Γαλλία: Άγρια πρωτοφανής καταστολή, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις κατά «κίτρινων γιλέκων»


Επιθέσεις της αστυνομίας κατά των «κίτρινων γιλέκων» στην Τουλούζη, τη Χάβρη, το Μπορντώ – Στο Παρίσι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών- 244 συνολικά οι προσαγωγές – Ένατο Σαββατοκύριακο στο δρόμο τα Κίτρινα Γιλέκα κι ενώ ο Μακρόν έχει καλέσει σε εθνικό διάλογο – Διαδηλωτές και κοντά στη βίλλα του Γάλλου προέδρου.


Άγριες επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα. Πεδίο μάχης είναι το κέντρο της Τουλούζης, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία καταγράφηκαν στη Χάβρη και το Μπορντώ.

Επεισόδια όμως, ξέσπασαν και στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, όπου έφτασαν οι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα κι ενώ πραγματοποιούν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πρώτες συμπλοκές που έγιναν σήμερα με τους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές θέλησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που βρισκόταν κοντά στην Αψίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.


Δεκάδες χιλιάδες άτομα, πολύ πάνω από 100.000, διαδήλωσαν σήμερα σε ολόκληρη την Γαλλία, έναντι 50.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για 244 προσαγωγές στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

«Η υπευθυνότητα επικράτησε της τάσης για σύγκρουση», δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, για τις διαδηλώσεις στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν 8.000 άτομα.

Διαδήλωση κοντά στη βίλλα του Μακρόν

Νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, LeParisien, στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) περίπου 200 διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώθηκαν κοντά στη βίλλα του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν στην παραλία Τουκέ, πραγματοποιώντας μία γενικότερα ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην 11:00 σήμερα τοπική ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου πριν από μία ώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας το πλήθος φώναζε συνθήματα, καλώντας σε παραίτηση τον Γάλλο πρόεδρο.

Το ένατο σαββατοκύριακο διαδηλώσεων έρχεται λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανοίξε εθνικό διάλογο για να κατευνάσει την οργή από τις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται η χώρα.








Ian56@Ian56789
Macron Regime Forces use Tear Gas against peaceful protesters in
49 people are talking about this
Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 80.000 (!) αστυνομικούς σε εθνικό επίπεδο και 5.000, μόνο στο Παρίσι. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, έχουν κλείσει, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες σε ανθρώπους στο δρόμο, αλλά και στα τραίνα που κατευθύνονται στην γαλλική πρωτεύουσα.








Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα να κάνουν πορεία, ξεκινώντας από το υπουργείο Οικονομίας και κατέληξαν στην Αψίδα του Θριάμβου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Ειδικότερα, περίπου 5.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπουρζ, ενώ περίπου 800 με 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην πόλη Νίμ, όπου σημειώθηκε ένταση.

Στην Μπουρζ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν, όταν διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Επίσης, τεταμένη ήταν η ατμόσφαρια και και στην Τουλούζη, τη Χάβρη, το Μπορντώ.
Ειδικότερα, στην Place Pey Berland, στο Μπορντώ οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με ρίψεις νερού.


Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου