Τα Ιμαλάια η επόμενη ασύλληπτη καταστροφή


Του Πάνου Αλεπλιώτη *

Τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, όσο όλοι μας είμαστε στραμμένοι προς την καταστροφή της Αμαζονίας και στην Αρκτική, σοκάρουν για την κατάσταση στα Ιμαλάια που αν δεν παρθούν μέτρα οι παγετώνες που τροφοδοτούν με νερό 10 μεγάλα ποτάμια της περιοχής μεταξύ των οποίων και κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου, τον Γάγγη, τον Κίτρινο ποταμό, τον Μεκόνγκ και τον Ινδό θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο σε λίγα χρόνια.

Η μείωση των παγετώνων που σύμφωνα με τους επιστήμονες ήδη έχει αρχίσει, θα επιρρεάσει χώρες όπως την Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Μιαμάρ, Νεπάλ.

Η περιοχή των Ιμαλαίων αποκαλείται και Τρίτος Πόλος μιας και μετά την Αρκτική και την Ανταρκτική είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη ποσότητα πάγων και παγετώνων έκτασης 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Είναι η δεξαμενή νερού της Νοτιοανατολικής Ασίας

Δισεκατομμύρια άνθρωποι, 1,9 για την ακρίβεια, θα επηρεαστούν, θα καταστραφούν παραγωγές και οικονομίες, χώρες και ολόκληροι λαοί, αν μειωθεί η προμήθεια του νερού. Με τον βαθμιαίο λειώσιμο των πάγων πρώτα εμφανίζεται ξηρασία και κατόπιν ξαφνικές πλημμύρες.

Οι θάλασσες θα γίνουν όξινες, οι σοδειές μικρότερες, υδροηλεκτρικά έργα θα αχρηστευτούν, είδη της χλωρίδας και πανίδας θα εξαφανιστούν, απρόσμενες θύελλες, κατολισθήσεις, ξηρασία και πυρκαγιές θα είναι τα επακόλουθα.

Δολοφονικές πλημμύρες θα πλήξουν την Νοτιοανατολική Ασία. Θα οξυνθούν οι αντιθέσεις για την προτεραιότητα χρήσης του νερού.

Σπάνια αναφέρεται κανείς στους κινδύνους που δημιουργούνται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η καταστροφή όμως πλησιάζει, μας το υπενθυμίζουν 350 επιστήμονες από 23 χώρες της οργάνωσης International Centre for Integrated Mountain Development, ακόμη και αν ακολουθηθεί κατά γράμμα η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα που προβλέπει μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσυρθεί από την συμφωνία αλλά και οι υπόλοιποι συνεταίροι στην πράξη δεν ακολουθούν την συμφωνία.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως πολλές από τις ρυπογόνες βιομηχανίες των λεγόμενων εξελιγμένων χωρών έχουν μεταφερθεί σε χώρες σαν το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν για φτηνά μεροκάματα και φτηνές πρώτες ύλες. Ακόμη η ύπαρξη χωρών στην περιοχή σαν την Ινδία και την Κίνα που βρίσκονται στον στόχο των κατηγοριών ότι δεν τηρούν τις συμφωνίες σε συνδιασμό με την πυκνότητα του πληθυσμού στην περιοχή επιδεινώνει και την ρύπανση αλλά και την σφοδρότητα των επιπτώσεων.

Η επικείμενη καταστροφή στα Ιμαλάια αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της γης συνδέεται με την δημοσιοποίηση μιας άλλης έρευνας που πρόσφατα αναρτήθηκε στο ΑΤΕΧΝΩΣ και αναφέρει πως:

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ευθύνονται για το 70% του συνόλου των ατμοσφαιρικών ρύπων που επηρεάζουν την ρύπανση και την υπερθέρμανση είναι το συμπέρασμα τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας  καθηγητής Henrik Österblom στον τομέα περιβάλλοντος στο  Stockholm Resilience Centre του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης.

-Όταν μιλάμε για παγκόσμιες λύσεις για το πρόβλημα της ρύπανσης πρέπει να ξέρουμε ποιοί πρέπει να κάθονται από την άλλη μεριά του τραπεζιού, εννοώντας τις 100 τεράστιες εταιρείες ρυπαντές.

Εμείς θα προσθέσουμε μόνο πως η άλλη μεριά του τραπεζιού έπρεπε να είναι το εδώλιο του κατηγορουμένου για αυτούς που δεν σέβονται ούτε την ζωή μας ούτε το περιβάλλον μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος.

* Ο Πάνος Αλεπλιώτης εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου