Είναι εύκολο ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Είναι εύκολο να είσαι μετανεωτερικός άνθρωπος και να θεωρείς όλα αυτά τα ''παγκόσμια μνημεία'' και τα λοιπά, ως το παλιό που αναπόφευκτα θα πεθάνει. Με φωτιά η με άλλο τρόπο δεν έχει σημασία.

Είναι εύκολο να είσαι πιστός σε άλλη θρησκεία η δόγμα και να χαρείς που κάηκε ο ναός των απίστων ή των αιρετικών.

Είναι εύκολο να είσαι δικαιωματιστής, και να ξεσηκώνεσαι όταν "ακροδεξιοί" κάψουν Ισλαμικό τέμενος, αλλά για την Notre Dame αδιαφορείς.

Όμως η ανθρωπότητα, πορεύτηκε ανά τους αιώνες αφήνοντας σημάδια και αποτυπώματα. Αγάλματα, παλάτια, ναοί και οτιδήποτε προέρχεται από την ανάγκη του ανθρώπου, να απαθανάτισε μια στιγμή ή μια εποχή, ακόμα και η φυσική ροπή προς την αποτύπωση της λατρείας, από τους παγανιστικούς χρόνους μέχρι σήμερα, είναι έκφραση, δημιουργία, τέχνη. Είναι όλα αυτά που εξυψώνουν τον άνθρωπο και του προσδίδουν πνευματικότητα.

Είναι εύκολο να είσαι κάτι από τα παραπάνω, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι πρακτικά αδύνατο, να είσαι άνθρωπος με πνευματικότητα και ευαισθησίες.

Και τότε είσαι εύκολο θύμα, πειθήνιο και χειραγωγήσιμο res (πράγμα)....αφού από μόνος σου απώλεσες κάθε τι που δίνει αξία στον άνθρωπο.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου