H ΕΕ βάζει «Παράδεισους» σε μαύρη λίστα. Να πανηγυρίσουμε;

Του Κωνσταντίνου Βέργου

Στην συνάντηση που έγινε στη σύνοδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη μια ιστορική απόφαση, που οδηγεί σε ταχύτατες και κολοσσιαίες εξελίξεις. Δεκαεπτά «χώρες» που χαρακτηρίστηκαν στη σύσκεψη ως «φορολογικοί παράδεισοι» αποκόβονται από την χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών ταμείων και θα υποστούν κυρώσεις από τα κράτη της ΕΕ.

Η απόφαση περιέλαβε επίσης και 47 χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, Παναμά, Τυνησίας, Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν στην λεγόμενη γκρι λίστα! Η γκρι λίστα περιλαμβάνει χώρες που έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας, αν και δεν πληρούν όλα τα κριτήρια, και η μαύρη λίστα χώρες που δεν έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και οδηγεί για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υλοποίηση μέτρων για τον περιορισμό της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Τρεις είναι οι κυρίαρχες ερωτήσεις που προκύπτουν άμεσα από την εξέλιξη αυτή.

Πρώτον αν τα μέτρα αυτά είναι μόνιμα ή αποτελούν απλά μια προσωρινή έξαρση.
Δεύτερον αν υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα.
Τρίτον τι επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα.

Ας τα δούμε προσεκτικά. Κατ’ αρχήν η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ευκαιριακή! Αντίθετα, κινείται από μία αρκετά μόνιμη βάση. Στηρίζεται στην απόφαση των 20 ισχυρότερων χωρών το 2013, στο να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, βάσει του της λεγόμενης απόφασης BEPSΤΑ (Base Erosion Profit Shifting, and tax evasion scheme), δηλαδή προγράμματος ελέγχου μεταφοράς κερδών και φοροαποφυγής! Αυτό με την σειρά του έχει τρία σκέλη: αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, «βαθμολόγηση» των κρατών και ενιαίο φορολογικό καθεστώς.

Τα μέτρα θα έχουν, επίσης ουσιώδη επίπτωση στις χώρες, καθώς χώρες στη μαύρη λίστα δεν θα παίρνουν χρήματα για προγράμματα από δρόμους ως έρευνα, καταντώντας τριτοκοσμικές χώρες. Όμως οι σκοπιμότητες υπάρχουν!

Η λίστα εξεταζομένων από την ΕΕ χωρών… «ξεχνάει» να περιλάβει χώρες όπως Ολλανδία (έχουν τους παράδεισους των Ολλανδικών Αντιλλών), Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία και Ελβετία. Εξαιρεί επίσης «μαγικά» τα νησιά Κέιμαν και τις… Βερμούδες, όπως και γενικά οτιδήποτε Εγγλέζικο, ενώ «ξέχασαν να περιλάβουν «κρατίδια»-παράδεισους υπό Αμερικάνικο έλεγχο! Εν ολίγοις αποτελεί μια συνέχεια της γερμανικής λογικής «δύο μέτρα και σταθμά». Αυτό όμως αποδυναμώνει την ηθική υπεροχή που θα είχε μια κατάσταση χωρών που θα τις περιλάμβανε όλες. Ναι, αλλά οι χώρες αυτές που λείπουν κάνουν σχεδόν το 85% του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής!

Η λίστα της ΕΕ, επομένως, δεν είναι λίστα «περιορισμού της φοροδιαφυγής», αλλά λίστα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» έναντι μικρών χωρών, με πρόφαση την φοροδιαφυγή. Η ΕΕ πετάει στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας ότι δήθεν νοιάζεται για δικαιοσύνη, ενώ εξαιρεί το 85% των χωρών που ξεπλένουν το χρήμα, και λειτουργώντας σαν ένας τεράστιος «μαφιόζος» καθαρίζει τους… ανταγωνιστές! Γι αυτό, και σε αυτή τη φάση, είναι μάλλον ένα «χαρτί» για ένα μεγάλο παζάρι που θα γίνει με άλλες χώρες, ένα μοίρασμα λογαριασμών, παρά μια απόφαση δικαιοσύνης.

Η ΕΕ, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει ξεκολλήσει από την γερμανική λογική ότι «όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά κάποια είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα», εκείνο που περιέγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του «1984». Γι’ αυτό, επειδή είναι απόφαση με δυο μέτρα και σταθμά, αποτελεί μια άδικη και παραπλανητική απόφαση. Αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη όλων μας! Κρίμα!

Ο Κωνσταντίνος Βέργος  είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ της Αγγλίας

Πηγή: New Economy

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου