Οι πάγοι της Γριλανδίας, η ζούγκλα του Αμαζονίου, η θάλασσα του Αιγαίου και οι «καρχαρίες»


Του Γιάννη Σιώτου *

Παρακολουθώντας τη διαμάχη για τη Γριλανδία και το δράμα του Αμαζονίου, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα: οι δικοί μας υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς που έχουν δόγμα το σλόγκαν «η λύση βρίσκεται στους... επενδυτές», είναι: Ερασιτέχνες. Κίβδηλοι. Οι γνώσεις τους δεν πλησιάζουν ούτε καν των φοιτητών του Φρίντμαν και των επιγόνων του. Απλοί περαστικοί, που είδαν φως και μπήκαν. Οι άρχοντες, οι γκουρού, οι Illuminati του δόγματος «όλα τα πουλάω και όλα τα αγοράζω» χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και αναστολές είναι: Ανθρωποι με τα μυαλά του... Τραμπ.

Τι Ελληνικό, τι ΔΕΗ, τι νερά, τι... Λύσεις από το παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά. Φάρος, η πρόταση για τη Γριλανδία.

Ανοίγει νέους ορίζοντες χωρίς τις αγκυλώσεις της αρχαιολατρίας και του τριπτύχου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Είναι το μέλλον. Τι έχει να κερδίσει από την παγωμένη Γριλανδία ένας επενδυτής σαν τον Τραμπ; Μερικά δισ.

Επειδή πιστεύω –αντίθετα με εσάς που συνδέετε τη γνώση με το χρήμα του μπαμπά– ότι η γνώση θα πρέπει να διαχέεται ελεύθερα χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, ακούστε τι τρέχει στη Γριλανδία και βγάλτε συμπεράσματα:

...και πάγος. Ναι, πάγος από νερό.

Να λείπουν οι ειρωνείες... Αυτή είναι η αλήθεια ή αν θέλετε μια από τις αλήθειες. Ακούστε λοιπόν της ζωής τα παρακάτω*:

Το 80% της παγωμένης Γριλανδίας, που είναι 50 φορές μεγαλύτερη από τη Δανία, καλύπτεται από πάγο. Στο υπέδαφος και στους βυθούς έχει πετρέλαιο, ουράνιο και σπάνιες γαίες. Ομως το πετρέλαιο παραμένει απρόσιτο στον βυθό και τα λεφτά δεν φτάνουν για να εξορυχτεί ουράνιο και ορυκτά σπανίων γαιών. Τι απομένει; Πάγος και χιόνια. Το στρώμα πάγου της Γριλανδίας έχει μήκος 1.500 μιλίων και πλάτος 680. Στο παχύτερο σημείο του, έχει ύψος σχεδόν δύο μιλίων. Ο πάγος χάνει 250 γιγατόνους νερού κάθε χρόνο. Τόσο ώστε να γεμίζει περίπου 100 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Μπίζνα δισεκατομμυρίων. Το εμφιαλωμένο νερό είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια βιομηχανία και το νερό της Γριλανδίας μπορεί να δώσει χρυσάφι. Λένε ότι το πόσιμο υψηλής ποιότητας νερό καθίσταται σπάνιο και ότι «το καθαρό νερό που τρέχει από το στρώμα πάγου της Γριλανδίας παρέχει τη λύση». Το 2018, ο Thomas Vildersboll ίδρυσε την Inland Ice, μια εταιρεία που εμφιαλώνει νερό από πάγο της Γριλανδίας, σε κομψά μπουκάλια που προορίζονται να συνοδεύσουν γκουρμέ γεύματα και καταβάλλει royalties στην κυβέρνηση της Γριλανδίας.

Ηδη η κυβέρνηση έχει καλέσει εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για δικαιώματα νερού. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει δοκιμάσει την καθαρότητα του νερού και έχει εντοπίσει τις καλύτερες θέσεις για να το μαζεύει μαζικά. Με βάση τις χημικές, φυσικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, το αρμόδιο υπουργείο ισχυρίζεται ότι ο πάγος της Γριλανδίας είναι η «πιο παρθένα δεξαμενή γλυκού νερού στο βόρειο ημισφαίριο». Οι ντόπιοι το γνωρίζουν. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ταξιδεύουν ώς τα πέρατα του κόσμου για να προσελκύσουν επενδυτές για τις πέντε διαθέσιμες άδειες. Σε μια από αυτές, η απορροή νερού από λιωμένο πάγο είναι κατά μέσο όρο 4,16 γιγατόνους κάθε χρόνο.

Κάθε σοβαρός μεγαλοεπενδυτής θα σκεφτόταν: Πού να μπλέκω με άδειες... Το παίρνω όπως είναι... επιπλωμένο και ας είναι με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο.

Ας εγκαταλείψουμε τα παγωμένα νερά της Αρκτικής και ας σαλπάρουμε για τα γαλανά νερά της Μεσογείου. Κύριοι, ιδού η ευκαιρία! Κάντε ρελάνς: Πάγος αυτοί, «Ηλιος, Θάλασσα και το Αγόρι μου», εσείς. Αγνοήστε άνεργους, άστεγους, πεινασμένους, μίζερους γκρινιάρηδες πολιτικοποιημένους, κλαψιάρηδες μεροκαματιάρηδες, άχρηστους πανάκριβους εργάτες και σερβιτόρους, φοροφυγάδες μικρομεσαίους...

Βάλτε τους τεχνοκράτες σας σε ένα δωμάτιο για να μελετήσουν το πρόβλημα. Δεν τους εμπιστεύεστε; Φωνάξτε έναν διεθνή οίκο να αναλάβει την υπόθεση.

Χαράξτε τον δικό σας δρόμο... Υπερβείτε τα καθιερωμένα. Τι άδειες και κουραφέξαλα: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο. Αγνοήστε τους «μαδουριστές». Αλλωστε αυτοί δεν συσκεύασαν τα «ασημικά» και τα άφησαν στις προθήκες όπου και τα βρήκατε;

Κάντε μερικά γυαλιστερά φυλλάδια και ξαμολήστε Αρίστους στα πέρατα του πλανήτη.

Αντιδράσεις; Ποιος ενδιαφέρεται για το τι θα πουν οι ξελιγωμένοι. Για να μην ξεφύγουν τα πράγματα, ταΐστε τους με: πρωτογενή πλεονάσματα, ανάπτυξη 4% τον χρόνο, επενδυτές στην αναμονή. Αξιοποιήστε μια άνοδο του Χρηματιστηρίου ή μια πτώση των επιτοκίων των ομολόγων για να δείξετε ότι είστε οι άριστοι. Αν δεν τσιμπάνε, προσθέστε μια τζούρα από... χρεοκοπία και μπλακ άουτ. Αν επιμένουν, εμφανίστε golden boys από τις αμερικανικές ασφαλιστικές που το 2008 σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση της Fed, καθώς είχαν μετατρέψει τις συντάξεις σε τοξικά στεγαστικά. Αφήστε τον φιλικό σας τύπο να κάνει σενάρια για τους... γκουρού των επικουρικών. Φόβος και ελπίδα σε μία συσκευασία. Κάντε ό,τι και στις πρόσφατες εκλογές, όταν οι περισσότεροι κατάπιαν το δόλωμα μαζί με το αγκίστρι.

Ξεχάστε τον Μπολσονάρο. Ερασιτέχνης. Οικοπεδοφάγος σαν και τους δικούς μας, που με φωτιές μετέτρεψαν σε οικόπεδα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Τι κατάφερε ο Βραζιλιάνος; Να στρέψει εναντίον του όλη την ανθρωπότητα. Η πρόκληση είναι να στοχεύσετε σε Μεγάλους από τη λίστα του Forbes. Αφού αριβάρουν ενδεδυμένοι τον μανδύα του «επενδυτή», πείτε τους: «Πού να τρέχεις στους πάγους και στο κρύο. Εδω έχουμε ζεστά, καθαρά νερά και... άμα λάχει κάνουμε και προσφορές: καζίνο, επιπλέον ορόφους σε ουρανοξύστες με ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη. Και αν δεν μας πιστεύετε, κοίταξε προς Ελληνικό: φιλοξενία, κατανόηση... και θάλασσα χωρίς καρχαρίες». Αλλωστε εδώ οι «καρχαρίες» κινούνται στα θολά νερά του τριγώνου Πλατείας Συντάγματος-Κολωνακίου-Παναθηναϊκού Σταδίου...

Οι πληροφορίες για τη Γριλανδία προέρχονται από κείμενο του M. Birkhold, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

Αρχική Δημοσίευση : efsyn.gr

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :