Ας κάνουμε την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα και όχι Σαουδική Αραβία

 


Μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης στο θέμα θρησκείας με εμπειρίες μέσα από τον χώρο της Εκκλησίας , και τις επισκέψεις μου στο Άγιο Όρος έχω καταλήξει στην εξής διαπίστωση.

Από θρησκευτικής άποψης να υιοθετώ την ερμηνεία για τον Θεό όπως την αποτυπώνει ο Ολλανδός φιλόσοφος Μπάρουχ Σπινόζα.

Ο Θεός έλεγε: Σταμάτα να προσεύχεσαι και να χτυπιέσαι στο στήθος! Αυτό που θέλω να κάνεις είναι να βγεις έξω στον κόσμο και να χαρείς την ζωή σου. Θέλω να ζεις, να τραγουδάς, ναι χαίρεσαι και να απολαμβάνεις όλα αυτά που έχω φτιάξει για ‘σένα.

Σταμάτα πια να πηγαίνεις σε εκείνους τους μελαγχολικούς, σκοτεινούς και κρύους ναούς που εσύ ο ίδιος κατασκεύασες και λες πως είναι το σπίτι μου. Το σπίτι μου είναι στα βουνά, στα δάση, στα ποτάμια, στις λίμνες, στις θάλασσες. Εκεί είναι που ζω και εκφράζω την αγάπη μου για εσένα.

Σταμάτα να με θεωρείς υπεύθυνο για την μίζερη ζωή σου, εγώ ποτέ δεν σου είπα πως δεν υπήρχε τίποτε κακό σε ‘σένα ή ότι ήσουν αμαρτωλός, ή ότι η σεξουαλικότητα σου ήταν κάτι κακό. Το σεξ είναι ένα δώρο που σου έχω δώσει με το οποίο μπορείς να εκφράσεις την αγάπη, την έκσταση, την χαρά σου.

Έτσι μη με κατηγορείς για όλα αυτά που σε έκαναν να πιστεύεις. Σταμάτα πια να διαβάζεις υποτιθέμενες αγίες γραφές (κοράνι) που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με εμένα. Αν δεν μπορείς να με διαβάσεις σε ένα ηλιοβασίλεμα, στην εξοχή, στο βλέμμα των φίλων σου, στα μάτια του παιδιού σου….. Δεν θα με βρεις σε κανένα βιβλίο!

Πίστεψε με και σταμάτα να με ρωτάς. Θα μου πεις πώς να κάνω την δουλειά μου; Σταμάτα να με φοβάσαι τόσο. Εγώ δεν σε κρίνω, δεν σε κριτικάρω, ούτε με ενοχοποιώ, ούτε χαλιέμαι, ούτε τιμωρώ. Εγώ είμαι αγνή αγάπη. Σταμάτα να μου ζητάς συγχώρεση, δεν υπάρχει τίποτα να συγχωρήσω. Αν εγώ σε έφτιαξα… εγώ σε γέμισα με πάθη, με όρια, με απολαύσεις, με συναισθήματα, με ανάγκες, με ασυνέπειες, με ελεύθερη βούληση.

Πως μπορώ να σε συγχωρήσω εάν ανταποκρίνεσαι σε κάτι που εγώ έβαλα μέσα σου; Πως μπορώ να σε τιμωρώ επειδή είσαι αυτό που είσαι, εάν εγώ είμαι αυτός που σε έφτιαξα; Πιστεύεις πως θα μπορούσα να φτιάξω ένα μέρος για να καίω όλους εκείνους τους γιούς μου που συμπεριφέρονται άσχημα, για την υπόλοιπη αιωνιότητα; Τι είδους Θεός θα το έκανε αυτό;

Ξέχνα οποιουδήποτε τύπου εντολή, οποιουδήποτε τύπου νόμο, αυτά είναι κόλπα για να σε μεταχειρίζονται, για να σε ελέγχουν, ώστε μόνο να δημιουργούν τύψεις μέσα σου. Σεβάσου τους όμοιους σου και μην κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες για ‘σένα. Το μόνο που σου ζητάω είναι να προσέξεις την ζωή σου, και η εγρήγορση σου να είναι ο οδηγός σου. Αγαπημένε μου, αυτή η ζωή δεν είναι μια δοκιμή, ούτε ένα επίπεδο, ούτε ένα βήμα στον δρόμο, ούτε μια πρόβα, ούτε ένα πρελούδιο προς τον παράδεισο.

Αυτή η ζωή είναι το μόνο που υπάρχει εδώ και τώρα το μοναδικό που έχεις ανάγκη. Είσαι απόλυτα ελεύθερος για να δημιουργήσεις στην ζωή σου έναν παράδεισο ή μια κόλαση. Δεν θα μπορούσα να σου πω αν υπάρχει κάτι άλλο μετά από αυτή την ζωή, αλλά μπορώ να σου δώσω μια συμβουλή. Ζήσε σαν να μην υπήρχα. Ζήσε σαν να ήταν η μοναδική σου ευκαιρία να απολαύσεις, να αγαπήσεις, να υπάρξεις.

Έτσι, αν δεν υπάρχει τίποτα, λοιπόν θα έχεις αξιοποιήσει την ευκαιρία που σου έδωσα. Και αν υπάρχει, να είσαι σίγουρος πως δεν θα σε ρωτήσω αν συμπεριφέρθηκες καλά ή κακά, θα σε ρωτήσω, σου άρεσε; Το διασκέδασες; Τι ήταν αυτό που απόλαυσες περισσότερο; Τι έμαθες;….

Σταμάτα να πιστεύεις σε ‘μένα, πιστεύω σημαίνει υποθέτω, φαντάζομαι, μαντεύω. Εγώ δεν θέλω να πιστεύεις σε ΄μένα, θέλω να με νιώθεις σε ‘σένα. Θέλω να με νιώθεις σε ‘σένα όταν φιλάς την αγαπημένη σου, όταν ντύνεις την κορούλα σου, όταν χαϊδεύεις τον σκύλο σου, όταν κάνεις μπάνιο στην θάλασσα. Σταμάτα να με επαινείς, τι είδους θεός εγωλάτρης νομίζεις ότι είμαι; Με κάνει να βαριέμαι όταν με επαινούν, με εκνευρίζει όταν μου εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Νιώθεις ευγνώμων; Απόδειξε το προσέχοντας εσένα, την υγεία σου, τις σχέσεις σου, τον κόσμο. Νιώθεις ευλογημένος, προικισμένος;

Έκφρασε την χαρά σου! Αυτός είναι ο τρόπος να με επαινείς. Σταμάτα να περιπλέκεις τα πράγματα και να επαναλαμβάνεις σαν παπαγάλος αυτά που σου έμαθαν για ΄μένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως είσαι εδώ, πως είσαι ζωντανός, πως αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα. Γιατί να ψάχνεις περισσότερα θαύματα; Γιατί τόσες εξηγήσεις;

Μην με ψάχνεις έξω, δεν θα με βρεις, ψάξε με μέσα….εκεί είμαι, παλλόμενος μέσα σου.

Καταλήγοντας δηλώνω ότι Είμαι Ευρωπαίος που ζει σε ένα προτεκτοράτο, που το Σύνταγμά του ξεκινάει με την προμετωπίδα “Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”· η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας αλλά οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως, αν δεν γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα προτεκτοράτο, όπου πολιτικά τζάκια, μαφιόζοι ολιγάρχες και παπαδαριό θα ξεσκίζουν αυτή την πανέμορφη χώρα.

Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, αν θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα (όπως επανειλημμένα ανέφερε προεκλογικά και ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) και όχι Σαουδική Αραβία.

(Η Ελλάδα επιβεβαιώνει το ισχυρό θρησκευτικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει διαθέτοντας τους περισσότερους ιερείς ανά 100.000 κατοίκους μεταξύ 29 χωρών της Ευρώπης.)

Πίσω από τον κάθε θεό, βρίσκεται το χρήμα και ο αγώνας για πολιτική κυριαρχία.

Όσο λιγότερο ανεπτυγμένη και παιδευμένη είναι μια κοινωνία, τόσο περισσότερες προσευχές ακούς και επικλήσεις μιας απροσδιόριστης και άκρως δογματικής παράδοσης.

Κι αυτά τα πράγματα δεν χαρακτηρίζουν μόνο τα μουσουλμανικά κράτη. Τα βλέπεις έντονα σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και φυσικά οι ΗΠΑ.

Η Εκκλησία είναι η οδυνηρή έκφραση της παρακμής, παρ’ ότι είναι το μόνο τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει κομματικοποιηθεί ακόμα

Χρ. Γιανναράς (Κ. 05.05.17)

(Αυτά που γράφω είναι μια προσπάθεια να καταλάβω τον εαυτό μου, να εξελιχθώ πνευματικά, να επικοινωνήσω με ανθρώπους που θα με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Οπότε, όποιος ενοχλείται από αυτά που γράφω, ας μην διαβάζει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Η αδυναμία πολλών Ελλήνων να ανεχτούν την διαφορετική άποψη -και να θέλουν μάλιστα να την εξαφανίσουν-, δείχνει πόσο μακρινή είναι η σχέση τους με την Δημοκρατία.)

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου