Τσουνάμι κατασχέσεων-πλειστηριασμών από δημόσιο. Οι 120 δόσεις και η παγίδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 4.019.350. Από αυτούς οι 1.222.306 έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142, όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551, ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Η μόνη δυνατότητα να παγώσουν τις κατασχέσεις αυτοί οι οφειλέτες είναι να υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Η συνέπεια, όμως, στην καταβολή των δόσεων και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πρώτα απ’ όλα για τα ασθενέστερα και φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Κι εδώ κρύβεται η μεγάλη παγίδα.

Η μη αποπληρωμή των δόσεων σημαίνει ότι ο οφειλέτης δεν έχει, πλέον, καμιά άλλη ευκαιρία και οδηγείται στο κρεματόριο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Μέχρι τώρα το δημόσιο απέφευγε να προβεί σε πλειστηριασμούς ακινήτων και ιδιαίτερα πρώτης κατοικίας. Σταματούσε τη σχετική διαδικασία στην κατάσχεση, με την οποία δέσμευε το ακίνητο ή το σπίτι του οφειλέτη.

Τώρα, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το δημόσιο “απελευθερώνεται” διπλά: Πρώτον, όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση θα δουν πάραυτα κατάσχεση εισοδημάτων και τυχόν ακινήτων τους. Δεύτερον, όσοι μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στην πορεία δεν μπορούν να είναι συνεπείς, θα δουν να κατάσχονται και να εκπλειστηριάζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμα κι αν διαθέτουν μια γκαρσονιέρα.

Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο για το δημόσιο υπαγορεύτηκε, πέραν των άλλων λόγων, και από τα κερδοσκοπικά funds, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν ταχύτατα, έχοντας το σχετικό άλλοθι, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκχώρηση των οφειλών σε funds, που κάνουν οι τράπεζες, θα δώσει γρήγορα τη σκυτάλη σε αντίστοιχες εκχωρήσεις οφειλών σε funds και από πλευράς δημoσίου.

Μόνο μεγάλες αντιστάσεις και κινήματα μπορούν να προασπίσουν σήμερα μικρομεσαία εισοδήματα, και περιουσίες και πρώτες κατοικίες από την απληστία τραπεζών και δημοσίου.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου