Το... παραμύθι για το «κούρεμα» του χρέους

Σχολιασμός του ιστολογίου μας

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πάλι την συζήτηση για το «πολυπόθητο κούρεμα» του χρέους εμφανίζοντας, πάλι(!) ένα πρόσωπο αντίστασης στα... ναζάκια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό που δεν λέει κανένας είναι ότι, ακόμα κι αν το χρέος της χώρας μειωθεί, σε λίγο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται πάλι στο ίδιο μέγεθος, αφού το ευρώ θεωρείται «δάνειο» από την ΕΚΤ προς μια χώρα και δημιουργεί χρέος από την στιγμή που παραχωρείται. Αυτό συνέβη ύστερα από την ανάλογη «επιτυχία» του παλιότερου πρωθυπουργού Σαμαρά.

Όταν ένα κράτος δανείζεται 1 ευρώ, αμέσως δέχεται ότι χρωστάει 1 ευρώ συν τους τόκους δανεισμού. Με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη χάθηκε ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, το οποίο αυξάνεται δραματικά, αφού για την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων απαιτούνται δάνεια τα οποία, με τη σειρά τους δημιουργούν νέο, μεγαλύτερο χρέος.

Κάθε χρόνο πηγαίνει στις τσέπες των εγχώριων και ξένων τοκογλύφων το 20% του ΑΕΠ με τη μορφή τόκων και χρεολυσίων. Χοντρικά, κάθε δέκα χρόνια εισπράττουν όλο το κεφάλαιο που έχουν βάλει στο ελληνικό κρατικό χρέος, δηλαδή από το 1985 μέχρι σήμερα, το χρέος έχει αποπληρωθεί πολλές φορές!

Οι τοκογλύφοι ξέρουν ότι μια χώρα μπορεί να πληρώνει το χρέος της όσο η παραγωγική βάση της μπορεί να παράγει τόσα, ώστε να το καλύπτει. Ύστερα έρχεται το τέλος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα προηγηθεί η πραγματική, ολοσχερής αδυναμία πληρωμής μισθών στο δημόσιο τομέα και συντάξεων, αφού οι αισχρές ελληνικές κυβερνήσεις θα προτιμήσουν να σκοτώσουν κυριολεκτικά τον μισό πληθυσμό της χώρας, προκειμένου να μην αφήσουν απλήρωτους τους δανειστές. Όμως, στο τέλος, οι τόκοι και τα χρεολύσια θα μείνουν απλήρωτα, πράγμα που αποτελεί τον μεγαλύτερο και μόνιμο εφιάλτη των οικονομικών δολοφόνων.

Αν το ελληνικό χρέος «κουρευτεί», αυτό θα γίνει μόνο για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι το χρέος είναι «βιώσιμο», ώστε η Ελλάδα, να συνεχίσει να πληρώνει στην αιωνιότητα, όχι για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού.

Δεν σκοτώνουν την αγελάδα που βγάζει γάλα, την δένουν όμως ολοένα και πιο σφιχτά κι αν χρειαστεί δεν θα διστάσουν να την ακρωτηριάσουν.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου