Που πάει το Brexit


Του Πέτρου Αργυρίου

Στην Τερέζα Μαίη δόθηκε η πρωθυπουργία μαζί με μια αλληλένδετη αποστολή: Την διεκπεραίωση του Brexit. Ήταν εξαρχής ένα παράδοξο καθώς η Μαίη δεν πίστευε στο Brexit. Όφειλε όμως να σεβαστεί την απόφαση του βρετανικού λαού την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί πρωταγωνιστές του Brexit όπως ο Μπόρις Τζόνσον τα φόρτωναν στον κόκορα και δεν επιδίωξαν να αναλάβουν αυτοί την πρωθυπουργία.

Brexit means Brexit έλεγε η Μαίη γεμάτη αυτοπεποίθηση στις αρχές της θητείας της.
Η αυτοπεποίθηση της Μαίη κλονίστηκε όταν στις εκλογές του 2017 που η ίδια αποφάσισε να διεξαχθούν για να τσιμεντώσει την πολιτική της ισχύ, κατάφερε το κόμμα της να χάσει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει υποχρεωτικά μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Ενωσιακό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Χαστούκι μετά το χαστούκι, εκβιασμός μετά τον εκβιασμό, συνθηκολόγηση μετά την συνθηκολόγηση, η Μαίη πλέον δεν έχει χάσει μόνο την αυτοπεποίθησή της αλλά και κάθε έλεγχο στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από δύο πεταμένα χρόνια αναποφασιστικότητας και ανικανότητας, σήμερα το κάποτε υπερήφανο Η.Β κυριολεκτικά σέρνεται στα πόδια της ΕΕ και οι αξιωματούχοι της δεύτερης γελούν- κι όχι υποχρεωτικά κάτω από τα μουστάκια τους.

Το Brexit means Brexit έγινε Brexit doesn’t necessarily means Brexit, Brexit means trouble και τώρα κινδυνεύει να γίνει Brexit means Nothing.

Ο εκβιασμός της παράτασης που εξασφάλισε η Μαίη από την στοργική μητερούλα που λέγεται ΕΕ έχει δύο εναλλακτικές:

Α) Ψηφίζετε τον συμβιβασμό που σας επιβάλλαμε την επόμενη βδομάδα και παίρνετε παράταση μέχρι τις 22 Μαϊου.
Β) Αν δεν τον ψηφίσετε, τότε ή ζητάτε μεγαλύτερη παράταση και συμμετέχετε στις ευρωεκλογές ή στις 12 Απριλίου άντε γεια.

Το Β ενδεχόμενο κρύβει πολύ παρασκήνιο αλλά και οι δύο εκδοχές του συναντούνται στο πιθανότερο σενάριο.

Βλέπετε, η μητερούλα ΕΕ, είχε μεριμνήσει να ανοίξει ένα παράθυρο που θα απέτρεπε το Brexit όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως το Η.Β μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει το άρθρο 50 για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Το ΗΒ πάει σε εκλογές, θέλει δεν θέλει η Μαίη. Εκλογές στις οποίες ο Κόρμπιν πιθανόν πλέον να θέσει το ζήτημα ενός επαναληπτικού δημοψηφίσματος.
Τα δύο παραδοσιακά κόμματα που παρά το αδιέξοδο του Brexit κράτησαν μέχρι και σήμερα την εκλογική τους ισχύ θα διαλυθούν από τα μέσα. Ο Φαράνζ θα επανέλθει ως ο μόνος εγγυητής της λαϊκής κυριαρχίας.

Αν τυχόν, η Μεγάλη Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ, η ταπείνωση και η χλεύη με την οποία θα αντιμετωπίζονται οι Βρετανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί θα μετακυληθεί και στον βρετανικό λαό, φαινόμενο που το γνωρίζουμε καλά ως Έλληνες.

Οι Βρετανοί θα έχουν χάσει την εθνική τους αξιοπρέπεια.

Οι Γερμανοί, αυτοί την φορά θα έχουν νικήσει. Με το χρήμα, όχι με τα όπλα.

Οι Γερμανοί αυτή την φορά δεν έχουν εχθρούς πέρα από τους λαούς και τον Trump. Είμαστε όλοι γερμανικοί.

Πριν όμως το παιχνίδι λήξει για τα καλά, οι Γερμανοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια τελευταία μεγάλη πρόκληση: την κατάρρευση του δικού τους πολιτικού συστήματος.

Η Ευρώπη παραδόθηκε και συνεχίζει να παραδίδεται σε μια χώρα που σύντομα δεν θα μπορεί να διοικήσει τον εαυτό της.

Η ιστορία έχει τον δικό της τρόπο να εκδικείται.

Πηγή: ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου