που θα κάνει μετά τις εκλογές. 

Το ανάθεμα στον κόσμο που ψήφισε ΝΔ και “πρέπει να τα λουστεί”, είναι και μικρόψυχο αλλά και αναποτελεσματικό. Η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας υγείας, ο εξευτελισμός που νιώθει ο ασθενής στα νοσοκομεία, η υποστελέχωση και η έλλειψη προσωπικού είναι μια διαχρονική ιστορία. Οι εθιμοτυπικές διαμαρτυρίες δεν αρκούν.  Το “κίνημα που δεν υποτάσσεται στη μιζέρια των ποσοστών” έχει προ πολλού υποχωρήσει. Αναζητούνται κόμματα, προγράμματα, πολιτικές και κινήματα που θα αντισταθούν αποτελεσματικά και μαζικά στην αποκτήνωση και τη βαρβαρότητα.

* Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι γιατρός στο ΠΓΝΠ, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου