Φωτιές: Επικίνδυνη κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό που κάνει «προβλέψεις»!


Του Γεράσιμου Χολέβα

Λέγεται Μητσοτάκης και είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που καίγεται. Μόνο στην Αττική ξέσπασαν τρεις μεγάλες επικίνδυνες πυρκαγιές, χτες στη Σταμάτα και στην Κερατέα και προχθές στην Πάρνηθα.

Αυτός ο πρωθυπουργός, χτες, πριν ξεκινήσουν οι φωτιές στη Σταμάτα και την Κερατεά έκανε την εβδομαδιαία του ανάρτηση για να μας πει ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Σήμερα έκανε υπουργικό συμβούλιο για την πρόληψη των πυρκαγιών για πει ακριβώς το ίδιο: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»! Πρόσθεσε, μάλιστα, την εκτίμηση του ότι το καλοκαίρι «προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».

Κύριε Μητσοτάκη, σας το γράψαμε και χτες: Δεν έχετε κάποιο ρόλο «μέντιουμ» για να κάνετε «προβλέψεις» και να σας λέμε και «μπράβο« που πέσατε μέσα. Είστε πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τη δασοκτόνο εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σας. Ως πρωθυπουργός (και όχι ως «μέντιουμ») και σήμερα δεν είπατε απολύτως τίποτα για τα ανεπαρκή (το λιγότερο) μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, για τις ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και υποδομές στην Πυροσβεστική αλλά και στη Δασική Υπηρεσία.

Ιδού τι δηλώσατε στο «άριστο» υπουργικό σας συμβούλιο:

— Καμαρώσατε πως το κράτος ήταν εκεί «από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια». Με αυτόν τον τρόπο απλά καπηλευτήκατε την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων, που έδρασαν παρά τις τεράστιες ελλείψεις.

— Τα ρίξατε στον… «στρατηγό άνεμο», λέγοντας πως «είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι’ αυτή την εποχή». Κύριε Μητσοτάκη, στην αντιπυρική προστασία υπάρχει και η πρόληψη, αλλά αυτή δεν φέρνει κέρδη σε εταιρείες. Μπορεί, όμως, να σώσει ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψει τεράστιες καταστροφές.

Τολμήσατε να μιλήσετε για «καλύτερο συντονισμό» και υποστηρίξατε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής». Μάλιστα, μεταφέρατε και κάποια στοιχεία: Στη Σταμάτα κάηκαν 1000 στρέμματα και άλλα τόσα στην Κερατέα, χτες. Και έτσι να είναι οι αριθμοί, σας φαίνονται λίγα, κύριε πρωθυπουργέ;

Μεταφέρατε την ευθύνη για την προστασία από τις φωτιές στους κατοίκους, με την γνωστή «ατομική ευθύνη»: «Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης».

Κύριε Μητσοτάκη, είναι ντροπή να δηλώνετε περήφανος, μετά τις πρώτες μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού. Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο να «προετοιμάζετε» τον κόσμο για ένα ακόμα καλοκαίρι που θα γίνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα, με κίνδυνο μεγάλων καταστροφών. Δεν θα διώξετε τις δικές σας πολιτικές ευθύνες, με το «μπαλάκι» της «ατομικής ευθύνης» και μέσω και της διαρκούς χρήσης του «112», που ορισμένες φορές, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, προκαλεί πανικό και λάθος εκτιμήσεις. Αφήστε τις επικοινωνιακές «αηδίες» με τους αξύριστους υπουργούς να κάνουν απολογισμό των καταστροφών και λάβετε μέτρα. Μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή!


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου