Κυπριακό: Μη με …λησμόνει

 

Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Η επίσημη ονομασία αυτού του ανοιξιάτικου μπλε λουλουδιού είναι μυοσωτίς (αυτί ποντικού).

Όμως σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου είναι ευρέως γνωστό ως «μη με λησμόνει», μη με ξεχνάς.

Αυτή η κραυγή - «μη με λησμόνει» - του νέου προς την αγαπημένη του λίγο πριν πνιγεί στα νερά του Δούναβη (σύμφωνα με το γερμανικό μύθο) έρχεται στο νου μετά από το σκανδαλώδες και συνειδητό παραμέρισμα του κυπριακού ζητήματος στην τελευταία σύνοδο του ΟΗΕ τόσο από την ελληνική όσο και από την τούρκικη κυβέρνηση.

Στο κοινό ανακοινωθέν Ερντογάν - Μητσοτάκη η Κύπρος ξεχάστηκε.

Λείπει η παραμικρή αναφορά:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκλησηΤο Κυπριακό λοιπόν «λησμονήθηκε».

Το ίδιο και στις ξεχωριστές δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Μητσοτάκη.

Και μόνο την επόμενη του κοινού ανακοινωθέντος ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε «εγώ του τόπα του Ερντογάν».

Εντελώς …συμπτωματικά επίσης, από όλες τις ελληνικές λέξεις ο Κασελάκης ξέχασε τη λέξη «ψευδοκράτος» και από όλες τις ελληνικές λέξεις θυμήθηκε τη λέξη «κρατίδιο».

Η νέα ιμπεριαλιστική πολιτική είναι καλοστημένη.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, με βάση τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του, η νέα πολιτική Ερντογάν στο κυπριακό είναι σαφής: Άλλο Κύπρος, άλλο Ελλάδα. Το κενό που άφησε η εγκατάλειψη από τις ελληνικές κυβερνήσεις του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος - Κύπρου καλύπτεται από την τουρκική διπλωματία.

Κι έτσι η τούρκικη κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το γενικό διπλωματικό πλαίσιο.

Η πολιτική αυτή, η πολιτική «άλλο Κύπρος άλλο Ελλάδα», σημαίνει πως αν οτιδήποτε συμβεί π.χ. στην Πάφο, στη Λάρνακα και αλλού δεν ενδιαφέρει αυτόματα την ελληνική κυβέρνηση, θα την ενδιαφέρει όπως θα την ενδιέφερε για οποιοδήποτε κράτος της περιοχής.

Με τις παραλήψεις και την αντιμετώπιση του Kυπριακού, στην ουσία, ως βαρίδι προς ξεφόρτωμα, η ανομολόγητη κοινή διπλωματική πολιτική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με νάζια, καμώματα και τσαλιμάκια, αποδέχεται την αρχή της πολιτικής Ερντογάν, άλλο Ελλάδα άλλο Κύπρος. Κι έτσι με την Τουρκία άλλοτε συζητώ τα ελληνοτουρκικά και άλλοτε τα της ανατολικής Μεσογείου και τα περί Κύπρου

Η Άγκυρα φυσικά είναι σταθερή και συγκεκριμένη. Αποκλείει κάθε περιθώριο επανέναρξης των συνομιλιών περί μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής, έστω, ομοσπονδίας.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να δει τη νέα πραγματικότητα στο νησί και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο οικοδομεί και τη νέα πτέρυγα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν, που εγκαινίασε ο Ερντογάν, αφού η Άγκυρα αναζητά τρόπους αναβάθμισης του στάτους των Κατεχομένων, μέσω νέων τετελεσμένων, όπως π.χ. απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα.Η μεγάλη είδηση: Γεωτρήσεις με Ισραήλ

Η είδηση που θα έχει επίσης σοβαρές επιδράσεις στις ισορροπίες και αντιθέσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ξεκινά γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και ότι προχωρούν σε αγωγό μεταφοράς ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, θα μεταβεί στο Ισραήλ για την υπογραφή συμφωνιών ώστε η Τουρκία να γίνει ένας από τους μεταφορείς του φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Οι αντιθέσεις μεταβάλλονται, ισορροπίες αλλάζουν ειδικά από τις τελευταίες συμπράξεις που επιτυγχάνει ο Ερντογάν με όλους τους πρώην αντιπάλους του, ηγέτες και χώρες, οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας αναδιαμορφώνονται για πολλοστή φορά.