Κεντροαριστερό κενό ηγεσίας

Του Δημήτρη Μηλάκα

Παρά τα ζόρια που βιώνει η ελληνική κοινωνία στο επίπεδο της οικονομίας (ακρίβεια), παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται να παίζει μόνη, χωρίς αντίπαλο, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αν και η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη, καθώς η πλειονότητα εργαζομένων και συνταξιούχων δεν βγάζει τον μήνα ύστερα από δυο – τρεις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή, η δημοσκοπική κυριαρχία της Ν.Δ. είναι αδιαμφισβήτητη.

Όπως αδιαμφισβήτητη είναι και η αδυναμία των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) της Κεντροαριστεράς να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να εμφανίσουν μια δυναμική πηγαίνοντας προς την ευρωκάλπη έτσι ώστε να προβάλλουν ως κυβερνητική εναλλακτική.

Αντίθετα, η πολυδιασπασμένη Κεντροαριστερά [εδώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στους δυο (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) κύριους πόλους της και τη Νέα Αριστερά, καθώς επίσης την Πλεύση και το ΜέΡΑ25] εξαντλεί τις προσπάθειές της στην ενδοσκόπηση. Τα κόμματα αυτά φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις μεταξύ τους μάχες για την εδραίωση στον χώρο ή την ηγεμονία του και όχι στην απομάκρυνση της Ν.Δ. από τον θρόνο της εξουσίας.

Ειδικότερα οι αρχηγοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του χώρου, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, μοιάζουν περισσότερο με ανέμελους επιβάτες του Τιτανικού, που ακούν την ορχήστρα να παίζει ενώ το σκάφος βυθίζεται, παρά ως ηγέτες που πείθουν ότι μπορούν να αναλάβουν έστω την ύστατη ώρα το πηδάλιο της Κεντροαριστεράς και πολύ περισσότερο της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι προφανές: υπάρχουν πολλοί επίδοξοι ηγέτες, σε έναν χώρο που αριθμητικά φθίνει καθώς το δημοσκοπικό άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπολείπεται των ποσοστών της Ν.Δ. Κάπως έτσι στις επικείμενες ευρωκάλπες θα καταγραφεί και πάλι η ψευδής (αν συνυπολογίσουμε αποχές, λευκά, άκυρα κ.λπ.) «απόλυτη» κυριαρχία της Ν.Δ.

Το αναμενόμενο κεντροαριστερό Βατερλώ, ωστόσο, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις ηγεσίες των κομμάτων, ειδικά τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δίνουν τη μεταξύ τους άγρια μάχη για την πρωτοκαθεδρία. Ήδη κάποιες δημοσκοπήσεις «ψαχουλεύουν» την επόμενη μέρα στον χώρο ζητώντας απάντηση στο ερώτημα: Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει το εγχείρημα ανασύστασης του χώρου; Κι απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα είναι το βασικό πολιτικό ερώτημα που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Κι από το πόσο αργά ή γρήγορα θα απαντηθεί θα εξαρτηθεί το αν ο Μητσοτάκης θα εξασφαλίσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία…



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου