Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρθρώσει τη λέξη Κύπρος, για να μην χαλάσει το καλό κλίμα με τον Ερντογάν: Δεν μπορεί να μπει στο ράφι το νησί!

 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις στον Τύπο, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του Κώστα Βενιζέλου

Σε μια συνάντηση, στην οποία… ξεχείλισε το «καλό κλίμα» και τα πλατιά χαμόγελα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναποφάσισαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, βάζοντας, όπως φαίνεται, στο ράφι την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της κατοχικής Τουρκίας δεν είπε λέξη για την Κύπρο, για να μην χαλάσει προφανώς το… κλίμα.

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και μια πολιτική και οικονομική ελίτ στην Αθήνα θεωρούν… εμπόδιο για την ομαλοποίηση  των σχέσεων με την κατοχική Τουρκία το Κυπριακό. Και επειδή, αφελώς, το θεωρούν εμπόδιο το αποφεύγουν.

Αλλά επειδή είναι Ιούλιος, μήνας επετειακός για τον ελληνισμό, μήνας θύμισης της κυπριακής τραγωδίας κάποιοι στην Αθήνα θα πρέπει να διαβάσουν ξανά την ιστορία. Και να θυμηθούν πως προκλήθηκε η τραγωδία, η καταστροφή στην Κύπρο.

Σημειώνεται συναφώς ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Θα είναι η πρώτη Σύνοδος από το 2016 και ως εκ τούτου κρίνεται ως πολύ σημαντικό βήμα στα ελληνοτουρκικά Αυτό σημαίνει πως ανοίγουν και πάλιν τους διαύλους επικοινωνίας και ξεκινούν οι ατέλειωτοι γύροι των Διερευνητικών Επαφών.

Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών «να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται».
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει την θεσμοθέτηση της συνεργασίας με την πραγματοποίηση κοινών συναντήσεων των υπουργικών συμβουλίων των δυο κρατών.

Τελευταία φορά που τέθηκε αυτό ήταν στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμη δεν απάντησε η ελληνική κυβέρνηση.

Τις επόμενες ημέρες θα διαρρεύσουν διάφορα για το περιεχόμενο της συνάντησης των Μητσοτάκη και Ερντογάν και θα έχει ενδιαφέρον τι θα μεταδίδεται. Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει, να ισχυριστεί πως η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά και ενδεχομένως με τα ευρωτουρκικά να ευνοήσουν και το Κυπριακό. 

Αυτό δεν προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν δημόσια. Το μόνο που προκύπτει είναι πως και οι δυο απέφυγαν να αναφερθούν στο Κυπριακό.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου