Τσιμουδιά από ΗΠΑ για προκλήσεις της Τουρκίας στην τετραμερή των Αθηνών


Ενώ οι τίτλοι σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης, προφανώς χειραγωγημένοι, επιχειρούν να πείσουν ότι στην τετραμερή των Αθηνών για την ενέργεια στην Ανατ. Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ αποδοκίμασαν την Τούρκικη επιθετικότητα σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας και στήριξαν τις τελευταίες, τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών για την ενέργεια Φράνσις Φάνον.

Αντίθετα, ο Φράνσις Φάνον όχι μόνο δεν είπε μετά τη λήξη της τετραμερούς ούτε μία λέξη αποδοκιμασίας της Τουρκίας, λες και η τελευταία δεν προκαλούσε εκείνη την ώρα με δύο γεωτρήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τόνισε ότι “η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη“, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί η προοπτική ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή ή ίσως, κάτω από αυτό το πρίσμα, και μία ενδεχόμενη μετατροπή στο μέλλον της τετραμερούς σε πενταμερή με την συμμετοχή και της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωσε χθες η Iskra (βλέπε στο τέλος του κειμένου το άρθρο που επισυνάπτουμε) , ο Φράνσις Φάνον απαντώντας σε ερώτηση, μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Κ. Χατζηδάκη, για το πως σχολιάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖτης Κύπρου, όχι μόνο δεν μίλησε κατά της Τουρκίας, αλλά δεν έκανε καν συγκεκριμένη αναφορά στις ενέργειες της, αρκούμενος να δηλώσει αορίστως ότι “οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά”, πράγμα που σαφώς παραπέμπει σε ίσες αποστάσεις από τον θύτη και το θύμα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με ένα κλικ διαφορά και ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, ο οποίος δήλωσε ότι “υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της” χωρίς, όμως, να κάνει καμία αναφορά στις Τουρκικές ενέργειες, ενώ προσέθεσε με νόημα ότι η ενέργεια δεν δημιουργεί μόνο “εντάσεις“, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά μπορεί και να ενισχύει την συνεργασία, καλύπτοντας με τον αμφίσημο όρο “εντάσεις“, την ακραία, μονομερή επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακόμα και ο Κ. Χατζηδάκης, προφανώς εναρμονισμένος με το συμφωνημένο κλίμα τόνισε, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις του ότι “η συνάντηση των τεσσάρων δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας“, ξεχνώντας να προσθέσει ότι, όμως, η Τουρκία στρέφεται κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Είναι τελικά ειρωνία και κωμικό να συναντώνται τέσσερις χώρες για ενεργειακά θέματα της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα παραβιάζεται επί των θεμάτων αυτών, κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και κυριαρχίας της Κύπρου, χωρίς να γίνεται καν μνεία για την πρόκληση αυτή και για ένα μόνο λόγο: Για να μην θιγεί και ενοχληθεί η Τουρκία!

Τελικά αυτό που απομένει από την τετραμερή των Αθηνών, δεν είναι τίποτα άλλο από την περαιτέρω δορυφορική πρόσδεση Αθήνας και Λευκωσίας στον αποδυναμωμένο αμερικανοϊσραηλινό άξονα, σε μία περίοδο μάλιστα που η Ε.Ε κλυδωνίζεται, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος και το Ισραήλ δεν μπορεί ούτε την Χεζμπολάχ του Λιβάνου να αντιμετωπίσει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως προτεκτοράτα των ΗΠΑ και πιόνια του ευρωατλαντισμού, μόνο δεινά και περιπέτειες πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Λάθος επιλογές, σε λάθος χρόνο, με λάθος στόχους.

Ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου ως ελεύθερων, κυριάρχων και ανεξάρτητων χωρών με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πολιτική τόλμη και διορατικότητα, θα άλλαζε τα πάντα και θετικά στην περιοχή και όχι μόνο στην περιοχή μας.

Ιδού η πρόκληση!

Ν.Ζ

ΗΠΑ σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου: Καλύπτουν επιθετικότητα Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου



Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου