Σκοπιανό: Σε δυο χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Του Δημήτρη Μηλάκα

Μέσα στις λίγες επόμενες μέρες θα διαπιστώσουμε αν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ  θα καταφέρουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ΗΠΑ: να διευθετήσουν το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έτσι ώστε αυτή η χώρα να τοποθετηθεί και τυπικά στο πλέγμα των ευρωατλαντικών (ΝΑΤΟ και ΕΕ) δομών.

Η σαφής αμερικανική εντολή ήταν αυτή που «πυροδότησε» τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών οι οποίες, πέρα από τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την ονομασία του νέου κράτους και τις όποιες  παρεμφερείς διευθετήσεις (αλλαγή συντάγματος) απαιτούνται, επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη διαχείριση του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται για τους δύο πρωθυπουργούς (Τσίπρα και Ζάεφ) ο συμβιβασμός.
Για να ξεπεράσουν οι δύο πρωθυπουργοί  το κοινό τους πρόβλημα(ικανοποίηση της αμερικανικής εντολής με ταυτόχρονη απορρόφηση του πολιτικού κόστους) επέλεξαν ακολουθώντας αμερικανικές συμβουλές μια παρατεταμένη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.  Με τον τρόπο αυτό ενώ η υλοποίηση της συμφωνίας θα παραμένει εκκρεμής καθώς θα υλοποιείται σε στάδια τα οποία μπορεί να τραβήξουν πέραν της διετίας, οι δύο πρωθυπουργοί καλούνται:

    ► Ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξει την πόρτα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

    ► Ο Ζόραν Ζάεφ να ανοίξει την συζήτηση για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του και την υιοθέτηση μιας άλλης η οποία θα ισχύει erga omnes
Η μεθόδευση που προτείνει η διαδικασία που υιοθετήθηκε επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να ελπίζουν ότι είναι δυνατή η απορρόφηση του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται ο συμβιβασμός. Ας δούμε με ποιον τρόπο η διαδικασία δημιουργεί ελπίδες στους δυο πρωθυπουργούς.

    ► Τηλεφώνημα και συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας η οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από την περιγραφή ενός οδικού χάρτη προς υλοποίηση.

    ► Εμφάνιση του Ζάεφ στο κοινοβούλιο προκειμένου να οριστεί δημοψήφισμα (πιθανότατα τον Σεπτέμβρη) που θα ζητήσει την έγκριση του λαού για την υλοποίηση μέσα σε μια διετία τουλάχιστον  των όσων προβλέπει η συμφωνία.
Εν τω μεταξύ και μετά από την πανηγυρική συνάντηση Τσίπρα Ζάεφ στις Πρέσπες (αφού αυτή πραγματοποιηθεί)  η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολές σε ΝΑΤΟ και ΕΕ  αναγνωρίζοντας τη χώρα με την νέα της ονομασία και ανοίγοντας την πόρτα ένταξης της χώρας στους εν λόγω οργανισμούς.

Η οριστική κύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών με αυτόν τον τρόπο πηγαίνει πέρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Στην ΠΓΔΜ το κοινοβούλιο θα εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή όπως θα καταγραφεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει το χρονικό περιθώριο να φέρει τη συμφωνία για κύρωση στη βουλή αφού ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία η οποία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μια διετία. Με άλλα λόγια η κύρωση της εν λόγω συμφωνίας πιθανότατα θα γίνει από άλλη βουλή και άλλη κυβέρνηση

Με αυτόν τον τρόπο οι δύο πρωθυπουργοί έχοντας φέρει σε πέρας για λογαριασμό των Αμερικανών μια απαιτητική δουλειά μπορούν να ελπίζουν ότι ο θείος Σαμ θα φροντίσει για κάποιου είδους αντισταθμιστικό πολιτικό αντάλλαγμα

Αυτό είναι το «σενάριο» εργασίας, μένει να δούμε  τις επόμενες 2-3 μέρες αν τελικά οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ θα καταφέρουν να το υλοποιήσουν. Κάτι που επίσης μένει να δούμε είναι πόσο θα κοστίσει πολιτικά  στους δύο πρωθυπουργούς. Αλλά γι' αυτό θα περιμένουμε λίγο περισσότερο. Μέχρι τις εκλογές…

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου