Επικίνδυνο - καθ υπαγόρευση δανειστών - ξεπούλημα βραχονησίδων


Του Δημήτρη Μηλάκα

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελεί βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπής με αυτήν την υποχρέωση στο πλαίσιο της «ρεαλιστικής» πολιτικής που ακολουθεί είναι και η  διάταξη (περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών)  που επιτρέπει την παραχώρηση βραχονησίδων  σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν βράχους και βραχονησίδες στο Αιγαίο, με κύριο στόχο την επιβεβαίωση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το μακρινό 1992 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δύο χρόνια αργότερα το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εντάξει ένα πρότζεκτ αξιοποίησης σε ευρωπαικά προγράμματα. Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 1996 με την κρίση των Ιμίων.

Εκτοτε, από την κρίση των Ιμίων και μετά την αμερικανικής έμπνευσης και εγγύησης Συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτης Ντεμιρέλ)  η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τα «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο» τα οποία η Αγκυρα κατοχυρώνει καθημερινά με πτήσεις και πλόες εντός ελληνικού (εναέριου- θαλάσσιου) χώρου.

Η Αγκυρα – το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτής της χώρας καθώς και η κοινή της γνώμη- υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παρανόμως κατέχει δεκάδες νησιά (κάποια κατοικημένα από Ελληνες, προφανώς) και εκατοντάδες βραχονησίδες. Πρόκειται ακριβώς για τις βραχονησίδες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να …αξιοποιήσει.

Αξίζει, μέσα σ αυτό το πλαίσιο να συγκρατήσει κανείς τις καθημερινές τουρκικές τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί κανενός είδους τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των βραχονησίδων που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα προκαλέσει έντονες τουρκικές αντιδράσεις τις οποίες η  Αθήνα θεωρεί ότι θα ελέγξει με  την συμπαράσταση εταίρων (ευρωπαίων) και συμμάχων (αμερικανών).

Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί την πρόσφατη ιστορία και το αυταπόδεικτο γεγονός στις διεθνείς σχέσεις σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν πρόκειται να προστατεύσει αυτό που δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς με τις δικές σου δυνάμεις…

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου