Μια χώρα «αποικία»

Του Νίκου Βαρσάμη

Η γνώση και κατανόηση ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μια αποικία, αποτελεί πρωταρχικό όρο κατανόησης για τα δυσοίωνη περιπέτεια που διανύει η χώρα μας και οι λαός. Οι οπτικές που παραβλέπουν το ουσιώδες, ή το συσκοτίζουν προβάλλοντας άλλα ζητήματα ως κεντρικά, είναι επιζήμιες.

Η συνήθεια να υπάρχουμε ως αποικιοκρατούμενος λαός, η προσαρμογή και η επιβίωση μέσα στα πλαίσια που αυτή ορίζει –παρά τις ιαχές «περηφάνιας» κυβερνήσεων που δεν είναι παρά μαριονέττες- αποτελεί την εσωτερίκευση αυτής της νέας ποιότητας.

Οι πιο ευαίσθητες κεραίες της μιντιοκρατίας και των πολιτικών «δεξαμενών σκέψης» αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούνται όροι ώστε η Ελλάδα να γίνει χώρα «πρώτης γραμμής» στη γειτονιά της, σε ένα εντελώς ρευστό και υπό ανατίναξη περιβάλλον. Σε άλλες στροφές της ιστορίας, οι άρχουσες ελίτ της χώρας επωφελήθηκαν και παζάρεψαν ορισμένους όρους με τους δυτικούς «συμμάχους». Τώρα, όμως, αυτό που προσφέρεται, κοστολογείται αναλόγως στο «χρηματιστήριο» υποβαθμισμένων ελίτ μιας αποικιοκρατούμενης χώρας. Ο Σόιμπλε το διακηρύσσει ανοιχτά: Τέτοιοι είστε, έτσι σας φερόμαστε και πολύ σας πάει. Δεν εκφράζει απλά τον ρατσισμό του απέναντι στον λαό, αλλά και απέχθεια για την ποιότητα του πολιτικού κόσμου που τον προσκυνά.

Ποια τα χαρακτηριστικά της αποικίας; Χώρα υποτελής, υπό εποπτεία, χωρίς ανεξαρτησία και κυριαρχία, με περασμένη την θηλιά των δόσεων και του δανεισμού. Με ανύπαρκτο πολιτικό κόσμο και εθνικό σχέδιο, με ξεριζωμένο πολιτισμό χωρίς ελπίδα. Με έντονο δημογραφικό πρόβλημα και αιμορραγία δυναμικού προς άλλες χώρες. Στην αποικία, οι αφέντες μοιράζονται τα λάφυρα και διορίζουν τους εκπροσώπους τους. Αρπάζουν ό,τι τους γυαλίσει. Αποικία σημαίνει αρπαγή και καταστροφή και εξανδραποδισμό.

Σήμερα, 32 εκατομμύρια πρόσωπα (το 0,7% του πλανήτη) κατέχουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι αυτή η κάστα έχει προσλάβει περίπου 100.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο, τους οποίους αμείβει με πολλά εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ το χρόνο. Αυτοί στελεχώνουν τις σημαντικές θέσεις των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, των μεγάλων εταιρειών. Αυτοί οι 100.000 υπάλληλοι, αδιαφορούν εντελώς αν το «οικόπεδο» που τους έχει ανατεθεί θα λειτουργεί υπό καθεστώς αποικίας, ημιαποικίας, προτεκτοράτου ή κυρίαρχης χώρας.

Είναι λοιπόν θέμα παιδείας, ο αγώνας ενάντια στο μνημονιακό αποικιακό καθεστώς στην Ελλάδα και τις μορφές που αυτό παίρνει. Την ελευθερία πρέπει να την θέλεις πολύ για να την κατακτήσεις…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 3-7-2017 Καθημερινή τοπική εφημερίδα -ίδρυση 1883- (ύλη παρέχεται μέσω συνδρομής)

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ

ilias.alexandris

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου