Tο Μαρόκο πέταξε έξω τους Γάλλους της Suez και η κυβέρνηση τους έφερε για την ΕΥΑΘ

Της Ελένης Μποτα

Συνέλεγε και αδρανή απόβλητα, όπως χαλίκια, προκειμένου να αυξήσει το βάρος των απορριμμάτων και ως εκ τούτου τα έσοδα της.

Στην Ελλάδα κατέφθασε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Suez όπου συνόδευε με άλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Suez έκανε και δηλώσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του γαλλικού Ομίλου στην μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ελληνικές επιχειτήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αλλά και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι εκείνες τις ημέρες, ότι η Suez και ειδικότερα η θυγατρική της SitaBlanca είχε εκδιωχθεί από την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, όταν μετά από ελέγχους των αρμόδιων αρχών αποκαλύφθηκε ότι αυτή συνέλεγε και αδρανή απόβλητα, όπως χαλίκια, προκειμένου να αυξήσει το βάρος των απορριμμάτων και ως εκ τούτου τα έσοδα της.

Μάλιστα της επέβαλαν και πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 7 εκατ. ντίρχαμ.

Στα μέσα Σεπτέμβρη το Συμβούλιο της Καζαμπλάνκα ψήφισε την ακύρωση της σύμβασης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων που είχε ανατεθεί στην θυγατρική του γαλλικού Ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία Suez-ΕΥΑΘ δεν είναι καινούρια. Υπήρχε ενδιαφέρον από το 2014, όταν η γαλλική εταιρία είχε δημιουργήσει σύμπραξη με τον όμιλο Ελλάκτωρ, για να μπουν στην ΕΥΑΘ, τον οποία και θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να βάλουν πόδι στην εταιρεία.

Τελικά η σύμπραξη αυτή Suez - Ελλάκτωρ δεν προχώρησε ποτέ.

Για την ΕΥΑΘ, οι Γάλλοι υποστήριζαν το 2014 ότι κατά τα πρώτα πέντε χρόνια διαχείρισης από το νέο σχήμα θα δημιουργηθούν 2.000 – 4.000 θέσεις εργασίας και δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία της Θεσσαλονίκης ως «όχημα» για επέκταση του γαλλικού ομίλου στα Βαλκάνια στα οποία δεν έχει σήμερα παρουσία.

Να σημειωθεί ότι στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ, επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πηγή: bankingnews

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

  Τα οικονομικά μεγέθη στις μέρες μας είναι πλέον ψηφιακά κατασκευάσματα. Είναι αναγκαία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη. Τα κράτη μέλη της να πολιτεύονται με δημοκρατικές αρχές χωρίς οικονομική δουλεία.

  1η Προϋπόθεση:

  Να πάψει η Ευρωζώνη να ανέχεται τη χειραγώγηση της από τις αγορές, τους δήθεν θεσμούς με μεγάλα θύματα την Ισπανία, με χρέος 1 τρις €, Κύπρο, Βέλγιο, Ιταλία. Τη δουλεία της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και της Ελλάδος να δανείζονται εσαεί ανύπαρκτα κεφάλαια που εξοφλούν με εκβιαστικά νέα δάνεια και το χρέος τους αυξάνει (χρεωκρατία). Η Ελλάδα π.χ. είναι υπερχρεωμένη σύμφωνα με τις αγορές ή θεσμούς και καταληστεύεται με τη χρεωκρατία που κατάργησε ο ΣΟΛΩΝ το 594 π.Χ.

  (Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης είναι ως τώρα χαλκευμένο από τη FED, IMF κτλ. Η Γερμανία αυτοανακηρύχθηκε ως ιθύνων νους και επιβάλλει ως Προκρούστης το αυστηρό οικονομικό της πρότυπο και την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία της. Λειτουργεί ως αυτόκλητος αρχηγός, χειραγωγεί την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ιδιοποιείται εθνικούς πόρους των κρατών μελών που αδρανοποιούνται από τη χρεωκρατία των τοκογλυφικών αγορών.
  Ενώ ευνοήθηκε λόγο του ψυχρού πολέμου (που ενέπνευσε η FED στη κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα συμφέροντα της) αποφεύγει να αποζημιώσει τις καταστροφές που προκάλεσε σε αμάχους και αρνείται επιστρέψει τα ελληνικά αποθέματα χρυσού που καταχράστηκε. Υποβαθμίζει και ιδιοποιείται σημαντικό μέρος των κοινωνικών οικονομικών πόρων της Ελλάδος, με ευρύτερο στόχο τη ναυτιλία της).
  Μήπως πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για να εξαγνιστεί ή να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη;).

  2η Προϋπόθεση:

  Η άμεση λειτουργία αυτοδύναμων παραρτημάτων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε χώρα μέλος να διαχειρίζεται και ίδια κεφάλαια σύμφωνα με τους κανόνες των αγορών, μέχρι την οικονομική ένωση της ευρωζώνης.

  3η Προϋπόθεση:

  Την κήρυξη της Ελλάδος σε Κατάσταση Δημοσιονομικής Αδυναμίας, (State of Necessity) σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, τη Διεθνή Νομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, U.N. International Law Commission. Σύμφωνα με την οποία όταν ένα κράτος βρεθεί σε Κατάσταση Δημοσιονομικής Αδυναμίας, έχει το δικαίωμα να αναστείλει την πληρωμή των δανείων του. Την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο Ι. Μεταξάς, όταν «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» για να αποτρέψουν τη λεηλασία της χώρας.

  4η Προϋπόθεση:

  Προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο Οικονομικών Εγκλημάτων με αίτημα τη διαγραφή του χρέους και τη καταβολή αποζημίωσης από την Ε.Ε.& Δ.Ν.Τ. Η απώλεια μας σε εθνικούς πόρους αγγίζει 1,2 τρισεκατομμύρια €. (Οι απελπισμένοι αυτόχειρες συμπολίτες μας ξεπερνούν τις 9 χιλιάδες (6.3.2016). Η δημογραφική απώλεια από την οικονομική μετανάστευση ξεπέρασε τις 450 χιλιάδες.
  Ακόμη και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως απεχθές το χρέος που δημιούργησε ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και διέγραψαν όλο το χρέος του Ιράκ.

  Οι ΑΓΟΡΕΣ διαχειρίζονται κεφάλαια που λέγεται ότι είναι ως και 9 φορές μεγαλύτερα του πραγματικού ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Δεν είναι ΥΒΡΙΣ η λεηλασία της παγκόσμιας οικονομίας;
  Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί η ανθρωπότητα ενώ έχει κάνει τεχνολογικά θαύματα, δεν έκανε ούτε βήμα προς την Θεία υπόσταση του ανθρώπου που παρέμεινε έρμαιο στη κτηνώδη οικονομική και θρησκευτική παραεξουσία.

  Η Δημοκρατία είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας.
  Γ. Σπανουδάκης 22.9.2017 μ.Χ. artspanoudakis@hotmail.com Tηλ. +30 6972 006269
  ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  https://www.facebook.com/223798294357400/videos/470471133023447/ VIDEO  https://www.facebook.com/ELNEWSGR/videos/492120504486834/ VIDEO  https://www.youtube.com/watch?v=izEa0eXl_ug VIDEO

  ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/documenta-14-foboy-toys-danaoys-kai-dora-ferontas VIDEO

  ΑπάντησηΔιαγραφή