4ο μνημόνιο: πιο κοντά στην καταστροφή και την εξαθλίωση!

Σχολιασμός του ιστολογίου μας

Στις 18 Μαΐου, ενώ στην πλατεία Συντάγματος δεκάδες χιλιάδες λαού διαδήλωναν ενάντια στα μνημόνια, μέσα στη Βουλή ψηφιζόταν το 4ο μνημόνιο, το οποίο επεκτείνει και εντείνει την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την καταστροφή της οικονομίας, ενώ τα γελοία αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο και εάν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3.5%, που είναι κάτι αδύνατο.

Τα κέντρα των Βρυξελλών και των ΗΠΑ που επέβαλαν και το νέο μνημόνιο, παρεμβαίνουν αποφασιστικά στην δημοσιονομική πολιτική της χώρας μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιονομικών Εσόδων, που θα περιφρουρεί το καθεστώς της λιτότητας και θα εξασφαλίζει τους στόχους του. Αυτό το διορισμένο όργανο έχει στα χέρια του ολοκληρωτικά την δημοσιονομική εξουσία στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι όταν μια χώρα χάνει την κυριαρχία της στο νόμισμα, η δημοκρατία καταστέλλεται.

Το 4ο μνημόνιο προβλέπει και άλλα με όλες τις λεπτομέρειες, όπως τα μέτρα για τα προβληματικά δάνεια προς τις τράπεζες, το μέλλον της ΔΕΗ, τα ειδικά μισθολόγια, την Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λογική του η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί μέσω της λιτότητας και η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή μέσω της συνέχισης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των απολύσεων, των «ελαστικών» ωραρίων της ταπείνωσης, την μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων, της απλήρωτης εργασίας, των επιπλέον φορολογικών μέτρων, την μεγαλύτερη επιβάρυνση του ασφαλιστικού κ.λ.π.

Το μνημόνιο ψηφίστηκε από την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιδόθηκαν σε ένα όργιο υποκρισίας και βερμπαλισμού. Οι λυσσαλέοι υπερασπιστές των προηγούμενων μνημονίων αρνήθηκαν να ψηφίσουν το 4ο, γνωρίζοντας ότι θα υπερψηφιζόταν και αφήνοντας την κυβέρνηση να κάνει την βρώμικη δουλειά. Κατέφυγαν σε μια δήθεν αντιπολιτευτική τακτική, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν τους οπαδούς τους δείχνοντας «αντιστασιακό» πρόσωπο. Αυτό που απέδειξαν για άλλη μια φορά είναι ότι όποιος αποδέχεται το ευρώ ως νόμισμα της χώρας, αποδέχεται κατ' ανάγκη και τις πολιτικές που απορρέουν από αυτό. Τα μόνα αντιπολιτευτικά μέσα που τους απομένουν είναι κουτοπόνηροι τακτικισμοί, ανάλογα με την περίσταση.

Η μόνη ελπίδα για τον ελληνικό λαό είναι ένα νέο ξεκίνημα αγώνων για την αποτίναξη του ζυγού των μνημονίων και των υπηρετών τους και για μια καινούργια, ανεξάρτητη, δημοκρατική πορεία της χώρας.. Αυτό το ξεκίνημα σηματοδοτείται από την θέληση των ανθρώπων που συμμετείχαν ή υποστήριξαν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, παρά την περιορισμένη διάρκειά τους.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου