Απολύτως αναγκαία η διαγραφή ιδιωτικών χρεών (σεισάχθεια)

Του Προκόπη Μπίχτα

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το ληξιπρόθεσμο χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο αγγίζει τα 329 δισ. ευρώ (σχεδόν όσο είναι το δημόσιο χρέος), ενώ μόνο το χρέος προς το Δημόσιο αυξάνεται κατά 1,2 δισ. κάθε μήνα. Στην μελέτη δεν υπολογίζεται η αύξηση του χρέους προς τις ΔΕΚΟ, κυρίως προς την ΔΕΗ.

Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΚΗ κυβέρνηση, με την βοήθεια της σιωπής του συνόλου της αντιπολίτευσης, για να «εξασφαλίσει» την αποπληρωμή αυτού του χρέους ή, έστω, την μείωση του ρυθμού αύξησής του, προβαίνει σε κατασχέσεις σπιτιών, μισθών και συντάξεων, στην διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε πλήθος άλλων εκβιαστικών και απάνθρωπων μέσων(*). Ένα από αυτά τα μέσα είναι η πώληση του ιδιωτικού χρέους σε κερδοσκοπικά FUNDS, τα οποία θα εντείνουν την πίεση προς τους οφειλέτες.

Την ίδια στιγμή η ύπαρξη αυτού του χρέους στραγγαλίζει και την αγορά των ειδών κατανάλωσης και την αγορά των μέσων παραγωγής, είτε αυτά είναι εισαγόμενα είτε εγχώριας παραγωγής. Δηλαδή ευθύνεται και για την χρεωκοπία ή την αδυναμία επέκτασης και εκσυγχρονισμού μικρών, μεσαίων και ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων και για την δραματική επιτάχυνση των ρυθμών της πλήρους φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των εργαζομένων, ενώ, την ίδια στιγμή, επιταχύνει έντονα τον ρυθμό συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια λίγων.

Ένα χρέος τέτοιου μεγέθους δεν θα μπορούσε να αποπληρωθεί ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα που η παραγωγική βάση της χώρας φθίνει διαρκώς, η ανεργία είναι μεγαλύτερη από το 31% και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται κάθε μήνα με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Η ύπαρξη αυτού του χρέους εξυπηρετεί μόνο την καταστροφή της οικονομίας, την εξάπλωση και ένταση της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και την κερδοσκοπία ορισμένων «επενδυτικών» κύκλων και FUNDS. Αυτό το χρέος δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η εξάλειψή του. Η παροχή πλήρους σεισάχθειας, σε συνδυασμό με την θέσπιση εθνικού νομίσματος, την μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους της χώρας και την εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπευτεί αυτή η κακοφορμισμένη πληγή. Η πλήρης σεισάχθεια είναι ένα απαραίτητο και δίκαιο κοινωνικό μέτρο που θα απαλλάξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον στραγγαλιστικό βρόγχο του ιδιωτικού χρέους.
_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Το επιχείρημα «γιατί να χαριστούν τα χρέη στους μεγαλοκαρχαρίες», που προβάλλεται από δεξιές, κεντρώες, αριστερές και «επαναστατικές» πλευρές, εξυπηρετεί μόνο τις πολιτικές των μνημονίων, της παγκοσμιοποίησης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Αυτοί που το προβάλλουν, παρά την μεγάλη αριστερή ή «επαναστατική» τους κατάρτιση και παρά τα think tanks που διαθέτουν, «δεν έχουν σκεφθεί» ότι μια μικρή ομάδα τεχνοκρατών μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαπιστώσει ποιοί είναι οι ευνοημένοι των θαλασσοδανείων ώστε να αποκλειστούν από το μέτρο της σεισάχθειας. Προτιμούν να βλέπουν ανθρώπους να πετάγονται στους δρόμους, να πεθαίνουν από πείνα και αρρώστια και να αυτοκτονούν από απελπισία, παρά να σκεφθούν το απλούστερο…

(*) Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει φέρει την αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο που είχε ποτέ η χώρα! «Η χώρα παραμένει υπό αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο από εκείνη που ισχύει υπό κανονικές συνθήκες στην Ευρωζώνη («πολυμερής εποπτεία») και από οποιαδήποτε παρόμοια εποπτεία στο παρελθόν!» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αγρεύων εξ Αγριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου