Επενδύσεις στα χρόνια της χολέρας #skouries


Toυ Σαράντη Δημητριάδη *

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε στη χώρα μας μέρες κρασιού, λουλουδιών και επενδύσεων. Ιδίως δε ευτυχών επενδύσεων. Αρκεί να δει κανείς πρόσφατες φωτογραφίες του αρμόδιου γι’ αυτές υπουργού για να το διαπιστώσει από την έκφρασή του, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε δηλώσεις του που το ξεφωνίζουν θριαμβικά.

https://thepressproject.gr/georgiadis-to-terastio-ependytiko-endiaferon-tha-feri-tous-epomenous-mines-ena-mellon-pou-den-ichame-fantasti/

Οι επενδύσεις λοιπόν ξεχείλισαν και κατέβηκαν και στο πεζοδρόμιο. Γίναν εύκολες. Και ακούμε (και από το στόμα του πρωθυπουργού) πως, χωρίς πλέον τον …«βραχνά» της ανάγκης μιας σχετικής προηγούμενης αδειοδότησης, θα εγκαθίστανται πρώτα, θα πιάνουν δουλειά και μετααααα βλέπουμε. Ύστερα μάλιστα και από την εξαφάνιση των διαμεσολαβητών στη χώρα μας, όλα τα έσοδα από τη δραστηριότητα των επενδύσεων αυτών θα τα καρπώνονται οι ίδιες. Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη.

Όλα λοιπόν για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων. Όχι μόνο των νέων και ωραίων, αλλά και των παλαιότερων και αρκετά ταλαιπωρημένων, εκείνων που ήταν για απόσυρση και που για να μείνουν στην πιάτσα τους χρειάζεται επειγόντως μια ολοκληρωτική ανακαίνιση. Όπως π.χ. η άλλοτε πολύφερνη και εμβληματική Ελντοράντο. Που πια δεν απέδιδε, δεν την πλησίαζε κανείς. Που τώρα όμως, με τη γενναία πλαστική παρέμβαση που της ετοιμάζουν, θα της αφαιρέσουν τα περιττά βάρη, θα καλλωπιστεί, θα παρφουμαριστεί και θα κατεβεί και πάλι στο πόστο της.

Με τις ευνοϊκές δε ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα πλέον και χωρίς ελέγχους τις εντατικές και εκτατικές δραστηριότητές της και, επί τέλους, θα γευτεί ακέραιους και αμοίραστους τους καρπούς των προσπαθειών της. Της αξίζει, τέτοια επένδυση που είναι και σε τέτοιο πόστο που κάνει πιάτσα.

Μόνο που τέτοιες επενδυτικές πρακτικές δυσφημούν άλλες, που θα μπορούσαν να παραλληλιστούν, δραστηριότητες ανθρώπων που κάνουν απόλυτα νόμιμα και τίμια τη δουλειά τους, με αξιοπρέπεια και χωρίς να διπλαρώνουν και καπελώνουν τους υποτίθεται κυβερνώντες αυτή τη χώρα.

*Ο Σαράντης Δημητριάδης είναι ομότιμος καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου