Ελληνικά νοσοκομεία ΑΕ: Μετά την υποχρηματοδότηση, το σύστημα DRG’s

Του Γιώργου Βήχα

Στις 14 Νοεμβρίου έγινε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Αμβούργο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο UKE, με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής. Για πρώτη φορά συζητήσαμε με Γερμανούς συναδέλφους για τα συστήματα υγείας σε Ελλάδα και Γερμανία περιγράφοντας τα προβλήματα των δύο συστημάτων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινά, εστιάζοντας στις επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζομένους στο σύστημα υγείας και των δύο χωρών.

Η εφαρμογή του στη Γερμανία χαρακτηρίζεται, ήδη, καταστροφή
από τους γιατρούς 
Την εκδήλωση που διήρκεσε τρεις ώρες την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον φοιτητές της Ιατρικής αλλά και άλλων σχολών, καθώς και πολλοί γιατροί. Το ενδιαφέρον και κυρίως η αγωνία για τις πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, σε ότι αφορά το σύστημα υγείας, εκφράστηκε από το ακροατήριο στην πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε μετά τις ομιλίες.

Για μας ήταν μια ακόμη ευκαιρία να αναφερθούμε στα νέα στατιστικά στοιχεία καθώς και στη φθίνουσα πορεία των προϋπολογισμών σε ό,τι αφορά την υγεία. Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στη συνεχιζόμενη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, από 4,0 το 2015 στο 4,2 το 2016 ( στις 1000 γεννήσεις), στη συνεχιζόμενη αύξηση των θανάτων στο γενικό πληθυσμό, στην αύξηση της νοσηρότητας κτλ. Όλα αυτά βέβαια εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, καθώς και της συνεχιζόμενης λιτότητας, που δυστυχώς όπως είδαμε και στο νέο προϋπολογισμό για το 2018 θα συνεχιστεί. Μείον 373 εκατομ. για τα νοσοκομεία, μείον 214 εκατ για τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το 2016.

Το ενδιαφέρον όμως αυτή τη φορά εστιάστηκε στην ενημέρωση μας από τους Γερμανούς συναδέλφους σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων το σύστημα DRG’s. Ένα σύστημα που θα εφαρμοστεί πλήρως και στη χώρα μας από τις αρχές του 2018.

Για να δούμε τι είναι αυτό το σύστημα και πότε πρωτοψηφίστηκε.

Το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά μετά από απαίτηση των δανειστών δημιουργείται η εταιρεία ΕΣΑΝ Α.Ε. ο ρόλος της οποίας ήταν να αναλάβει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης του  DRG. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, είχε δεσμευτεί ότι θα την καταργήσει, δεδομένου ότι είχε προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις στους εργαζόμενους των νοσοκομείων αφού ήταν μία ιδιωτική εταιρεία που θα ήλεγχε τα δεδομένα των δημοσίων νοσοκομείων. Τελικώς η σημερινή κυβέρνηση απλά της άλλαξε όνομα και την έκανε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. (ΚΕντρο ΤΕκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών). Η ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε αναλαμβάνει την καταγραφή όλων των δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι φάκελοι με τα ιστορικά τους. Έτσι θα είναι δυνατή η ταξινόμηση των ασθενών σε διαγνωστικές ομάδες της Ελληνικής έκδοσης Gr-DRG, που αποτελεί έναν συντελεστή κóστους για διαγνωστικές κατηγορίες ώστε αντίστοιχα να προκύπτουν και τα νοσήλια στα νοσοκομεία.

Ο Γερμανός καθηγητής Όστεντορφ αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό το σύστημα και στις επιπτώσεις του στο Γερμανικό σύστημα υγείας. Πριν τις ομιλίες τον ρώτησα ποια είναι η άποψη του γι' αυτό το σύστημα εξηγώντας του πως σε λίγους μήνες αρχίζει η εφαρμογή του και στην Ελλάδα. Με κοίταξε και μου απάντησε με μία λέξη: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Την ίδια λέξη χρησιμοποίησε τόσο αυτός όσο και άλλοι Γερμανοί συνάδελφοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους για το DRG, και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες επιπτώσεις.
Αύξηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ σε ασθενείς που εξήλθαν πρόωρα από το νοσοκομείο μετά την χειρουργική επέμβαση. Για αυτό αυτά τα εξιτήρια τα ονομάζουν «αιματηρά εξιτήρια». Ο λόγος της πρόωρης εξόδου των ασθενών είναι προφανής. Αύξηση των κερδών από τη μείωση του χρόνου νοσηλείας και την εισαγωγή νέων περιστατικών. Αυτό καταγράφηκε σε μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Γερμανία.

Όλοι οι Γερμανοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε αύξηση τα τελευταία χρόνια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων που γίνονται χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά ιατρικός λόγος. Πράξεις όπως αγγειοπλαστικές με stend, εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη, χειρουργεία με υλικά που κοστίζουν. Ο λόγος και πάλι προφανής. Αύξηση των κερδών των νοσοκομείων.

Επιδείνωση στις συνθήκες εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως χαρακτηριστικά ανάφεραν οι συνάδελφοι Γερμανοί, «έχουμε μετατραπεί σε μηχανές που δουλεύουν ασταμάτητα και η ιατρική μας σκέψη έχει αντικατασταθεί από την οικονομική. Δεν σκεπτόμαστε ως γιατροί αλλά ως επιχειρηματίες». Αυτές οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας έχουν αναγκάσει πολλούς Γερμανούς γιατρούς τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύσουν στις Σκανδιναβικές χώρες !
Δυστυχώς αυτό το σύστημα θα αρχίζει να εφαρμόζεται
και στην Ελλάδα από τις αρχές του 2018 

Θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από απαίτηση των δανειστών σε ένα σύστημα υγείας που είναι υπό κατάρρευση, σε μία χώρα που βιώνει τα τελευταία επτά χρόνια δραματικές επιπτώσεις από τη συνεχή λιτότητα.

Η εφαρμογή αυτού του συστήματος θα σηματοδοτήσει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και θα διώξει στο εξωτερικό και όσους γιατρούς έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Δυστυχώς σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε σήμερα να εφαρμόζονται πολιτικές, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια, που στόχο έχουν να μετατρέψουν την Υγεία από ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, σε αγαθό πολυτελείας για τους λίγους που κατέχουν το πλούτο. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές, και να  αφυπνίσουμε τη κοινωνία για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: Το Περιοδικό

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου