Οι υδρογονάνθρακες, ο EastMed και η Βαϊμάρη


Του Σωτήρη Καμενόπουλου
Οι Γερμανοί είχαν αντιληφθεί από τις αρχές του 1900 ότι τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής είχαν πέσει στα χέρια των Αγγλοσαξόνων. Οι Γερμανοί, τη δεκαετία του 1930, εξαντλημένοι κυριολεκτικά από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, γνώριζαν πως πετρέλαιο γι’ αυτούς δεν υπάρχει. Δεν ήλπιζαν μεν αλλά το προσπάθησαν δε. Το προσπάθησαν με τον σιδηρόδρομο Βαγδάτης-Βερολίνου και απέτυχαν. Το προσπάθησαν με την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» στην ΕΣΣΔ (το σημερινό ερευνητικό σκάφος των Τούρκων ίδια ονομασία έχει). Ο Χίτλερ προσπάθησε να αρπάξει τα πετρέλαια της Ρουμανίας και της ΕΣΣΔ, τα οποία τόσο ποθούσε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Ρόμμελ προσπάθησε να πατήσει πόδι στη Μέση Ανατολή μέσω Αφρικής, αλλά επίσης δεν τα κατάφερε.
Ερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή. Ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο καταλήγοντας στην Ιταλία δεν θα αποτελεί απλώς έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Θα αποτελεί ένα πανίσχυρο γεωπολιτικό εργαλείο μεταφοράς Δημοκρατίας. Εργαλείο ενάντια σε δυνάμεις οι οποίες αποσκοπούν στην επικράτηση ενός σκοταδισμού αντίστοιχου με αυτόν που έζησε η ανθρωπότητα το Μεσαίωνα ή στα χρόνια της Βαϊμάρης. Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο ο αγωγός EastMed όσο και η χρήση των υδρογονανθράκων δέχονται σφοδρή επίθεση.

Μάλιστα, όσο θα ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, όσο θα πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων υλοποίησης του έργου, τόσο θα κορυφώνεται η πολεμική εναντίον του. Δεν διαφωνεί κανείς ότι το έργο κατασκευής του αγωγού East Med θα είναι περίπλοκο από τεχνικής πλευράς και θα έχει υψηλό κόστος. Ωστόσο, όταν υπάρχει θέληση για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου από γεωπολιτικής πλευράς, όλα λύνονται. Ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι από τη δεκαετία του ‘60.

Η πολεμική ενάντια στη χρήση των υδρογονανθράκων (και του East Med) έχει μορφή εύπεπτη στις μάζες, trendy, μοδάτη: ΜΚΟ, οικολογία κλπ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη μορφή της προπαγάνδας: δρα υπόγεια μέσω Psy-ops και αποσκοπεί ουσιαστικά στην εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου «πράσινου» καθεστώτος (regime). Στο σημείο αυτό ας ανοίξει μία παρένθεση: Οι αναγνώστριες/τες ίσως δεν γνωρίζουν το όνομα Gordon MacDonald. Ο Gordon MacDonald ήταν ο «μπαμπάς» της Κλιματικής Αλλαγής. Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 το περιοδικό «People Magazine» σε αφιέρωμά του παρουσίασε την προφητεία του Gordon MacDonald για την ανύψωση της στάθμης των νερών και της Κλιματικής Αλλαγής.

Τι προφήτευσε ο MacDonald

Τι προφήτευσε ο MacDonald πριν ακριβώς από 40 χρόνια; Ότι μέχρι το 2020 (δηλαδή του χρόνου) το επίπεδο της θάλασσας θα έχει ανέβει 6 μέτρα (= 20 feet) λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, του χρόνου το Παλιό Λιμάνι των Χανίων, το Λιμάνι του Πειραιά, το Λιμάνι του Βόλου και ο Ναύσταθμος της Σαλαμίνας του Πολεμικού μας Ναυτικού θα εξαφανισθούν πλήρως. Πόσο ανέβηκε τελικά η στάθμη των ωκεανών από το 1979; Με όλο τον σεβασμό, ούτε μέχρι τη σόλα του παπουτσιού του κ. MacDonald. Έκτοτε, οι «πιστοί» της «θρησκείας» του οικολογικού κινήματος, ακολουθούν πιστά την ανεκπλήρωτη «προφητεία» του MacDonald.

Τι επακολούθησε όμως την αποτυχημένη πρόβλεψη του MacDonald; Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter υιοθέτησε τις απόψεις του MacDonald με αποτέλεσμα, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια όχι απλώς να σέρνεται αυτό το αποτυχημένο επιστημονικό θεωρητικό μοντέλο, αλλά πάνω σε αυτό στηρίχθηκε ολόκληρη η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. Πάνω σε αυτό το θεωρητικό μοντέλο στηρίχθηκε η επιβολή των δυσβάστακτων «σοβιετικού» τύπου πράσινων φόρων. Ο Jimmy Carter δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, αλλά οι πράσινοι φόροι παρέμειναν. Κλείνει η παρένθεση.

Η προστασία του περιβάλλοντος τείνει να μετατραπεί, αν δεν έχει ήδη μετατραπεί, σε ένα είδος «θρησκείας» η οποία χρησιμοποιείται ενίοτε ως γεωπολιτικό εργαλείο αναλόγως των επιδιώξεων διάφορων συμφερόντων. Όποιος τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη από αυτήν που πρεσβεύει το ιερατείο των αυτόκλητων προστατών του περιβάλλοντος περνά από Ιερά Εξέταση και ρίχνεται στην πυρά. Η Γη δεν γυρίζει. Τελεία και παύλα.

Οι πρακτικές αυτών των συμφερόντων είναι επικίνδυνες για την παγκόσμια Δημοκρατία καθώς συνδυάζουν τις πρακτικές του Μακαρθισμού και της Ιεράς Εξέτασης ενώ έχουν έντονο άρωμα «πράσινης» Βαϊμάρης. Αυτό είναι το παγκόσμιο γεωπολιτικό διακύβευμα του EastMed: θα αποτρέψει μία νέα Βαϊμάρη…

Πηγή: SLpress



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου