«Στην Αυστραλία ο Ασανζ, αν παραδεχθεί ενοχή»


Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η έλευση του Τζούλιαν Ασανζ στην πατρίδα του, ώστε να εκτίσει εκεί την όποια ποινή του, εάν, όμως, παραδεχθεί την ενοχή του, άφησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αυστραλία.

Της Λαμπρινής Θωμά

Την περίπτωση να επιτραπεί στο Τζούλιαν Ασάνζ να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Αυστραλία, υπό τον όρο να παραδεχθεί την ενοχή του, συζητούν οι αρχές Αυστραλίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα, Δευτέρα, το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία, Κάρολαϊν Κένεντι, δήλωσε στην εφημερίδα Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ πως και για τον Ασανζ «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία σαν αυτή του Ντέηβιντ Χικς», αναφερόμενη σε αυστραλό πολίτη ο οποίος είχε μεταβεί στο Αφγανιστάν και εκπαιδευτεί με την αλ-Κάιντα, πριν συλληφθεί και οδηγηθεί στο Γκουαντάναμο, όπου και παρέμεινε πέντε χρόνια πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Πέραν της αθλιότητας του παραλληλισμού του Τζούλιαν Ασανζ με τον Χικς, που όμως δείχνει πως τον αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, η συγκεκριμένη «λύση» στο ζήτημα απαιτεί από τον φυλακισμένο εκδότη να παραδεχθεί ότι όντως έδρασε ως κατάσκοπος, αφού, όπως είναι γνωστό, διώκεται με αντικομμουνιστικό νόμο του 1917 (Espionage Act). Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονυ Μπλίνκεν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία, δεν είχε αφήσει καμμία ελπίδα για εγκατάλειψη της δίωξης του ιδρυτή των Wikileaks.


Η «λύση» που προτείνεται είναι αυτή που θα προσφέρει την ικανοποίηση της καταδίκης του στις ΗΠΑ και θα μπορεί να παρουσιαστεί και ως …ανθρωπιστική, δεν αντιβαίνει, δε, τις δηλώσεις Μπλίνκεν, που, αν και επέμεινε στην καταδίκη του Ασανζ είπε πως «κατανοεί» και τις «ευαισθησίες» της Αυστραλίας.

Ο αδερφός του Τζούλιαν Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κένεντι, που είναι βέβαιο ότι έγιναν με την σύμφωνη γνώμη του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ανέφερε πως “δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσουν με το 13χρονο έπος, αλλά δεν ξέρουν πως να γίνει αυτό”. Ο αυστραλός νομικός, Ντον Ρόθγουελ, που θεωρείται ειδικός σε τέτοια ζητήματα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ, μετά από συμφωνία, έχουν τη δυνατότητα να υποβαθμίσουν τις 17 κατηγορίες για κατασκοπεία του Ασάνζ, εφόσον αυτός κατόπιν ομολογήσει στις υποβαθμισμένες κατηγορίες την ενοχή του. Αυτή η συμφωνία θα συνοδεύεται από μείωση της προβλεπόμενης ποινής – που σήμερα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 175 χρόνια – κι επειδή έχει ήδη εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκισης στη Βρετανία, θα μπορεί το υπόλοιπο της ποινής να το εκτίσει στην πατρίδα του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο θέμα, και στην ανάγκη να αφεθεί ελεύθερος και μάλιστα με πλήρη άρση των κατηγοριών ο Ασάνζ, έχουν αναφερθεί σε προεκλογικές τους συνεντεύξεις και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Βίβεκ Ραμασουάμι, ενώ υπέρ του Ασανζ έχει μιλήσει ανοικτά και ο ρεπουμπλικάνος παρουσιαστής, εκ των δημοφιλέστερων στις ΗΠΑ, Τάκερ Κάρλσον. Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές και εσωτερικών πιέσεων, που πιθανώς θα αναδείξουν το θέμα σε κεντρικό, στην ερχόμενη προεκλογική περίοδο.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου